Risikoen øker i Sverige

Sverige advarer befolkningen sin om at risikoen for effektknapphet og strømstans øker. Som følge av problemene i Sverige, advarer Finland befolkningen sin for andre gang.

RISIKOEN ØKER: Både Sverige og Finland advarer befolkningene sine om at risikoen for effektknapphet og strømstans øker. Foto: AFP / NTB
RISIKOEN ØKER: Både Sverige og Finland advarer befolkningene sine om at risikoen for effektknapphet og strømstans øker. Foto: AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I slutten av august sa sjefstrateg Niclas Damsgaard ved Svenska kraftnät til Børsen at risikoen for å oppleve effektknapphet i Sverige til vinteren hadde økt noe. Nå sier strategisk driftsjef Erik Ek ved Svenska kraftnät at risikoen for effektknapphet har økt fra liten til reell.

- Vi har gått ut og opplyst om at risikoen har gått fra liten til reell, sier Ek til Børsen.

Risikoen for effektknapphet og strømstans har økt i hele Europa som følge av at Russland og president Vladimir Putin har strupet gassforsyningene via gassledningen Nord Stream 1.

Ringhals 4

Men risikoen har økt ytterligere i Sverige på grunn av at vedlikeholdsarbeidet ved kjernekraftverket Ringhals 4 har blitt forlenget med to måneder, fra november til januar.

Vanligvis er Sverige helt avhengig av å importere strøm i omkring 36 timer i løpet av en vinter, et såkalt importbehov. Nå viser nye beregninger at det forlengede vedlikeholdsarbeidet kan medføre at antallet timer med importbehov i Sverige øker til 149 timer denne vinteren.

- Som følge av at vedlikeholdsarbeidet ved Ringhals 4 forlenges, øker risikoen. Det kan tallfestes i økte timer med importbehov.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.