Alvorlig gassbeskjed:

- Rød alarm

Det russiske statlige gasselskapet Gazprom skal ha varslet minst én betydelig kunde om at selskapet ikke kan oppfylle sine forpliktelser.

Foto: Reuters Photographer / Reuters / NTB
Foto: Reuters Photographer / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Saken oppdateres.

Det russiske statlige gasselskapet Gazprom har erklært «force majeure» på gassleveranser til minst én betydelig kunde i Europa.

Det skal framkomme i et brev sendt av Gazprom datert 14. juli som nyhetsbyrået Reuters har fått tilgang på.

I brevet skal det hevdes at Gazprom ikke kan oppfylle sine forsyningsforpliktelser på grunn av «ekstraordinære» omstendigheter utenfor selskapets kontroll.

Ifølge Reuters var «force majeure»-tiltaket, en klausul som påberopes når en bedrift blir rammet av noe utenfor dens kontroll, effektiv fra leveranser fra 14. juni, melder Reuters.

En kilde sier til nyhetsbyrået at dette gjelder leveranser gjennom Nord Stream 1-rørledningen, en viktig forsyningslinje til Tyskland.

Gazprom har ikke kommentert dette overfor Reuters.

- Rød alarm

Krigen i Ukraina har gjort at Europa, som er svært avhengige av den russiske gassen, holder pusten i frykt for en brå russisk gass-stans.

- Russlands seineste grep for å presse gasstrømmen til Europa ytterligere, kombinert med andre forstyrrelser i forsyningen, er en rød alarm for EU. Når vi nærmer oss vinteren, så kommer vi til å få et klarere bilde av hva Russland kan finne på som neste grep. De neste månedene blir kritiske, sier leder i Det internasjonale energibyrået (IEA), Fatih Birol, i en rapport mandag morgen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer