Roper varsko om skrekkregning

- Mye mer alvorlig enn for et år siden, sier NHO-topp om nedstengingen i Viken og Oslo.

LUKKER: Oslo har mer eller mindre vært stengt siden november. Nå følger gigantregionen Viken etter. Tusenvis av arbeidsplasser berøres. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
LUKKER: Oslo har mer eller mindre vært stengt siden november. Nå følger gigantregionen Viken etter. Tusenvis av arbeidsplasser berøres. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert

- Et skritt nærmere stupet, lyder dommen fra arbeidsgiverorganisasjonene etter at drastiske smitteverntiltak førte til nye runder med nedstengning på kort varsel i landets største region, Viken.

Fra Halden til Geilo må alle butikker, med noen få unntak, holde stengt. Fra før av er butikkene i Oslo mer eller mindre også lukket og stengt - slik de har vært siden november.

Gjennom mandagen haglet det med nyheter om store bedrifter som permitterer flere hundre personer. Regninga kan bli gigantisk.

Milliardregning

Bedriftene har nemlig ti dagers lønnsplikt ved permittering.

På forespørsel fra Børsen anslår Virke at arbeidsgivere i Viken, Oslo, Bodø, Brønnøy, Færder, Tønsberg og Holmestrand har lønnsutgifter på 180 millioner kroner per dag til arbeidstakere som ikke får drevet med inntektsbringende aktivitet som følge av nedstengningene.

«For 10 dager, som er lønnspliktperioden i dag, blir kostnaden i alt 1,8 milliarder kroner for disse virksomhetene», skriver Virke i en e-post til Børsen.

«Virke mener at samfunnet ikke kan pålegge de nedstengte virksomhetene å bære hele denne kostnaden alene», heter det videre.

Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke, sier de har stor forståelse for at det er behov for å få smitten under kontroll, men at de hurtige nedstengningene påvirker 110 000 ansatte i 15 000 virksomheter med en årlig omsetning på nærmere 280 milliarder kroner.

- Disse tiltakene understreker behovet for gode sikkerhetsnett for virksomheter som må stenge på kort varsel. For å sikre at disse ikke tar en for stor del av kostnaden, foreslår vi en refusjonsordning for den første arbeidsgiverperioden for de virksomhetene som blir stengt ned av myndighetene, sier Kristensen.

- Desperat stemning

Også NHO har regnet på kostnadene ved permitteringer når lønnsplikten er ti dager, kontra to dager, slik et av krisegrepene var i mars i fjor.

- Med utgangspunkt snittlønna i hotellbransjen er forskjellen 14 000 kroner for en ansatt per dag. For et hotell med 40 ansatte betyr det en drøy halv million kroner mer i kostnad med ti dagers lønnsplikt enn for to dagers lønnsplikt. Det blir voldsomme summer i bransjer med lite eller null inntjening, sier Nina Solli, regiondirektør i NHO Viken og Oslo til Børsen.

På toppen av dette kommer kostnader til mat og drikke som er kjøpt inn og som må kastes. Samt de tapte inntektene som en påskesesong ville gitt for mange av de hardest rammede innen reiseliv, hotell og restaurantbransjen.

- Det er en desperat stemning. Jeg har brukt hele dagen på å snakke med mange fortvilte bedrifter. De står i en svært utfordrende situasjon. Det er brutalt med en slik nedstengning som kommer så brått på, et helt år ut i krisen, oppsummerer regiondirektøren.

- Uvirkelig

Én av dem som - igjen - har måttet stenge dørene er klesbutikken Skonnord, som holder til på Ski storsenter.

Butikksjef Ole Henrik Bacher sier det «var litt uvirkelig» da de igjen fikk beskjed om at de måtte stenge butikken.

Han irriterer seg ikke over utviklingen i smitteverntiltakene, «det fører ikke noe godt med seg», men sier de prøver å sikre seg litt omsetning ved å selge varer via nettbutikken.

Likevel har det åpenbart konsekvenser når klesbutikken, som i tre generasjoner, siden 1933, har solgt klær i Ski, ikke får holde åpent.

-Vi er 16 ansatte, og i hvert fall 12 blir permittert, sier Bacher.

STENGT: Ole Henrik Bacher har igjen måttet stenge klesbutikken sin på Ski storsenter. Foto: Privat
STENGT: Ole Henrik Bacher har igjen måttet stenge klesbutikken sin på Ski storsenter. Foto: Privat Vis mer

Det er såpass kort tid siden butikken sist var stengt under den store nedstengningen i Nordre Follo i januar, at de ikke får noen nye kostnader direkte knyttet til lønnsplikt under permittering i denne omgang, men januarsituasjonen illustrerer likevel godt hvor mye penger det står om når en butikk må stenge ned.

- Ståa i januar var at vi hadde veldig god økonomi og solid likviditet. De tre første ukene av januar tapte vi to millioner i omsetning, og i samme periode hadde vi utgifter til lønn, husleie og annet på godt over to millioner. Dermed ble vår likviditet forverret med over fire millioner de tre–fire første ukene, sier Bacher.

Tøffeste runden

Da Norge stengte ned for ganske nøyaktig et år siden, spratt ledigheten opp i over 400 000 personer på kort tid.

- Det som skjer nå, er mye mer alvorlig enn det som skjedde i mars i fjor. Dette skyver bedriftene nærmere og nærmere stupet. Denne tredje runden er den tøffeste så langt, for nå er det ikke noe mer å gå på i de mest utsatte bransjene, sier NHOs regionleder Nina Solli.

Hun viser til NHOs siste medlemsundersøkelse som vitner om omsetningssvikt i nesten alle bransjer.

- Vi vet også likviditetsproblemene er størst på Ringerike, i Halden, Øvre Romerike og Hallingdal. Så det er åpenbart at mange av disse bedriftene som er helt avhengig av påskeinntekter, vil lide ekstra mye, sier hun.

Solli understreker at NHO er enige i at coronasmitten må slås ned.

- Men når det blir stengt på noen få timers varsel, da er vi opptatt av at det må komme kompensasjon like raskt. Og den absolutt største byrden er ti dagers lønnsplikt ved permitteringer, sier hun.

Avviser justering

Børsen har spurt Arbeids- og sosialdepartementet om det er noen planer om å justere permitteringsreglene tilbake til to dagers lønnsplikt, slik det var i pandemiens første fase.

Det er det ikke.

Statssekretær Vegard Einan (H) viser til at lønnsplikten er nedjustert fra 15 dager, som den var før pandemien, og at alle tiltak og ordninger må ses i sammenheng.

NEI: Statssekretær Vegard Einan (H) viser til helheten i ordningene og de kommunale krisepakkene når næringslivet ber om redusert lønnsplikt ved permitteringer. Foto: Cornelius Poppe / NTB
NEI: Statssekretær Vegard Einan (H) viser til helheten i ordningene og de kommunale krisepakkene når næringslivet ber om redusert lønnsplikt ved permitteringer. Foto: Cornelius Poppe / NTB Vis mer

- I tillegg til endringene i permitteringsordningen, vil blant annet kompensasjonsordningen for næringslivet og ordningen med tilskudd til kommuner som har høy ledighet og som er rammet av nasjonale nedstengningstiltak bidra til å bøte på ulemper som følger av smitteverntiltakene. Denne ordningen gjør at kommunene kan gi støtte til virksomheter lokalt. Det er per nå ikke planlagt noen nye endringer i dagpengereglene, sier Einan til Børsen.

Kan være forgjeves

NHO-topp Nina Solli sliter med å se logikken i svaret.

- Skal man hjelpe bedriftene der det monner mest, så er det lønnsplikten det handler om. Den kostnaden er den absolutt mest krevende. Den kommunale krisepakken er vel og bra, men i dette bildet monner det ikke i det hele tatt, sier hun, og legger til følgende:

- For et år siden ble lønnsplikten kuttet til to dager, og det hjalp. Men situasjonen er jo mye verre nå. Mange er nær konkurs. Når vi nå har hjulpet bedriftene gjennom et år, vil det kanskje være fornuftig å hjelpe dem over den siste kneika, sånn at folk har en jobb å gå tilbake til. Dersom vi ikke gjør noe nå på oppløpssiden, så vil mye av det vi har bidratt med så langt være forgjeves. Det er neppe noen klok strategi, mener NHOs regiondirektør i det nedstengte Oslo/Viken.

Ikke planlagt regelendringer

Næringsdepartementet sier at de følger situasjonen for næringslivet nøye.

- En rekke ordninger er kommet på plass for å hjelpe levedyktige bedrifter gjennom pandemien. Summen av ulike ordninger holder levedyktige virksomheter gående, skriver statssekretær Lucie Katrine Sunde-Eidem til Børsen.

Næringsdepartementet viser også til den kommunale støtteordningen, der kommuner med høy arbeidsledighet har fått ekstra utbetaling fra staten.

Så langt har Oslo fått 227 millioner kroner, og kommuner i Viken har fått i underkant av 303 millioner kroner.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer