Låneskandalen:

Rivende uenige: - Forstår ikke

Jusprofessor Mads Andenæs «kan ikke forstå» hvordan justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) skal overleve NSM-skandalen. Kollega Eivind Smith kan ikke fatte og begripe hva han snakker om.

ALVORLIG: Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) har varslet en ekstern granskning av den alvorlige låneskandalen. Allerede diskuterer ekspertene hennes framtidsutsikter som statsråd. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
ALVORLIG: Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) har varslet en ekstern granskning av den alvorlige låneskandalen. Allerede diskuterer ekspertene hennes framtidsutsikter som statsråd. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert

- Det viktigste som kan sies om denne saken, kan sies kjapt: Det er underlig og hårreisende at de har kunnet låne penger uten at Stortinget har gått god for det. Det er helt grunnleggende at det er parlamentet som skal åpne for å ta opp lån. At de kunne finne på noe sånt i NSM er vanskelig å forstå.

Det sier Eivind Smith, statsrettsprofessor ved Universitetet i Oslo (UiO), til Børsen.

Fredag måtte Sofie Nystrøm gå på dagen som NSM-direktør etter at det ble kjent at etaten hadde inngått låneavtaler med det John Fredriksen-eide selskapet Norwegian Property på 200 millioner kroner. Lånene var ulovlige.

Gjennom helgen har det brutt ut full ordkrig mellom justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) og Nystrøm, som er totalt uenige om etatens lånepraksis og hva justisdepartementet egentlig har visst.

Justisministeren erkjente på en pressekonferanse at det er begått alvorlige feil, og varslet en ekstern gransking. Samme dag startet spekulasjonene om Mehls framtid som statsråd.

Tror Mehl må gå

Jusprofessor Mads Andenæs omtalte det ulovlige lånet som «veldig grovt» overfor Børsen på fredag.

- Det er veldig alvorlig for justisministeren. Vi må vite alt hun og hennes forgjengere og embetsfolk har visst og når, la han til.

Samme kveld var Andenæs krystallklar da han gjestet Dagsnytt 18:

- Jeg kan ikke forstå hvordan justisministeren skal overleve dette. Jeg skjønner godt at disse på Stortinget vil fremme mistillitsforslag, men jeg kan ikke skjønne at hun skal være justisminister om noen måneder, sa Andenæs til NRK.

Det er en uttalelse kollega Smith forstår lite av, tre dager etter at skandalenyheten sprakk.

- Mads var veldig tydelig på at hun vil måtte gå, men jeg kan ikke skjønne hva han bygger den konklusjonen på, sier han til Børsen.

- Mistet hodet

Smith mener det skjer mye i byråkratiet som en statsråd vanskelig kan få med seg.

- Det interessante er hva regjeringen har vært kjent med. Hva burde de ha visst, og hva burde de eventuelt ha undersøkt nærmere. Så langt har jeg ikke sett nok til å kunne trekke slike slutninger (som at Mehl må gå, red.anm.), fortsetter han.

Han mener det er umulig å sammenlikne NSM-skandalen med rekken av skandaler som har rammet norske topp-politikere de siste månedene.

- Dette er en helt annen type sak enn aksjeskandalene som har rammet enkelte politikere. Her er det snakk om et direktorat som har mistet hodet. Det blir ikke bedre av at de har ansvar for å passe på vår felles sikkerhet. Dette er ille av den grunn, fortsetter han.