«Rushtidsavgift» på strøm:
- Hårreisende

Fra nyttår blir det vesentlig dyrere å bruke strøm på dagen enn om natten. Rødt ber regjeringen avlyse avgiftsgrepet som skal få oss til å bruke strøm jevnere gjennom døgnet.

DYRT: Nettleien går til å vedlikeholde og utvikle strømnettet. Det trengs store investeringer når blant annet transportsektoren skal elektrifiseres. For å minske presset innføres det en rushtidsavgift på strøm fra nyttår. Foto: Marius Helge Larsen / NTB
DYRT: Nettleien går til å vedlikeholde og utvikle strømnettet. Det trengs store investeringer når blant annet transportsektoren skal elektrifiseres. For å minske presset innføres det en rushtidsavgift på strøm fra nyttår. Foto: Marius Helge Larsen / NTB Vis mer
Publisert

Strømprisene er allerede rekordhøye, men det er bare å stålsette seg hvis du planlegger å bruke strøm på dagtid etter nyttår.

Da innføres det «rushtidsavgift» på strøm, det vil si at nettleien er høyere når forbruket er høyest. Leien settes ned tilsvarende om natten, og meningen er ikke at totalt innbetalt nettleie skal øke for det norske folk.

- Fra 1. januar kommer det flere nye og kreative avgifter. Den ene er en økning i nettleien som NVE har gitt klarsignal til. I tillegg til dette kommer «rushtidsavgiften» på strøm som Solberg-regjeringen vedtok at skal innføres. Også denne innføres fra 1. januar om ikke den nye regjeringen gjør noe, sier Sofie Marhaug som er energipolitisk talsperson i Rødt og nestleder i energi- og miljøkomiteen på Stortinget.

- VRAK DEN: Sofie Marhaug i Rødt foreslår nå å vrake hele rushtidsavgiften. Hun frykter det vil føre til enda høyere strømregning for vanlige folk. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
- VRAK DEN: Sofie Marhaug i Rødt foreslår nå å vrake hele rushtidsavgiften. Hun frykter det vil føre til enda høyere strømregning for vanlige folk. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer

Så dyrt blir det

Den økte nettleien vil ikke merkes for forbrukerne siden elavgiften reduseres, får Dagbladet bekreftet fra Elvia, Norges største nettselskap.

Men «rushtidsavgift» blir det for norske strømkunder. Nøyaktig hvordan den nye lettleien vil fungere for den enkelte strømkunde er avhengig av nettselskapet.

Elvia har valgt en modell med to priser:

  • Klokka 06-22: 41,70 øre/kWh
  • Klokka 22-06: 29,20 øre/kWh

- Vrak rushtidsavgiften

Marhaug og Rødt krever nå at regjeringen tar umiddelbart grep for å forhindre et dobbelt strømsjokk i januar. For dem som ikke har mulighet til å styre strømbruket mot natten vil oppleve høyere nettleie.

- Den nye regjeringen kan gå bort fra rushtidsavgiften og også instruere NVE om å ikke godta en økning i netteleien. Nå ber vi Marte Mjøs Persen og den nye regjeringen trekke dette slik at det ikke blir enda verre for folk, sier Marhaug.

Totalt økes nettleien fra 17,2 til 19,3 milliarder - en økning på 12 prosent. Dermed spises i realiteten opp reduksjonen i elavgiften regjeringen brukte 3 milliarder budsjettkroner på.

Det bekrefter nettselskapet Elvia overfor Dagbladet.

- Det merkes ikke at nettleien øker når elavgiften er satt ned. Prisen blir omtrent som i dag. Men det er ikke nettleia som tar knekken på folk i disse dager med så høye strømpriser, sier kommunikasjonssjef Morten Schau i Elvia.

Vedum-gave spist opp

Det store grepet regjeringen så langt har lansert for å redusere strømutgiftene blir altså helt spist opp av den økte nettleien.

Olje- og energiminister Marte Mjøs Persen (Ap) ønsker ikke nå å ta stilling til forslagene fra Rødt for å hjelpe dem strømprisene tar knekken på.

- Jeg er bekymret for at det vil være familier der ute som ikke er i stand til å betale strømregningen, eller som er nødt til å kutte andre nødvendige utgifter på grunn av de høye strømprisene. Derfor har vi satt i gang et arbeid for å se på hvilke muligheter som finnes for å lette på situasjonen, sier Persen til Dagbladet, og fortsetter:

- Regjeringen ser nå på tiltak som treffer godt og som raskt kan la seg gjennomføre. Det er mange som nå kommer med konkrete forslag til hvordan dette kan løses. Jeg er åpen for å vurdere alt som kan løse denne situasjonen, men vil ikke ta stilling til disse forslagene her og nå.

Marhaug omtaler det nye nettleie-regimet i sterke ordelag:

- Jeg synes det er hårreisende at man i tillegg til de høye markedsprisene planlegger for enda flere og usosiale avgifter oppå den allerede skyhøye strømprisen. Det er urettferdig og dårlig gjort; nå planlegges det altså for at vanlige folk skal betale enda mer, sier Marhaug som mener kuttet i elavgiften ikke vil merkes på nyåret:

- Kuttene i elavgiften vil ikke hjelpe noen ting om dette innføres. Kundene blir lurt av regjeringens avgiftspolitikk.

Formålet med rushtidsavgiften i strømnettet er å skape et insentiv til jevnere strømforbruk gjennom døgnet. Hvis alle lader elbilen, lager mat og vasker klær samtidig på ettermiddagen må det investeres titalls milliarder ekstra i strømnettet de neste årene når «alt» skal elektrifiseres.

Disse investeringene kan unngås hvis forbruket blir jevnere gjennom døgnet, ved at man for eksempel lader elbilen om natten.

Avviser avgiftssjokk

Ifølge NVE vil 90 prosent av husholdningene få under ti prosent endring i nettleien med det nye systemet. Med et årsforbruk på 16 000 kilowattimer tilsvarer det mindre enn 500 kroner i året i endret nettleie - enten opp eller ned.

NVE-sjef Kjetil Lund avviser at rushtidsavgiften vil føre til høyere nettleie.

- Ideen om at den nye modellen vil føre til høyere nettleie for folk er feil. Tvert imot vil den trolig redusere nettleien over tid, fordi den legger til rette for å utnytte nettet vårt bedre, sa Lund til E24 i november.

Det tror ikke Sofie Marhaug noe på.

- Det er bare regjeringen som kan stoppe dette. Vi kommer til å fremme et hasteforlag i morgen om at disse nye avgiftene legges døde, sier Marhaug.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum peker på Erna Solberg-regjeringen konfrontert med de høye strømprisene.

- Høyre-regjeringen gjorde flere endringer som la til rette for det prisnivået vi nå ser. De var opptatt av å gjøre strømprisene dyrere, mens vi vil gå helt motsatt vei. Det viste vi også med å sette ned elavgiften. Vil vil nå se på flere muligheter rundt hvordan man kan gjøre strøm billigere for folk, lover Sp-lederen.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer