Russerne inntar Tyrkia

Istedenfor å støtte de vestlige sanksjonene, holdt den tyrkiske presidenten Erdogan dørene åpne. Nå presser russerne husleieprisene til himmels, og tyrkere ut av storbyene.

KRISE: Tyrkia frykter økonomisk kollaps med en inflasjon på over 84 prosent. Foto: Yasin AKGUL / AFP
KRISE: Tyrkia frykter økonomisk kollaps med en inflasjon på over 84 prosent. Foto: Yasin AKGUL / AFP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den tyrkiske økonomien er nær kollaps. Den offisielle inflasjonen i landet lå på 84 prosent i desember, melder NTB. Uavhengige eksperter mener at tallet i realiteten er nær det dobbelte.

Inflasjonen skyldes hovedsakelig økte priser på mat og husleie. Boligmarkedet er i tillegg utsatt for ytterligere press.

Pengesterke russere har rømt fra hjemlandet, og flere har slått seg ned i Tyrkia.

Dette driver boligprisene ytterligere opp, og mange tyrkere har ikke lenger råd til å bo i storbyene.

Berlingske omtalte saken først.

Truer Erdogan

Ifølge boligstatistikken Endeksa har husleiene det siste året steget med 159 prosent på landsbasis. En gjennomsnittlig treromsleilighet utenfor sentrum koster nå mer enn månedslønnen til en grunnskolelærer.

Rundt 40 prosent av den tyrkiske arbeidsstokken tjener minstelønn, ifølge NTB. Disse har ikke lenger råd til å kjøpe mat, ei heller betale husleia.

Boligkrisa truer nå president Erdogans sjanser for gjenvalg neste år.

Presser tyrkerne ut

Da resten av Vesten innførte sanksjoner mot Russland, valgte Tyrkia å holde flytrafikk og handelsruter åpne til Moskva.

Erdogan argumenterte med at Tyrkias dårlige økonomi er dypt avhengig av turister, utenlandsk valuta og investeringer fra russere og ukrainere.

Vanlige tyrkere sliter imidlertid med å se godene.

Ifølge Berlingske har russiske statsborgere så langt i 2022 kjøpt over 14 000 hus og leiligheter i Tyrkia. Det betyr at de står bak nær én fjerdedel av alle boligkjøp som er gjort av utlendinger i landet.

Russerne skal angivelig lete etter steder å plassere formuene i ly for vestlige sanksjoner. Ukrainere, på sin side, presser opp prisene i utleiemarkedet ved å tegne korttidskontrakter fram til de kan flytte tilbake til hjemlandet.

Vil forby utlendinger

I Antalya skal husleieprisene ha steget med 300 prosent så langt i år. Dette presser tyrkerne ut av utleiemarkedet.

Reuters melder at lokale innbyggere har startet en underskriftskampanje for å forby utlendingenes inntog på det tyrkiske eiendomsmarkedet.

Tyrkia har imidlertid vedtatt en rekke lover, som forbyr utlendinger å flytte til spesielle områder i storbyene. Nylig hevet også Erdogan minstelønnen med 50 prosent for å bøte på den skyhøye inflasjonen.

I 2023 skal minstelønna ligge på 8.500 lira, noe som tilsvarer rundt 4500 kroner.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer