Russland:

Rubel-mysteriet: - Ikke et normalt marked

Til tross for knallharde økonomiske sanksjoner mot Russland, har det ikke gått ut over den russiske rubelens verdi.

HOLDER VERDIEN: Den russiske rubelen er nå over den amerikanske dollaren i verdi. Foto: Kacper / Pempel Reuters / NTB
HOLDER VERDIEN: Den russiske rubelen er nå over den amerikanske dollaren i verdi. Foto: Kacper / Pempel Reuters / NTB Vis mer
Publisert

Det er for tida stor uro i verdensøkonomien.

Etterdønninger etter coronapandemien, krigen i Ukraina og Kinas nullsmittestrategi mot viruset har utløst kraftig uro på internasjonale børser. Det har også ført til forsyningsproblemer verden over, galopperende råvarepriser og skyhøye inflasjonstall i mange land.

Men selv om Russland har blitt møtt med massive økonomiske sanksjoner etter invasjonen av Ukraina, har de foreløpig likevel klart å holde den russiske økonomien unna den verste krisen.

Ifølge Bloomberg er for eksempel rubelen akkurat nå den valutaen som gjør det best på markedene.

GASS: Russlands statsleder Vladimir Putin krever at all russisk gass skal handles med rubler. Men hvorfor gjør han det? Vis mer

Stiger

I starten av invasjonen sank rubelens verdi drastisk, og én dollar kostet 7. mars hele 150 rubler. Det gjorde at den russiske sentralbanken svarte med knallharde grep for å bevare rubelens verdi, som førte til at valutaen begynte å stige igjen.

Da Moskva-børsen åpnet igjen onsdag etter to dager med ferie, styrket verdien seg ytterligere mot dollar.

Nå har den steget med mer enn 11 prosent mot amerikanske dollar siden starten av året, og er dermed på toppen av lista av valutaene Bloomberg har spora.

Blant grepene Russlands sentralbank har gjort for å styrke russisk økonomi er å heve styringsrenta, suspendere utenlandsk valuta, sette begrensninger på handel på børsen og kreve betaling for naturgass i rubler.

Eksperter mener likevel rubelens verdi ikke er reell, fordi mange har slutta å handle med rubler fordi prisen på den ikke har samme verdi i den virkelige verdenen.

- Ikke relevant

Likevel er det spesielt at rubelen holder verdien sin såpass godt, skriver Bloomberg, og viser til at andre land som Tyrkia og Argentina tidligere har forsøkt de samme grepene om valutaen sin uten hell.

Sjeføkonom i Sparebank 1 Markets, Harald Magnus Andreassen, sier til Børsen at rubelens verdi ikke er reell.

- Rubelen er ikke en normalvaluta, det er ikke et normalt marked som bestemmer prisen på den nå. Utlendinger som eier verdier i Russland får ikke lov til å selge sine eiendeler. Det betyr at det markedet som er igjen ikke er relevant, sier han.

Hvis Russland ikke hadde innført sine motangrep mot sanksjonene, hadde rubelen hatt en annen verdi, ifølge sjeføkonomen.

- Det er forståvidt bra for inflasjonen i landet, men vi kan ikke ta det som et tegn på at markedene går bra, sier han, og legger til:

- Russland eksporterer olje og gass fortsatt, så de har ikke et utenriksøkonomisk problem. Men hvis folk hadde fått lov til å gjøre som de ville, hadde det ikke sett ut som det gjør nå.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer