Rolex-tyver på Tjuvholmen:
- Den tar jeg

Luksusklokke-ofre på gata i Oslo merket ingenting.

TYVER PÅ TJUVHOLMEN: To av Rolex-tyveriene fra klokkearmer skjedde på Tjuvholmen i forlengelsen av Aker Brygge, ifølge tiltalen i Oslo tingrett. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix.
TYVER PÅ TJUVHOLMEN: To av Rolex-tyveriene fra klokkearmer skjedde på Tjuvholmen i forlengelsen av Aker Brygge, ifølge tiltalen i Oslo tingrett. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Like før sankthans i sommer reagerte Oslo-politiet på at det var anmeldt påtagelig mange tyverier av kostbare armbåndsur fra privatpersoner på gata.

To spaningsgrupper i sivil tok seg rundt i sentrumsgatene sankthansaften lørdag 23. juni med skarpe øyne og ører. På toppen av sommerstemningen, var det fotballfest med flere tusen tilskuere til VM-kampen Sverige- Tyskland utendørs på Kontraskjæret og på puber på hvert hjørne.

Og der skjedde det igjen - 50 meter foran øynene på to politispanere. Siden har alle fire vært varetektsfengslet fram til rettssaken torsdag.

Det står ikke noe i straffeloven hvor lurt det er å veive rundt i sommernatta i en storby i kortermet skjorte med glinsende luksusklokke på bar arm.

Malere, mekaniker, musikkarbeider

Men det står veldig tydelig at det ikke er lov å stjele andres klokker. I Oslo tingrett torsdag startet straffesaken mot fem fingernemme menn mellom 26 og 31 år, som er tiltalt for fem grove klokketyverier og/eller medvirkning i dagene 19. til 24. juni. Sivile yrker: to malere, en bilmekaniker og en musikkarbeider, ifølge egne opplysninger i retten.

AKTOR I ROLEX-SAKEN: politiadvokat Erik T. Hansen. Foto: Øystein Andersen/Dagbladet.
AKTOR I ROLEX-SAKEN: politiadvokat Erik T. Hansen. Foto: Øystein Andersen/Dagbladet. Vis mer

Tilfeldig eller ikke: alle klokkene var av det såkalte lukusmerket Rolex med norske innkjøpspriser mellom 52 500 og 75 900 kroner pr. stk.

I retten torsdag redegjorde aktor, politiadvokat Erik T. Hansen, og en av de kvinnelige politispanerne for den rekordraske oppklaringen av «Rolex-bandens» Oslo-turne.

Ifølge tiltalen opptrådte de fire på tiltaleplass i ulike kombinasjoner. Det vekslet mellom klare «ja» og hoderistende «nei» på spørsmål om straffskyld. Enighet på tvers var det imidlertid om at slike situasjoner ikke hadde oppstått hvis de hadde vært edrue.

- Profesjonelt preg

- Profesjonelt preg av særlig farlig eller samfunnsfaglig art, heter det i tiltalen.

- Jeg merket at han hadde fin klokke. Jeg likte den, og tok den, forklarte en av de tiltalte.

De fire ga inntrykk av seg selv som sosiale og hyggelige «gentlemannstyver» da de svarte på punktene der de innrømmet skyld.

Hyggelige skal de ha vært, ifølge to av ofrene som vitnet torsdag - en mann fra Akershus i lederjobb ved en av Oslos kulturinstitusjoner og en leder i markedsføring fra København.

Men ofrenes gentlemannserfaringer ble dempet av kraftige rykk i den venstre Rolex-armen pluss spark i skinnleggen.

GAMMEL PARTYGATE: Her utenfor Rosenkrantzgate 15 på høyre siden forsvant Rolex'en til Akershus-mannen etter fotball-VM-kamp og besøk på pub et par hundre meter lenger ned mot Rådhusplassen. Foto: Øystein Andersen/Dagbladet.
GAMMEL PARTYGATE: Her utenfor Rosenkrantzgate 15 på høyre siden forsvant Rolex'en til Akershus-mannen etter fotball-VM-kamp og besøk på pub et par hundre meter lenger ned mot Rådhusplassen. Foto: Øystein Andersen/Dagbladet. Vis mer

Merket ingenting

Felles for to ofrene var at de ikke merket at Rolex'en forsvant fra armen for en stund etterpå. For Akershus-mannens del skjønte han hva som hadde skjedd da han skulle sjekke tid med tanke på nattbussen.

Tiltalepunktene: fem Rolex-tyverier fra folk gatelangs i Oslo sentrum mellom tirsdag 19. juni klokka 19.45 og søndag 24. juni klokka 02.

Her skal det ha skjedd: utenfor Thon Hotel Panorama i Rådhusgata 7B, utenfor Rosenkrantzgate 15 ned mot Rådhusplassen, på Brynjulf Bulls på Aker Brygge og to ganger på Tjuvholmen: bussholdeplassen og drosjeholdeplassen.

Altså: tyver finner fortsatt fram til Tjuvholmen.

To av de fem Rolex'ene i tiltalen har kommet til rette - blant annet den i Rosenkrantzgate, der politiets spanere var vitner.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer