– River ned bildet jeg har laget meg

Per Sandberg har vanskelig for å se at USA-angrepet som tok livet av Iran-general Qasem Soleimani var gjennomtenkt.

FEIL: Per Sandberg så for seg en nedbygging av sanksjoner mot Irak. Foto: Henning Lillegård
FEIL: Per Sandberg så for seg en nedbygging av sanksjoner mot Irak. Foto: Henning Lillegård Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den mangeårige Frp-nestlederen og tidligere fiskeriministeren Per Sandberg mistet statsrådsjobben etter at han brøt sikkerhetsrutiner under en privat ferietur til Iran i 2018. Siden har han – i hvert fall formelt – stått utenfor politikken.

Engasjementet for Iran og regionen er ubestridt. Sandberg drømmer om en dag å drive forretninger i og med landet.

– Jeg er evig optimist. Men dette. Det angrepet, det hadde jeg ikke sett for meg. Jeg hadde jo tvert om spådd at sanksjonene mot Iran ville bli opphevet. Det tror jeg forresten fortsatt.

DREPT: Natt til fredag 3. januar kom meldinga om at den mektige iranske militærlederen Qassem Soleimani er drept i et flyangrep. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

– Ikke så mye som tyder på det i øyeblikket?

– Vel, det er kanskje mer en drøm og et håp nå for tida. Men jeg mener at USAs president Donald Trump ville gjøre lurt i å komme opp med en plan B, for å hindre en eskalering av konflikten og hindre at Iran går hundre prosent ut av atomavtalen, sier Sandberg til Børsen.

– Stor tabbe

Mandag kunngjorde Natos generalsekretær Jens Stoltenberg etter et hastemøte i alliansen at Nato suspenderer all aktivitet i Irak på grunn av sikkerhetssituasjonen på bakken.

Etter USAs missilangrep ved flyplassen ved Iraks hovedstad Bagdad natt til fredag der general Qasem Soleimani ble drept, har ordkrigen tilspisset seg kraftig.

Trump har truet med å angripe steder av historisk og kulturell viktighet for Iran dersom landet gjør alvor av sine trusler om å angripe amerikanske soldater eller amerikanske mål som hevn for likvideringen av Revolusjonsgardens leder.

– Det vil være en stor tabbe, mener Sandberg.

– Jeg kjenner ikke Irans lederskap, men jeg kjenner det iranske folk. Og dersom USA går løs på kulturelt og historisk viktige steder, så har man forstått svært lite av hvor sterk den kulturelle forankringen er i det persiske folk. Så om Trump kommer med slike trusler i håp om å splitte, gjør han en stor feil, mener Sandberg.

Styrke før valg

Sandberg utelukker ikke at presidentvalget i USA senere i år ligger som en medvirkende årsak til den nå eskalerende konflikten.

– Det er valg i høst, og enhver sittende president må vise kraft og styrke. Men så ser vi også at velgere i USA er i villrede. At de ikke helt får grep om den situasjonen som har vært mellom USA og Iran det drøye siste halve året. Så jeg er ikke så sikker på om Trump vil lykkes med den handlekraften han nå har vist, sier Sandberg til Børsen.

– På den annen side kan du ikke ta fra Trump at han faktisk har gjennomført det han lovte før han ble president, legger den tidligere Frp-nestlederen til.

River ned bildet mitt

Sandberg innrømmer at han har laget seg en feil analyse.

– Gjennom den skyggeboksinga vi har sett det siste drøye halve året, har jeg skimtet positive tegn underveis. Derfor har jeg også sagt at jeg tror sanksjonene vil bli opphevet. Men det jeg har sett nå, det river ned bildet jeg har laget meg selv om at dette sakte, men sikkert går i riktig retning, sier Sandberg til Børsen.

Han advarer likevel mot å ta alt som kommer for god fisk.

– Vi sitter jo trygt her hjemme og får ulike meldinger servert med innslag av spekulasjoner og konspirasjoner. Likevel må jeg si at jeg er veldig usikker på hvor gjennomtenkt dette var fra Trumps side. Tidligere har det sett ut som han tenker seg om både en og to ganger. Det er vanskelig å se at han har gjort det denne gangen, mener Sandberg.

– På hvilken måte?

– Trump har fyret opp under den virkelig fundamentalistiske ekstreme opposisjonen i Iran nå. Den vil få større tilslutning. Så er det bevegelser i Iran-vennlige militante grupper som regimet ikke har kontroll over. Det kan fort spre seg, poengterer Sandberg.

Pensjonist først

Sandberg fikk smekk på fingrene av karantenenemnda da han reiste til Iran mens han hadde forbud mot å drive forretninger så lenge han fikk etterlønn som statsråd. Selv mente han det var en studiereise.

Og planene er ikke lagt bort, hevder ex-politikeren.

– Denne skyggeboksingen som har tiltatt de siste dagene, den har de jo bedrevet siden USA gikk ut av atomavtalen. Så er det blitt skutt ned en drone og det ble brukt en drone mot oljeinstallasjoner, alt med ulike påstander om hvem som har gjort hva. Jeg er derfor sikker på at Trump og Washington-administrasjonen var fullstendig klar over at det ville komme nye trusler etter henrettelsen av Soleimani. Og det tilsier at dette fortsatt kan roes ned, sier han.

– Det er likevel ikke mye som peker i retning av at du vil få rett med det første?

– Jeg ser sikker på at jeg vil kunne drive business i Iran. Men det kan hende det tar litt tid. Kanskje jeg kan innkassere gullpensjonen min før det skjer.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer