Roper varsku: Næringen kan forvitre

Den norske ferjedriften skal elektrifiseres, men norske verft bygger stadig færre av ferjene.

EL-FERGE: Bilferjen MF «Festøya» fra Norled, trafikkerer ruten Solavågen - Festøya i Møre og Romsdal. Ferjen har dieslelektrisk hybriddrift. Foto: Halvard Alvik / NTB
EL-FERGE: Bilferjen MF «Festøya» fra Norled, trafikkerer ruten Solavågen - Festøya i Møre og Romsdal. Ferjen har dieslelektrisk hybriddrift. Foto: Halvard Alvik / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er like før båten legger fra kai, uten at vi er om bord.

Trond Markussen, president i NITO, Norges største fagorganisasjon for ingeniører og teknologer med bachelorgrad, mastergrad eller enda høyere utdanning, bruker naturlig nok maritime uttrykk når han beskriver en utvikling han ikke ønsker innenfor den norske verftsindustrien.

- Varsku!

For to uker siden la regjeringen fram sin klimamelding. I meldinga ligger det klare forventninger om at ferjeparken skal elektrifiseres.

«I planen blir det også varslet lav- og nullutslippskriterium fra 2023 der det ligger til rette for det, for nye ferjeanbud og noe seinere for nye hurtigbåtanbud», heter det i meldinga.

Det poengteres flere ganger at man skal elektrifisere ferjeparken. Da må man ha med den norske verftsindustrien, sier NITO og Fellesforbundet.

Leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, sier det på følgende måte:

- Vi roper varsku. Stopp å sponse utenlandske verft!

Byggebrems i Norge

Bakgrunnen for nødropet er en kartlegging Fellesforbundet har gjort sammen med Norsk Industri.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer