Risikoen øker i Sverige

Sverige advarer befolkningen sin om at risikoen for effektknapphet og strømstans øker. Som følge av problemene i Sverige, advarer Finland befolkningen sin for andre gang.

RISIKOEN ØKER: Både Sverige og Finland advarer befolkningene sine om at risikoen for effektknapphet og strømstans øker. Foto: AFP / NTB
RISIKOEN ØKER: Både Sverige og Finland advarer befolkningene sine om at risikoen for effektknapphet og strømstans øker. Foto: AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I slutten av august sa sjefstrateg Niclas Damsgaard ved Svenska kraftnät til Børsen at risikoen for å oppleve effektknapphet i Sverige til vinteren hadde økt noe. Nå sier strategisk driftsjef Erik Ek ved Svenska kraftnät at risikoen for effektknapphet har økt fra liten til reell.

- Vi har gått ut og opplyst om at risikoen har gått fra liten til reell, sier Ek til Børsen.

Risikoen for effektknapphet og strømstans har økt i hele Europa som følge av at Russland og president Vladimir Putin har strupet gassforsyningene via gassledningen Nord Stream 1.

Ringhals 4

Men risikoen har økt ytterligere i Sverige på grunn av at vedlikeholdsarbeidet ved kjernekraftverket Ringhals 4 har blitt forlenget med to måneder, fra november til januar.

Vanligvis er Sverige helt avhengig av å importere strøm i omkring 36 timer i løpet av en vinter, et såkalt importbehov. Nå viser nye beregninger at det forlengede vedlikeholdsarbeidet kan medføre at antallet timer med importbehov i Sverige øker til 149 timer denne vinteren.

- Som følge av at vedlikeholdsarbeidet ved Ringhals 4 forlenges, øker risikoen. Det kan tallfestes i økte timer med importbehov.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer