Rubelen stuper - styringsrenta i taket

Rubelen nådde mandag et historisk bunnivå.

RAS: Den russiske økonomien er hardt rammet av de internasjonale sanksjonene. Rubelen stuper, og sentralbanken har satt opp styringsrenta kraftig. Foto: Dimitar Dilkoff / Afp / NTB
RAS: Den russiske økonomien er hardt rammet av de internasjonale sanksjonene. Rubelen stuper, og sentralbanken har satt opp styringsrenta kraftig. Foto: Dimitar Dilkoff / Afp / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mandag morgen varslet den russiske sentralbanken at de hever styringsrenta til 20 prosent, melder Reuters.

Styringsrenta var allerede så høy som 9,5 prosent før mandagens heving.

Rubelen stuper

Den russiske rubelen falt 28 prosent i den tidlige handelen samme dag, noe som sendte den ned til historiske bunnivå, ifølge Financial Times.

Nå må russerne ut med nesten 120 rubler for en dollar. Før den russiske invasjonen kostet én dollar 75 rubler.

Det er et historisk bunnivå for den russiske valutaen, ifølge Reuters.

Fallet kommer etter at EU innførte nye, tøffe sanksjoner mot den russiske økonomien i helga.

Børsen stengt

Sergej Alekasjenko, som jobbet i den russiske sentralbanken på slutten av 90-tallet og nå bor i USA, sier at en svekkelse i rubelens verdi på 30 til 40 prosent vil føre til at inflasjonen gjør et hopp på rundt 5 prosentpoeng, skriver Wall Street Journal.

Inflasjonen var allerede svært høy i Russland, 8,7 prosent i januar, over dobbelt så mye som sentralbankens mål på 4 prosent.

Børsen i Moskva åpner ikke som vanlig mandag morgen. Den russiske sentralbanken vil seinere i dag annonsere om handelen skal fortsette eller ikke.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.