Roser Norge

OECD mener Norge er godt rustet for coronausikkerhet i tiden framover.

ROS: Norge får coronaros av OECD, som mener vi står godt rustet mot usikkerheten som møter verden i tiden framover. Foto: Fredrik Hagen / NTB
ROS: Norge får coronaros av OECD, som mener vi står godt rustet mot usikkerheten som møter verden i tiden framover. Foto: Fredrik Hagen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Organisasjon for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) gir i sin ferske rapport «Economic Outlook» ros til Norge.

«Norge er i en relativt god posisjon for å håndtere usikkerhetene framover», lyder dommen fra OECD.

Ros

Organisasjonen mener det er noen faktorer som gjør at Norge har klart å forhindre verre sosioøkonomisk skade. For det første har Norges Bank bidratt med svært viktig støtte, blant annet med nullrentepolitikk og utvidede låneprogrammer for bankene.

«Norges relativt sett store offentlige sektor, omfattende velferdssystem og tilsvarende høye beskatning har vært veldig viktig for en automatisk stabilisering», skriver OECD.

De peker også på fleksibiliteten i oljepengebruken, som gjør at man kan gå utover handlingsregelen når situasjonen tilsier det.

OECD anslår at Norges BNP vil gå fra minus 3,2 prosent i år til en vekst på 3,1 prosent neste år og 1,4 prosent i 2022.

Få dødsfall

Tiltak i statsbudsjettet for neste år vil bidra til gjeninnhentingen ved å få flere tilbake i jobb, styrke forutsetningene for næringslivet og bidra til grønn omstilling.

OECD trekker fram flere positive forhold for Norges del. Vi har - sammenliknet med de fleste andre land - relativt sett få smittetilfeller. Selv om smittetallene i bølge to har oversteget det første utbruddet, har det vært et begrenset antall coronadødsfall.

I det store bildet anfører OECD at det for første gang siden pandemiens utbrudd er håp om en lysere framtid.

Verdensøkonomien kan hente inn coronasmellen og komme tilbake til nivåene før pandemien brøt ut innen utgangen av 2021, melder organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD), ifølge AFP.

Bakgrunnen er at en rekke legemiddelprodusenter har søkt om hastegodkjenning for sine coronavaksiner fra amerikanske helsemyndigheter (FDA) og Det europeiske legemiddelkontoret (EMA).

Ifølge OECD vil vaksinene hjelpe til med å hente inn tapet fra februar og mars måned, men veksten vil sannsynligvis være ujevn, skriver AFP.

- Veien videre er lysere, men utfordrende, uttaler sjeføkonom i OECD Laurence Boone, til NTB.

Krymper i år

OECDs prognoser tyder på at verdensøkonomien vil krympe med rundt 4,2 prosent i år, men at den neste år vil ta inn igjen dette, før økonomien vil vokse med 3,7 prosent året etter.

Kina, som har bedre kontroll på smitten enn andre store økonomier, vil stå for en stor del av veksten, mens Europa, Japan og USA vil slite mer.

OECD understreker at verken krisa eller utfordringene knyttet til den er over. Særlig innen bransjer som reiseliv, hotell og servering har pandemien rammet hardt, understrekes det i rapporten.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer