I starten av krigen i Ukraina stupte verdien på den russiske rubelen. Moskva-børsen ble stengt, og styringsrenta ble skrudd opp til skyhøye 20 prosent. Det så ut som om Vestens økonomiske sanksjoner mot Russland fungerte.
Nå har rubelen hentet inn igjen nesten alt etter kollapsen.
Fredag koster det 10,99 kroner for 100 rubler, nesten det samme som den gjorde dagen før invasjonen, da det kostet 11,30 kroner. På det laveste, den 7 mars, kostet den 6,36 kroner.
Støtter indirekte opp om rubler
Russland har gjort flere grep for å styrke rubelens verdi. Fra 1. april krevde Vladimir Putin at russisk gass bare skal handles med rubler, styringsrenta ble hevet, utenlandsk valuta ble suspendert og det ble satt begrensninger i handel på børsen.
Kari Due-Andresen, sjeføkonom i Akershus Eiendom, tror nettopp disse grepene er det som har gjort at rubelen nå er styrket igjen.
- Russland får en del inntekter fra sitt salg av olje og gass, og når de nå har sagt at de vil ha utbetalt i rubler, så blir kjøpere i Europa og USA nødt til å betale og kjøpe rubler med euro og dollar, og dermed indirekte støtte opp om rublene. Det tror jeg har vært en viktig faktor, sier hun.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger