Rød fredag for DNB

Mens resten av Norge svidde bankkortene på den store handledagen Black Friday, ble det røde tall for DNB.

NEDTUR: DNB-aksjen er rett ned fra start på Oslo Børs dagen etter at Økokrim varslet etterforskning av storbanken. Foto: Gorm Kallestad, NTB scanpix
NEDTUR: DNB-aksjen er rett ned fra start på Oslo Børs dagen etter at Økokrim varslet etterforskning av storbanken. Foto: Gorm Kallestad, NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Markedet straffer DNB-aksjen dagen etter at Økokrim meldte at de har innledet etterforskning av landets største bank.

Få minutter etter at Oslo Børs åpnet handelen, hadde DNB-aksjen falt med over 4 prosent. I løpet dagen stabiliserte fallet seg rundt 6 prosent.

Ifølge NRK betyr dette at verdien av banken faller med 15 milliarder.

Bankanalytiker Joakim Svingen i Arctic Securities har likevel ingen problemer med å anbefale aksjen:

- Jeg tror at dette er en overreaksjon, sier han til Børsen.

Korrupt fiske

Økokrim meldte i går at de har startet etterforskning mot DNB ASA.

Bakgrunnen er at Islands største fiskeriselskap Samherji skal ha brukt DNB for å sluse penger via skatteparadis, og til en afrikansk tjenestemann som eier et selskap i Dubai.

«Som gjengitt i flere medier omhandler saken et islandsk fiskerikonsern og påstått korrupsjon i Namibia. DNB Bank ASA omtales som en bankforbindelse for fiskerikonsernet», heter det i pressemeldingen sendt fra Økokrim i går.

- Målet med etterforskningen er å finne ut hva som har skjedd og om det er begått straffbare handlinger. Det er naturlig at vi samarbeider med myndighetene i andre land som arbeider med sakskomplekset, sier fungerende Økokrimsjef Hedvig Moe.

Det skal til sammen dreie seg om 640 millioner kroner.

Kjøpsmulighet

I løpet av de siste fire ukene har DNB-aksjen falt med 9 prosent, inkludert fredagens tilbakegang.

- Det er nok i hovedsak nyheten om at Økokrim har startet etterforskning som gir det utslaget vi ser i dag. Slike overreaksjoner representerer etter min vurdering en kjøpsmulighet. Nå sitter vi ikke med fasiten, men så vidt vi har forstått er bøtene DNB risikerer, svært begrensede i forbindelse med Samherji-saken, sier bankanalytiker Joakim Svingen i Arctic Securities til Børsen.

Han legger til at bankene retter økt oppmerksomhet mot hvitvasking, noe markedet trolig forventer økte kostnader for allerede.

Justert opp

Etter at DNB nylig la fram resultater for tredje kvartal, justerte Arctic Securities opp kursmålet for storbanken til 170 kroner. DNB ble fredag omsatt for 156 kroner.

En kjøpsmulighet Bankanalytiker Joakim Svingen, Arctic Securities

Svingen antar at mange av dem som solgte DNB-aksjer fredag, sitter utenfor Norge.

- Dersom du sitter langt unna, så har du kanskje blitt litt usikker på DNBs rolle i Samherji-saken. Så kommer Økokrim på banen. Da tenker du kanskje at i lys av en hyggelig kursoppgang så langt i år, at det er greit å sikre gevinsten, sier Svingen.

Han bemerker at så langt i år har DNB en kursoppgang på 19 prosent, og siste tolv måneder på 11 prosent, etter fredagens kursfall.

- Det er uansett soleklart best utvikling av de nordiske bankene, sier han.

- Dele alt

Informasjonsdirektør i DNB Even Westerveld sier at de har hatt god dialog med Økokrim hele veien.

GOD DIALOG: Informasjonsdirektør Even Westerveld. Foto: NTB scanpix
GOD DIALOG: Informasjonsdirektør Even Westerveld. Foto: NTB scanpix Vis mer

- At de nå åpner etterforskning betyr at vi har mulighet til å dele alt vi vet i Samherji-saken med dem, inkludert fortrolige kundeopplysninger. Dette har vi vært forhindret fra hittil på grunn av taushetsplikten, sier Westerveld.

DNB var mest omsatt av alle selskapene på børsen fredag med fire ganger så mange handler som Equinor.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer