Kjell Inge Røkke:

Røkkes kamp for havet

Kjell Inge Røkke startet som fisker, og ser på seg sjøl som et produkt av havet. I åra som kommer, vil han jobbe for å gjøre havet til et bedre sted.

FN-UTSENDING: Mandag ble Kjell Inge Røkke presentert som FNs spesielutsending for havindustridata, på grunn av hans arbeid i Rev Ocean, for å samle inn mer data om havet, som vi vet alt for lite om. Foto: Unesco
FN-UTSENDING: Mandag ble Kjell Inge Røkke presentert som FNs spesielutsending for havindustridata, på grunn av hans arbeid i Rev Ocean, for å samle inn mer data om havet, som vi vet alt for lite om. Foto: Unesco Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

LISBOA (Dagbladet): Mandag ettermiddag ble Kjell Inge Røkke utnevnt som FNs spesialutsending for havdata, under FNs pågående havkonferanse i Portugal. Mannen, som har bygget sin formue på nettopp havet, ser mange av faresignalene. Om ikke både næringsliv og politikere skjønner alvoret av havets haltende tilstand, og gjør noe med det, vil kolden om få år bli et dårligere sted å være.

- Jeg er veldig takknemlig for denne muligheten, sa den norske industrilederen fra podiet, før han understreket viktigheten av ustrakt forskning på havet, for å få en bedre forståelse av utfordringene og mulighetene havet står overfor.

- Det er viktig å forstå historiske fakta. Gjennom det kan du bedre sette retning, for så å ta riktige beslutninger i samtid, sier Røkke til Dagbladet et par timer seinere.

NY FN-MANN: Kjell Inge Røkke, (nr2 f.v) ble mandag presentert som FN-utsending for havet, under FNs havkonferanse.
NY FN-MANN: Kjell Inge Røkke, (nr2 f.v) ble mandag presentert som FN-utsending for havet, under FNs havkonferanse. Vis mer

Produkt av havet

Moldenseren startet arbeidskarrieren som fisker og har gjennom tiår bygget seg opp som forretningsmann og industrieier. Men det er havet som er den røde tråden i livet hans - og som nå blir hans hovedoppgave.

- Hvis jeg blir like gammel som en gjennomsnittlig mann i Norge, så har jeg knappe 200 000 timer igjen. Ja, jeg slapper av og koser meg også, men man kan gjøre begge deler, sier Røkke til Dagbladet og fortsetter:

- Det er viktig å sette livet sitt i en ramme og en kontekst. Jeg har for mange år siden innsett at havet er noe jeg er et produkt av, og bestemt meg for at jeg skulle bruke store deler av kapitalen jeg har skapt, på en måte jeg mener er forenelig med det jeg mener er rett, sier Røkke.

VERNER OM TIDA: Etter hvert som Kjell Inge Røkke blir eldre, verner han mer om tida. Takker mer nei enn ja. Nå er det forskning for å redde havet som står i høysetet. Foto: Heidi Dokter
VERNER OM TIDA: Etter hvert som Kjell Inge Røkke blir eldre, verner han mer om tida. Takker mer nei enn ja. Nå er det forskning for å redde havet som står i høysetet. Foto: Heidi Dokter Vis mer

Røkke og Gates

Under sine mange opphold i USA, lot han seg inspirere av filantropisk tenkning. I 2017 spurte Microsoft-gründer Bill Gates, om han ville bli med i « The Giving Pledge»-klubben. Her binder medlemmene seg til å gi minst halvparten av det de har tjent.

- Jeg er nå i en fase der jeg har både kapitalen og tiden til å være med på noe, sier Røkke.

Gjennom hans selskap REV Ocean bygges det nå et forskningsskip som skal fylles med unge forskere fra hele verden, for å studere havet. I dag jobber det nesten 50 ansatte i REV Ocean og HUB Ocean, men målet er rundt 250 når skipet er i drift, ifølge Røkke.

REV Ocean har også skaffet seg en ubåt som snart skal på sitt første forskningstokt. Den skal kunne dykke 2300 meter under havoverflaten, med tre personer ombord.

- Fordelen med å gjøre det sjøl, er at du ikke trenger å be om bidrag og støtte fra andre. Det er ikke bærebjelken. Det kan godt hende vi setter i gang prosjekter der andre blir med på et spleiselag, men i utgangspunktet så er dette en forlengelse av mitt livslange engasjment for havet, sier Røkke til Dagbladet.

Gir mer tilbake

Pengene skal ifølge Røkke «ikke gis til politikere».

- Jeg er bevisst på at jeg skal etterlate meg mer enn jeg har tatt ut. Og det er noe mine barn har vært innforståtte med over alle årene, sier Røkke.

Også hans eks-kone har avlagt samme ed i «The Giving Pledge»-klubben, som i 2017 ble omtalt av Forbes.

Røkke understreker at det «sikkert ikke er alle som mener det er riktig måte å gjøre det på».

- Det er jeg fullstendig klar over, men jeg har en retning jeg går, og vil lære mye over de neste ti-femten årene, sier han.

Lang læring

Med FN-jobben vil han jobbe for at næringsliv og det offentlige skal samarbeide for å få havet til å bli sunnere.

- Jeg skal sørge for at mine folk får tilgang til kapitalen de trenger, men også at de får tilgang til det private næringslivsnettverket som vi sitter på, sier Røkke.

Han «søker nå råd, lærer og jobber seg framover for å finne ut hvordan han kan bidra på best mulig måte».

- Dette er en stor forpliktelse for familien min og meg. Om det er stipend gjennom Aker Scholarshp, Stiftelsen VI, om det er tilhørighet til fotballklubben Molde - eller fotballbane i Asker - eller ballbinger. Det er noe man ikke er trent til å gjøre når man kommer fra den økonomiske bakgrunnen som jeg har, sier Røkke, og legger til:

- Så jeg søker råd, forstår og lærer litt. For jeg er i hvert fall ikke ferdig utdannet på den reisen der. Jeg har begynt og jeg har en retning som jeg mener er riktig. Jeg skal gi fra meg minst 50 prosent og det er langt høyere tall som står der i dag. Så for meg er dette en bevisstgjøring, forklarer Røkke.

Må samarbeide

FNs havkonferanse tar for seg havets tilstand. Som at store deler av Oslofjorden er død, at stillehavsøyer risikerer å bli slukt av havet - eller at korallrev som Great Barrier Reaf i Australia har enorme pustevansker.

- Vi står overfor det jeg vil kalle en havkrise. Vi må snu utviklingen, sa FNs generalsekretær António Guterres i åpningstalen mandag.

- Dette er ikke et offentlig problem. Dette er et problem som må løses i samspill med alle aktørene. Og der tror jeg at vi utgjør en forskjell. Bare det at vi fikk Saudi Aramco til å dele store datamengder fra Rødehavet, som for to år tilbake ingen trodde var mulig, viser hva vi kan og skal få til, sier Røkke til Dagbladet.

Industrilederen har støttet IOC-Unesco og FNs havtiår gjennom REV Ocean siden 2019. I vår var Røkke og hans folk i REV Ocean og HUB Ocean på flere møter i Paris for å se hva som kunne gjøres for å bidra til at havet igjen blir et bedre sted, som igjen gjorde at Røkke ble invitert til å få en spesiell rolle for å samle inn havdata.

NY RAPPORT: En ny rapport fra WWF avdekker effekter av enorme mengder plast i havet. Video: Fredrik Myhre / WWF, anekrasov / Pond5 / WWF-US, richcareyzim / Pond5 / WWF-US. Reporter: Emma Dalen. Vis mer

Beklaget til ungdommen

På et enormt, inngjerdet område er nå tusenvis av politikere, aktivister og klimaeksperter fra hele verden på plass for å diskutere hvordan man kan hindre at havene blir enda mer forsuret på grunn av klimakrisa.

Ifølge FN-sjef Guterres er havkrisa en trussel mot både naturen og menneskeheten.

- Jeg beklager til ungdommen på vegne av min egen generasjon for ikke å ha gjort mer for å beskytte havet, skrev han på Twitter tidligere denne uka.

Dagbladet er på plass i Lisboa og kommer med en rekke saker i dagene som kommer.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer