Kraftig resesjonsadvarsel:

- Risikoen øker hver dag

Harvard-professor advarer om en mulig trippelsmell, og spør seg om den globale økonomien nå sendes inn i en «perfekt storm». En brems i USA, EU og Kina samtidig er ikke usannsynlig, ifølge norsk ekspert.

ALARM: En resesjon i Europa er uunngåelig dersom krigen vedvarer og Tyskland tvinges til å kutte russisk gassimport, advarer Rogoff. Foto: Markus Schreiber / AP / NTB
ALARM: En resesjon i Europa er uunngåelig dersom krigen vedvarer og Tyskland tvinges til å kutte russisk gassimport, advarer Rogoff. Foto: Markus Schreiber / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En vedvarende krig i Ukraina kaster stadig lengre skygger over den globale økonomien.

Siden invasjonen har prisen på råvarer, som olje og gass, skutt kraftig fart. Prisbykset skyldes delvis frykt for forstyrrelser i forsyninga til olje- og gassgiganten Russland.

Skyhøy inflasjon

Ferske tall viser at Ukraina-krigen har sendt inflasjonen i eurosonen til nye rekordhøyder.

Den steg til voldsomme 7,5 prosent i april, og slo dermed forrige rekord i mars på 7,4 prosent.

Den kraftige prisøkningen på energi, delvis forårsaket av krigen, er ifølge økonomer forklaringen på den høye inflasjonen.

Energiprisene har i gjennomsnitt økt med hele 38 prosent i april.

- Norge tjener jo på energisjokket, for vi selger jo energi, sier sjeføkonom i Sparebank 1 Markets, Harald Magnus Andreassen, til Børsen.

- Så for oss betyr det en økt inntekt. Men det gjør det ikke for andre europeiske land. For Europa er de negative effektene fra energisjokket større. Det kan godt føre til at veksten i Europa blir på den negative siden, sier han.

Advarer om nedgang

Harvard-professor i økonomi og offentlig politikk, Kenneth Rogoff, slår kraftig alarm i et innlegg i The Guardian.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.