«Rømte» til luksusleilighet etter kollapsen

Etter at banken han ledet kollapset på spektakulært vis i forrige uke, stakk Greg Becker til sitt luksushjem på Hawaii. Der har han fått kritikk for å tilbringe for mye tid.

PÅ HAWAII: Etter at banken han hadde ledet siden 2011 kollapset, tok Greg Becker med seg kona og dro til deres luksuriøse hjem på Hawaii. Foto: Patrick T. Fallon / AFP / NTB
PÅ HAWAII: Etter at banken han hadde ledet siden 2011 kollapset, tok Greg Becker med seg kona og dro til deres luksuriøse hjem på Hawaii. Foto: Patrick T. Fallon / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Banksjefene skal sparkes!

USAs president Joe Biden la lite imellom da han omtalte den spektakulære bankkollapsen til Silicon Valley Bank (SVB) for første gang i starten av denne uka.

SVB, som spesialiserer seg på lån til teknologiselskaper, var den største banken til å gå over ende siden finanskrisa i 2008, og kollapsen har ført til uro i markedene.

Likevel later det ikke til at uro er det som preger den nye hverdagen Greg Becker, den stadig mer utskjelte mannen som var sjef for SVB da de kollapset.

Stakk til Hawaii

Bilder fra den britiske tabloidavisa Daily Mail viser at Becker har søkt tilflukt i sitt luksuriøse hjem på øya Maui på Hawaii.

Allerede mandag skal Becker og kona Marilyn Bautista ha satt seg på flyet til Hawaii, og onsdag ble de sett gående i gatene i svært uformell bekledning.

Huset deres på Hawaii ligger i et rikt nabolag. De kjøpte eiendommen i 2018, før de umiddelbart rev huset som lå der da, og bygde det opp på nytt. Eiendommen er nå verdsatt til over tre millioner dollar, eller drøye 30 millioner norske kroner. Da er det kanskje ikke så rart at det var dit de dro i starten av denne uka da det for alvor blåste opp til storm rundt Becker.

Men nettopp den luksuriøse eiendommen på Hawaii er nå senter for en del av kritikken mot den avsatte banksjefen,

Jobbet mye hjemmefra

For en del av kulturen i banken var nemlig svært utstrakt bruk av hjemmekontor, også for toppledelsen, ifølge Financial Times.

De jobbet ofte fra Florida, Washington, New York og, i Beckers tilfelle, fra Hawaii. Det innrømmet banken selv kunne være utfordrende.

Da de la fram sin årlige rapport i februar skrev de at de «kunne oppleve negative effekter av en forlenget hjemmekontorordning». De var likevel forberedt på å ta den ekstra risikoen, for å oppmuntre til en kultur som verdsatte «empati» for kunder og ansatte, og noen ganger prioritere innovasjon og vekst framfor risikostyring.

Dette skal også ha påvirket bankens evne til å ta vanskelige avgjørelser. For under pandemien strømmet pengene inn i banken, som følge av en investeringsboom i teknologiindustrien.

Banken bestemte seg for å sette halvparten av de 91 milliardene i obligasjoner med lang løpetid, som er sårbare mot økte renter.

Denne avgjørelsen, som blant annet av sjefstrateg i Danske Bank, Anders Johansen, har blitt kalt «dårlig håndverk» og «nybegynnerfeil», ble tatt i 2021, samtidig som banken for alvor framelsket kulturen med å jobbe hjemmefra.

- Vanskelig å utfordre ledelsen

Ledelsen i banken satt spredt over hele USA mens de jobbet intenst med å bli større og ekspandere virksomheten.

- Det er ikke lett å ha utfordrende samtaler over Zoom. Det gjør det vanskeligere å utfordre ledelsen. Innspill som å sikre mot renterisiko kommer ofte opp i en lunsjsamtale eller i små møter, sier Nicholas Bloom professor ved Stanford University, som har forsket mye på den typen jobbstruktur som SVB ønsket seg.

Nyansatte, blant annet fra Boston Private, som SVB kjøpte for nesten en milliard dollar, gir uttrykk for at det var vanskelig å komme inn i arbeidskulturen som følge av at mange jobbet hjemmefra.

- Jeg fikk inntrykk av at det var en så desentralisert kommandostruktur som det er mulig å få det, sier en tidligere leder i Boston Private.

En gruppe aksjonærer har også anlagt søksmål mot SVB Financial Group, Greg Becker, og sjeføkonom Daniel Beck. Bakgrunnen er at de mener de har skjult hvordan økte renter ville gjør SVB «spesielt utsatt», skriver The Guardian.

Kritiseres for aksjegevinst

Når det gjelder ekssjef Greg Becker, så tyder ting på at han har nok penger i madrassen til å komme seg gjennom hverdagen, selv etter at han mistet jobben.

I løpet av de to siste åra har han solgt SVB-aksjer for 30 millioner dollar. Det siste aksjesalget gjennomførte han 27. februar, bare dager før kollapsen, skriver CNBC.

Da solgte han aksjer for 3,6 millioner dollar.

Også andre toppsjefer i banken har tjent store summer på å selge SVB-aksjer, og den samlede salgssummen de siste ti åra skal være på 84 millioner dollar.

Enkelte politikere mener også at Becker bør tilbakebetale de 3,6 millionene han kunne innkassere ved siste aksjesalg.

- Jeg mener det burde være en tilbakebetaling av pengene. Uansett hva som var hans motiver, og det burde vi finne ut av, bør de 3,6 millionene gå til dem som hadde penger i banken, sier kongressmedlem og demokrat, Ro Khanna.

Både det amerikanske finanstilsynet SEC og det amerikansk justisdepartementet har også varslet at de vil etterforske bankkollapsen, skriver CNBC.

En del av den innledende etterforskningen vil være å ettergå aksjesalgene til bankens toppledelse.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer