Kraftig resesjonsadvarsel:

- Risikoen øker hver dag

Harvard-professor advarer om en mulig trippelsmell, og spør seg om den globale økonomien nå sendes inn i en «perfekt storm». En brems i USA, EU og Kina samtidig er ikke usannsynlig, ifølge norsk ekspert.

ALARM: En resesjon i Europa er uunngåelig dersom krigen vedvarer og Tyskland tvinges til å kutte russisk gassimport, advarer Rogoff. Foto: Markus Schreiber / AP / NTB
ALARM: En resesjon i Europa er uunngåelig dersom krigen vedvarer og Tyskland tvinges til å kutte russisk gassimport, advarer Rogoff. Foto: Markus Schreiber / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En vedvarende krig i Ukraina kaster stadig lengre skygger over den globale økonomien.

Siden invasjonen har prisen på råvarer, som olje og gass, skutt kraftig fart. Prisbykset skyldes delvis frykt for forstyrrelser i forsyninga til olje- og gassgiganten Russland.

Skyhøy inflasjon

Ferske tall viser at Ukraina-krigen har sendt inflasjonen i eurosonen til nye rekordhøyder.

Den steg til voldsomme 7,5 prosent i april, og slo dermed forrige rekord i mars på 7,4 prosent.

Den kraftige prisøkningen på energi, delvis forårsaket av krigen, er ifølge økonomer forklaringen på den høye inflasjonen.

Energiprisene har i gjennomsnitt økt med hele 38 prosent i april.

- Norge tjener jo på energisjokket, for vi selger jo energi, sier sjeføkonom i Sparebank 1 Markets, Harald Magnus Andreassen, til Børsen.

- Så for oss betyr det en økt inntekt. Men det gjør det ikke for andre europeiske land. For Europa er de negative effektene fra energisjokket større. Det kan godt føre til at veksten i Europa blir på den negative siden, sier han.

Advarer om nedgang

Harvard-professor i økonomi og offentlig politikk, Kenneth Rogoff, slår kraftig alarm i et innlegg i The Guardian.

Rogoff spør seg om verdensøkonomien nå er på full fart inn i en «perfekt storm», dersom både Europa, Kina og USA går inn i økonomiske nedgangstider seinere i år.

«Resesjonsrisikoen i Europa, USA og Kina øker hver eneste dag», skriver han.

En resesjon er når et lands økonomi krymper framfor å vokse, altså et fall i bruttonasjonalprodukt (BNP) gjennom mer enn to kvartaler.

Professoren peker på økonomiske utfordringer knyttet til krigen, USAs sentralbanks (Fed) tøffe jobb med rentehevinger for å bremse inflasjonen, og den prekære covidsituasjonen i Kina - der flere millionbyer er ute av spill.

- På hæla

Andreassen mener et slikt nedgangsscenario «ikke er usannsynlig».

- Det er tre ulike historier i EU, Kina og USA. I Europa er hovedproblemet energiprisene, som har blitt forsterket av krigen. Der er inflasjonen høy, og det kan forklares med de høye energiprisene.

Den høye inflasjonen i USA skyldes mye andre ting, mener Andreassen. Amerikansk økonomi er preget av interne ubalanser, sier han.

IKKE USANNSYNLIG: Harald Magnus Andreassen mener et trippelt nedgangscenario ikke er usannsynlig. Foto: Lise Åserud / NTB
IKKE USANNSYNLIG: Harald Magnus Andreassen mener et trippelt nedgangscenario ikke er usannsynlig. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

- De har en inflasjon på 8 prosent som ikke kan forklares med oljeprisene. Det er også mye mer problemer knytta til pandemien, sier Andreassen.

Han viser til at Fed har hevet renta og at den skal opp framover. Flere frykter at de vil gå for fort fram.

- Det er ventet ti hevinger på et kvart prosentpoeng til. Det har kommet helt overraskende på Fed. Og de er på hæla. Da vil prisveksten i USA komme ned. For den har vært for høy og ikke bærekraftig.

«Håpløs» Kina-strategi

Kinas økonomi kan faktisk allerede være i en resesjon, mener Rogoff.

Han peker på smitteoppblomstringa i møtet med landets nullsmittestrategi. Den knallharde strategien har blant annet satt landets finanssentrum, Shanghai, ut av spill i flere uker. Nå trues hovedstaden Beijing av smitteutbrudd.

- I Kina er problemet håndteringen av viruset, og at de må stenge ned. Det spørs hvordan man definerer resesjon, men det er ikke mye om å gjøre. Kina er ikke i resesjon nå, for BNP vokser kraftig. De har klart seg bra gjennom pandemien, men nå sliter de, sier Andreassen.

- Strategien er håpløs når viruset sprer seg som det gjør, legger han til.

Med «flaks» vil risikoen for en synkronisert global nedgang avta innen slutten av 2022, ifølge Rogoff.

«Men for øyeblikket er sjansene for resesjon i Europa, USA og Kina betydelige og økende, og en kollaps i én region vil øke sjansene for kollaps i de andre.»

Resesjonen er «uunngåelig»

For Europas del står mye og henger på den russiske gassforsyninga til EU, mener Rogoff.

«En resesjon i Europa er nesten uunngåelig hvis krigen i Ukraina eskalerer, og Tyskland, som har kjempet imot oppfordringer om å trekke ut støpslet for russisk olje og gass, endelig gir etter», advarer Harvard-professoren videre.

Tyskland har fått krystallklar beskjed fra økonomisk eksperthold om konsekvensene dersom de kutter russisk gass tvert: Det vil resultere i en brutal resesjon.

Og nå er situasjonen krevende. Hodepinen er at de er svært avhengige av den russiske gassen - den utgjorde 55 prosent av landets import i 2021.

Om bare noen få uker vil Tyskland møte det samme dilemmaet som Polen og Bulgaria støtte på for noen dager siden, skriver Bloomberg.

Nemlig å betale for russisk gass på Vladimir Putins premisser - å rett og slett bryte EUs sanksjoner, eller oppleve at Kreml stenger gasskrana.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer