Ramon «Hushpuppi» Abbas:

Rundlurte eliten - må i fengsel

Luksuslivet i Dubai blir byttet ut med amerikanske murer etter svindeltokt.

BURES INNE: Etter omfattende svindel er luksuslivet Ramon Abbas velvillig viste fram i sosiale medier over. Foto: Instagram / Hushpuppi
BURES INNE: Etter omfattende svindel er luksuslivet Ramon Abbas velvillig viste fram i sosiale medier over. Foto: Instagram / Hushpuppi Vis mer
Publisert

I flere år viste Ramon Abbas fram luksuslivet sitt på sin nå slettede Instagram-konto. Under navnet Hushpuppi delte han bilder av svindyre biler, luksusklær og eksklusive klokker. Hverdagen til den nå 40 år gamle mannen var gullkantet og glamorøs.

2,8 millioner mennesker fulgte nå med på Abbas' overdådige liv i Dubai gjennom Instagram. På Snapchat gikk han under navnet «Billionaire Gucci Master». Selv omtalte han seg som eiendomsmegler - et ganske langt stykke fra sannheten.

En helt annen livsstil enn den han vokste opp med - i det fattige strøket Oworonshoki i Nigeria, der han jobbet på marked med moren. Faren jobbet som taxisjåfør.

Svindlet for millioner

De siste to åra har 40-åringen tilbrakt langt utenfor luksusens rekkevidde - i varetekt. Det er heller ingenting som tyder på at han det neste tiåret kommer til å kle seg i designerklær igjen.

Abbas fylte nemlig ikke opp lommeboka på redelig vis - han startet sin karriere som storsvindler som såkalt «Yahoo-gutt». Begrepet stammer fra den første gratis epost-tjenesten i Negeria - Yahoo, og dreier seg om identitetssvindel.

Nigerianeren oppgraderte etter hvert sine svindelmetoder, og gikk etter stadig større fisk. I februar 2019 forsøkte 37-åringen å hvitvaske 13 millioner euro som ble stjålet fra Bank of Valletta av nordkoreanske hackere. Det skapte kaos på Malta etter at betalingssystemer krasjet.

SVINDEL: Det florerer av svindelforsøk om dagen. Vi gir deg oversikt over de mest vanlige. Foto: Shutterstock/NTB: Klipp: Tobias Fjeldvang. Reporter: Embla Hjort-Larsen. Foto: NTB Vis mer

Svindelmetodene hans gjorde etter hvert at FBI fikk snusen i virksomheten. Assisterende direktør ved FBIs Los Angeles-kontor, Don Alway, sier Abbas ble en av verdens mest produktive hvitvaskere.

- Abbas utnyttet sine sosiale medie-plattformer for å skaffe seg et rykte og skryte av den enorme rikdommen han skaffet seg gjennom svindel med epost-bedragerier, nettbankran og annen cyber-svindel som økonomisk ødela mange ofre, og ga hjelp til det nordkoreanske regimet, skriver Alway i et rettsdokument, ifølge BBC.

Til sammen skal han ha svindlet til seg mer enn 24 millioner dollar. Selv hevder han at han kun tjente 300 000 dollar på forholdet han var tiltalt for.

Elleve år i fengsel

Myndighetene i Dubai fikk kloa i influensersvindleren i hans prakthjem i 2020, og luksustilværelsen opphørte øyeblikkelig.

De beslagla 41 millioner dollar, 13 luksusbiler til en samlet verdi av 6,8 millioner dollar, og digitalt bevis som inkluderte epostadressene til nesten to millioner potensielle ofre, uttalte politet etter pågripelsen. Informasjon fra Instagram-kontoen hjalp FBI med å avsløre 40-åringens svindelvirksomhet.

Han erklærte seg skyldig i svindel i april i år, og fikk denne uka dommen. Han må sone elleve år i fengsel i USA, samt betale erstatning til to ofre på 1,7 millioner dollar.

Det er et mildere erstatningsbeløp enn en av hans svindelkolleger, som ble dømt til å betale 30 millioner. Også han soner nå en elleve år lang dom.

SVINDEL: DNB advarer mot en ny svindel, «Olga-svindel». Foto: Shutterstock / NTB Scanpix. Reporter: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer

Selv har Abbas vært taus i offentligheten siden pågripelsen, med unntak av et brev han sendte til dommeren, publisert av CNN.

«Siden jeg ble fengslet har jeg hatt nok tid til å reflektere over fortida, og jeg angrer på at jeg lot grådighet ødelegge det gode navnet til min familie, min velsignelse og mitt navn», skrev han i september.

På utsiden av murene etterlater Abbas en kone og en fire år gammel sønn. Ifølge BBC har kona uttalt at hun nå sliter økonomisk, og må jobbe overtid for å betale barnets private utdannelse. Abbas skal også ha to eldre barn sammen med to andre kvinner som lever i USA og Storbritannia.

Flere har også gått til forsvar for Abbas, og mener han var svært generøs. To imamer hevder i brev til retten, ifølge den nigerianske avisa Premium Times, at Abbas har donert penger til trengende i hjembyen Lagos, blant annet til skoler, vannhull og enker og foreldreløse. Han skal også ha donert penger til moskeéen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer