Russland

Rubel-mysteriet: - Veldig spent

Den russiske rubelen har hentet inn igjen nesten alt det tapte da Russland invaderte Ukraina, til tross for de økonomiske sanksjonene.

ØKER VERDIEN: Den russiske valutaen rubler henter seg inn igjen etter kollapsen. Foto: Scanpix
ØKER VERDIEN: Den russiske valutaen rubler henter seg inn igjen etter kollapsen. Foto: Scanpix Vis mer
Publisert

I starten av krigen i Ukraina stupte verdien på den russiske rubelen. Moskva-børsen ble stengt, og styringsrenta ble skrudd opp til skyhøye 20 prosent. Det så ut som om Vestens økonomiske sanksjoner mot Russland fungerte.

Nå har rubelen hentet inn igjen nesten alt etter kollapsen.

Fredag koster det 10,99 kroner for 100 rubler, nesten det samme som den gjorde dagen før invasjonen, da det kostet 11,30 kroner. På det laveste, den 7 mars, kostet den 6,36 kroner.

Støtter indirekte opp om rubler

Russland har gjort flere grep for å styrke rubelens verdi. Fra 1. april krevde Vladimir Putin at russisk gass bare skal handles med rubler, styringsrenta ble hevet, utenlandsk valuta ble suspendert og det ble satt begrensninger i handel på børsen.

Kari Due-Andresen, sjeføkonom i Akershus Eiendom, tror nettopp disse grepene er det som har gjort at rubelen nå er styrket igjen.

- Russland får en del inntekter fra sitt salg av olje og gass, og når de nå har sagt at de vil ha utbetalt i rubler, så blir kjøpere i Europa og USA nødt til å betale og kjøpe rubler med euro og dollar, og dermed indirekte støtte opp om rublene. Det tror jeg har vært en viktig faktor, sier hun.

Due-Andresen peker også på at det har vært spekulasjoner om at Russland ikke kom til å klare å betale obligasjonseierne sine, men at de så langt har klart det. Det tror hun også styrker rubelen.

- Spørsmålet er hvor god markedsprisen på rubelen er, og hvor store volumene er i disse markedene er jeg usikker på. Men Russland har store inntekter, så dette grepet med at kundene må betale i rubler har nok hatt mye å si, sier hun.

- Varig press

Hun er likevel usikker på hvor stor gjennomslagskraft det vil ha etterhvert.

- Flere europeiske land har sagt at det er en omgåelse av sanksjonene, og har antydet at de ikke vil etterkomme det kravet. Men hvordan det løses til slutt gjenstår å se. Den oljen og gassen som leveres nå har ikke oppgjør før om en måned, så det vil ta litt tid før man faktisk ser hvordan dette vil bli tvunget igjennom, sier hun.

GASS: Russlands statsleder Vladimir Putin krever at all russisk gass skal handles med rubler. Men hvorfor gjør han det? Vis mer

På spørsmålet om hva hun tror om rubelens utvikling framover, svarer hun:

- Jeg er egentlig veldig spent på det. Den oppgangen vi har sett i rubelen nå virker kanskje litt optimistisk, gjenhentingen virker overdreven. Jeg kan ikke skjønne at rubelen ikke skal lide under den situasjonen Russland er i. Men det kommer an på hvordan forhandlingene om betaling for olje og gass mellom Vesten og Russland går.

Hun er ikke optimistisk på rubelens vegne.

- Den situasjonen Russland har havnet i i forhold til Vesten vil være vanskelig å reversere, de har tråkket over en grense. Det er vanskelig å se for seg at disse sanksjonene og denne situasjonen skal kunne gå over. Rubelen er utsatt for et varig press i tiden som kommer, sier hun.

Straffer russisk økonomi

Fredag ble det kjent at den russiske sentralbanken kutter styringsrenta igjen med 3 prosentpoeng fra 20 til 17 prosent, og de varslet også at det kan komme nye kutt på et rentemøte som holdes 29 april. Due-Andresen påpeker at Russland også har innført kapitalkontroller, som vil si at det ikke er lov til å ta store mengder valuta ut av landet, som også begrenser hvor mye rublene kan falle.

Samtidig viser anslag fra britiske myndigheter at det russiske bruttonasjonalproduktet vil krympe et sted mellom 8,5 og 15 prosent i år.

De tøffe sanksjonene har ført til at inflasjonen skyter i været, og konsumprisindeksen har gått opp 8,67 prosent siden invasjonen av Ukraina.

- Sanksjonene fungerer, sier Due-Andresen, og legger til:

- Selv om rubelen styrker seg nå, så vil det gå hardt utover den russiske økonomien. Bare det at de har satt opp renta såpass mye gjør at kostnadene blir kjempehøye, det kommer til å bli vanskelig for russere framover, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer