Finland:

Russerne strømmer til - skaper sinne

Finske politikere raser etter at tusener av russiske turister igjen har begynt å strømme over grensene.

ÅPNET: Sjef for den finske grensepasseringen Imatra, Antti Vahe, titter mot den russiske siden av grensa. Etter at russere tidligere i juli igjen fikk komme inn i landet etter to års coronastenging, har nå en rekke politikere tatt til orde for å stanse turistvisum til landets borgere. Foto: Essi Lehto / Reuters
ÅPNET: Sjef for den finske grensepasseringen Imatra, Antti Vahe, titter mot den russiske siden av grensa. Etter at russere tidligere i juli igjen fikk komme inn i landet etter to års coronastenging, har nå en rekke politikere tatt til orde for å stanse turistvisum til landets borgere. Foto: Essi Lehto / Reuters Vis mer
Publisert

For kort tid siden åpnet Finland og Russland grensa mellom seg etter to år med pandemistenging.

I etterkant tok et av de største opposisjonspartiene i Finland, Samlingspartiet, til orde for å stanse utstedelse av turistvisum til russere.

Forslaget har bred politisk støtte, også fra lederen til parlamentsgruppa til SDP, partiet til statsminister Sanna Marin, melder rikskringkasteren YLE.

Flere partier har svart med å etterspørre en større beslutning for hele Schengenområdet.

En slik beslutning vil også bety stans i turistvisum for russere til Norge.

Kjølig

Tross de svært kjølige relasjonene til Russland etter dets invasjon av Ukraina har ikke finske myndigheter sluttet å utstede turistvisum til russiske borgere.

Russiske turister har i mer normale tider reist til Finland i stort antall. Ifølge nettavisa Barents Observer reiste over fem millioner russere til Finland i løpet av de første ni månedene i 2015.

STØTTES: Forslaget støttes av SDP, partiet til Finlands statsminister Sanna Marin. Foto: Franck Robichon / pool via AP
STØTTES: Forslaget støttes av SDP, partiet til Finlands statsminister Sanna Marin. Foto: Franck Robichon / pool via AP Vis mer

Grensa mellom Russland og Finland har imidlertid vært stengt så godt som hele koronapandemien.

«Sjokkbehandling»

Diskusjonen har ikke gått upåaktet hen i Russland.

Den finske avisa Ilta-Sanomat skriver at en rekke russiske medier nå viderebringer negative beretninger fra russere som har besøkt Finland.

Det skal være innført strenge begrensninger i handel for russere i landet.

- Russere er i sjokk over mottakelsen de har fått i Finland, skriver den russiske avisa Moskovskij Kosmolets.

Åpnet

Grensene mellom de to landene ble 15. juli åpnet etter over to års stenging som følge av coronapandemien. Ifølge nettavisa Euractiv har finske grensemyndigheter opplyst at 13 700 russere krysset grensa i løpet av den første helga.

HISTORISK: Den historiske Nato-signering mellom Tyrkia, Sverige og Finland beskrives som historisk av kommentator Morten Strand. Video: Dagbladet TV. Vis mer

Utspillene om å stanse russiske turistvisum har møtt motstand fra deler av næringslivet. Russere har vært viktige kunder for næringslivet øst i Finland, men disse har vært fraværende inntil helt nylig.

- Det ville ikke vært en katastrofe for Øst-Finland, sier professor i reiseliv Juho Personen til storavisa Iltalehti.

- Selskapene har vært uten russiske turister i over to år.

Kan komme til Norge

Finland er i likhet med Norge del av Schengenområdet. Borgere med visumplikt, som de russiske, søker normalt et fellesvisum for hele området.

Russere som ønsker å komme til Norge eller Finland kan søke og få innvilget turistvisum som tidligere. Det er som i Finland heller ikke innført begrensninger på dette i Norge.

Selv om Schengenavtalen har en felles visumpolitikk, kan enkelte land velge å nekte russiske borgere visum.

Denne typen begrensninger har Tsjekkia, Estland, Litauen, Latvia og Polen innført etter invasjonen.

Svarer

Putins talsperson Dmitrij Peskov har gjennom det russiske statskontrollerte nyhetsbyrået Tass uttalt seg om debatten. Peskov omtaler debatten som «følelsesdrevet».

Han anmoder Vesten om å velge en «edruelig tilnærming» til spørsmålet om å stanse turistvisum til russere.

- Det ville utvilsomt og uunngåelig utløse et svar fra Moskva, sier han ifølge Tass.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer