Roper varsko: - Ikke i nærheten

Næringsminister Iselin Nybø foreslår ytterligere milliardhjelp til uteliv og reiseliv. Bransjen er langt fra imponert.

Kompensasjonsordningen til serverings- og reiselivsnæringen blir forlenget, sier Iselin Nybø. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fredag ettermiddag presenterte næringsminister Iselin Nybø (V) et forslag om å forsterke kompensasjonsordningen for serveringsbedrifter og reiselivsbedrifter.

Under pressekonferansen kom det fram at kontantstøtteordningen forlenges til februar 2021. I tillegg til å forlenge ordningen, vil kravet om at bedrifter må ha et 40 prosent omsetningsfall før de får støtte, senkes til 30 prosent.

Videre foreslås det å sette opp 2,8 milliarder til kompensasjonsordningen - som er en økning på 1,5 milliarder kroner fra forrige uke.

- Vi ønsker å takke ministeren for å se at vår del at kulturbransjen som sliter tungt, nemlig servering og uteliv, trenger hjelp. Når det er sagt så er ikke tiltakene i nærheten av sterke nok til å oppnå det regjeringen sier at de ønsker, sier utelivstopp Karl-Henning Svendsen til Børsen.

Han er administrerende direktør i NOHO Norway, som driver noen av Oslos største utesteder.

- Regjeringen har en ambisjon om å holde folk i arbeid. Det oppnår de ikke med den løsningen de legger fram nå, framholder han.

- Ikke nok

Svendsen viser til tre punkter de mener er essensielle for at man skal berge arbeidsplasser, og fortsatt ha et levende byliv etter pandemien.

- Utbetalingene må skje nå, vi kan ikke vente helt til januar. Vi må ha lønnstilskudd, slik at vi slipper å permittere våre ansatte for andre gang på seks måneder. Om det ikke går med tilskudd, må bedriftenes lønnsplikt reduseres fra dagens 10 dager til to dager i permitteringsordningen, sier han og fortsetter:

- Støtten økes til 60 prosent. Det er ikke nok. Vi trenger at minst 80 prosent av faste uunngåelige utgifter dekkes for at det skal ha effekt.

- Må gå lenger

Svendsen får støtte fra NHO-sjef Ole Erik Almlid - som også mener at regjeringen må grave dypere etter bedre løsninger.

- Det er bra at regjeringen ser på ordning på nytt og at de kommer næringslivet i møte på noen av punktene vi har bedt om. Det er et skritt i riktig retning, men vi mener likevel situasjonen nå er så kritisk for næringslivet at de må gå lenger, sier administrerende direktør i NHO, Ole Erik Almlid.

NHO: Leder, Ole Erik Almlid, påpeker at vi må ta høyde for at 2021 også blir et kriseår. Video: Christian Roth Christensen. Vis mer

NHO ønsker å forsterke kompensasjonsordningen, som nå gjelder reiselivet, på disse punktene:

  • Kompensasjonsordningen bør gjelde hele næringslivet – det er de som er hardest rammet som bør få støtte, de finnes også utenom reiselivet.
  • Kompensasjonsgraden må økes fra 60 til 70 prosent.
  • Ordningen må forlenges og gjelde minst til påske 2021.
  • Taket for ordningen må heves til 80 millioner kroner pr. selskap pr. måned.
  • Ventilordningen må være formålsstyrt, ikke rammestyrt.

Dermed er man et godt stykke unna der en bør være, mener NHO.

- Regjeringen beveger seg nå i retning av bedre ordning, men vi mener fortsatt at satsene og innretningen burde vært bedre i dagens situasjon, både for reiselivet og for bedrifter i andre bransjer som i dag ikke er omfattet av ordningen, sier Almlid og fortsetter:

- Vi mener at kompensasjonsgraden bør økes til 70 prosent og at ordningen bør være generell. Regjeringen har fortsatt tid til å justere dette før saken kommer til Stortinget. Hvis ikke må Stortinget gjøre om på dette, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer