Risikoen øker i Sverige

Sverige advarer befolkningen sin om at risikoen for effektknapphet og strømstans øker. Som følge av problemene i Sverige, advarer Finland befolkningen sin for andre gang.

RISIKOEN ØKER: Både Sverige og Finland advarer befolkningene sine om at risikoen for effektknapphet og strømstans øker. Foto: AFP / NTB
RISIKOEN ØKER: Både Sverige og Finland advarer befolkningene sine om at risikoen for effektknapphet og strømstans øker. Foto: AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I slutten av august sa sjefstrateg Niclas Damsgaard ved Svenska kraftnät til Børsen at risikoen for å oppleve effektknapphet i Sverige til vinteren hadde økt noe. Nå sier strategisk driftsjef Erik Ek ved Svenska kraftnät at risikoen for effektknapphet har økt fra liten til reell.

- Vi har gått ut og opplyst om at risikoen har gått fra liten til reell, sier Ek til Børsen.

Risikoen for effektknapphet og strømstans har økt i hele Europa som følge av at Russland og president Vladimir Putin har strupet gassforsyningene via gassledningen Nord Stream 1.

PRIS: Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) inviterte gassgigantene til møte. Agendaen var å «diskutere lengre kontrakter som kan bidra til kanskje å stabilisere prisene». Video: NTB. Vis mer

Ringhals 4

Men risikoen har økt ytterligere i Sverige på grunn av at vedlikeholdsarbeidet ved kjernekraftverket Ringhals 4 har blitt forlenget med to måneder, fra november til januar.

Vanligvis er Sverige helt avhengig av å importere strøm i omkring 36 timer i løpet av en vinter, et såkalt importbehov. Nå viser nye beregninger at det forlengede vedlikeholdsarbeidet kan medføre at antallet timer med importbehov i Sverige øker til 149 timer denne vinteren.

- Som følge av at vedlikeholdsarbeidet ved Ringhals 4 forlenges, øker risikoen. Det kan tallfestes i økte timer med importbehov.

Strømstans

Nylig opplyste Svenska kraftnät befolkningen om at det i Sverige kan bli helt nødvendig med strømstanser i vinter.

- Denne vinteren er Sverige avhengig av å importere kraft flere timer enn vanlige vintre. Dersom importen blir mindre pålitelig, eventuelt ikke er tilgjengelig når det er som kaldest og behovet for strøm er som størst i Sverige, må vi gjennomføre strømstanser, sier strategisk driftsjef Ek og fortsetter:

- Derfor har vi kommunisert til befolkningen at de bør være klar over risikoen for at vi kan bli nødt til å stenge av strømmen i slike tilfeller dersom forbruket ikke kan reduseres.

Ek opplyser at det i nær ti år har blitt jobbet med planer for hvordan man skal gjennomføre planlagte strømstanser.

- Alle nettselskapene vet hva som skal prioriteres og hva de skal gjøre i slike tilfeller, men hittil har det aldri vært behov for det.

Finland advarer igjen

I likhet med Sverige, har Finland nylig advart befolkningen sin om risikoen for strømstans. Mandag advarer finske Fingrid nok en gang som følge av problemene i Sverige. Dette fordi at Finland importerer betydelige mengder kraft fra Sverige og Estland når forbruket er som høyest om vinteren.

Fingrid skriver at dersom Finland og landene omkring Det baltiske hav rammes samtidig av en alvorlig kuldeperiode, vil det forårsake en særlig krevende situasjon.

«I slike tilfeller er strømforbruket høyt og tilgangen på import av strøm satt i fare», advarer Fingrid.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer