Boligpriser

Roper varsko: - En diger ulikhetsmaskin

Ansatte i lavtlønnsyrker har råd til svært få boliger i de store byene, viser beregninger foretatt av SV. Partileder Audun Lysbakken er bekymret over utviklingen.

BEKYMRET: Audun Lysbakken mener at ferske boligberegninger foretatt av SV antyder en skremmende utvikling. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
BEKYMRET: Audun Lysbakken mener at ferske boligberegninger foretatt av SV antyder en skremmende utvikling. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert

- Boligmarkedet er i ferd med å bli en diger ulikhetsmaskin, hvor arbeiderklassen kan bli stengt ute av byene hvis utviklingen får fortsette, sier SV-leder Audun Lysbakken til Dagbladets finansnettsted Børsen.

Partilederen reagerer på resultatene av SVs egen versjon av den etablerte sykepleierindeksen, som legges fram av Eiendom Norge og Eiendomsverdi. Sistnevnte måler hvor stor andel av de omsatte boligene en singel sykepleier med en inntekt rett i overkant av 600 000 kroner, og et studielån på 200 000 kroner, får finansiering til å kjøpe.

Påstanden er at boligprisene i en by er lave dersom sykepleieren kan kjøpe en høy andel av boligene. Hvis sykepleieren ikke kan kjøpe noen av boligene, er prisene problematisk høye.

Sykepleieryrket regnes som et egnet utgangspunkt fordi inntekten representerer en typisk god norsk inntekt med lave konjunktursvingninger.

SV mener indeksen underspiller utviklingen i markedet, og har i sine beregninger tatt utgangspunkt i yrker som frisører, butikkmedarbeidere, elektrikere, ambulansepersonell og fiskere.

Partiet fant følgende:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.