Oljefondets sjef Nicolai Tangen

Røper oppvaskmøte med Apple

Giganten kutter topplønna med 40 prosent. Men oljefondets leder Nicolai Tangen vet fortsatt ikke om han vil stemme for lederlønnspakka.

REFSET: Oljefondets sjef Nicolai Tangen ypper til kamp mot astronomiske lederlønninger i globale giganter. Foto: Nina Hansen
REFSET: Oljefondets sjef Nicolai Tangen ypper til kamp mot astronomiske lederlønninger i globale giganter. Foto: Nina Hansen Vis mer
Publisert

- Tyveri på høylys dag, sa oljefondets leder Nicolai Tangen da han tok et saftig oppgjør med astronomiske topplederlønninger nylig.

- Tyveri er en litt spisset formulering, men det er slik man av og til føler det. Hvis noen har en lønn på flere hundre millioner kroner i et selskap hvor aksjekursen har falt mye, og hvor det ikke er skapt noen verdier, så er jo ikke det godt å se på som aksjonær.

- Det virker kanskje litt grådig?

- Grådighet er en annet, og godt beskrivende ord.

Ser på 150 pakker

Børsen møter Tangen like etter at han har lagt fram oljefondets resultat for 2022.

Det endte som kjent med 1637 tapte milliarder kroner, det største i fondets historie. Forøvrig etterfulgt av det som i øyeblikket er fondets høyeste verdi noen sinne på 13 300 milliarder kroner.

Kampen mot høye topplederlønninger handler om å ivareta oljefondets investeringer, understreker Tangen.

- Det er særlig amerikanske lederlønninger som er veldig høye. Vi har 150 tilfeller hvor amerikanske toppledere tjener mer enn 250 millioner kroner. Dette er lønnspakker vi som aksjonærer ser helt spesifikt på.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer