Georgia:

Russisk cruiseskip kjeppjagd

Passasjerene møtt av egg og flasker. Nå droppes ruta.

IKKE VELKOMMENT: Demonstranter, med blant annet det ukrainske nasjonalflagget og belarusiske motstandssymboler, gir klart uttrykk for hva de mener om det russiske skipets anløp i Batumi mandag. Foto: Ukrinform/Shutterstock/NTB
IKKE VELKOMMENT: Demonstranter, med blant annet det ukrainske nasjonalflagget og belarusiske motstandssymboler, gir klart uttrykk for hva de mener om det russiske skipets anløp i Batumi mandag. Foto: Ukrinform/Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Anløpet av det russiske cruiseskipet «Astoria Grande» i den georgiske havnebyen Batumi mandag gikk slett ikke som planlagt. De 800 passasjerene ble møtt av horder av lokale georgiere som viste dem fingeren samt kastet egg og flasker, og skipet så seg til slutt nødt til å lette anker og dra - trolig for godt.

Den georgiske regjeringen ønsker russiske turister velkommen, men virker å ha undervurdert den kraftige antirussiske stemningen i store deler av befolkningen, som

1. er sterke motstandere av krigen i Ukraina, og

2. har friskt i minne at de georgiske regionene Sør-Ossetia og Abkhasia i praksis er selvstyrte republikker under russisk beskyttelse.

OPPTØYER: Demonstrantene barket sammen med politiet, som arresterte 23 av dem. Foto: Ukrinform/Shutterstock/NTB
OPPTØYER: Demonstrantene barket sammen med politiet, som arresterte 23 av dem. Foto: Ukrinform/Shutterstock/NTB Vis mer

Droppet

«Astoria Grande» skal etter planen seile til Batumi to ganger i uka fra den nærliggende russiske OL-byen Sotsji - men mandagens anløp blir etter mye å dømme det siste: På cruiseselskapets hjemmeside er nå byen droppet til fordel for havner langs den tyrkiske kysten, ifølge den russiske avisa Oreanda.

Skipet med de russiske turistene la først til kai torsdag. Lokale georgiere lot seg ifølge BBC kraftig provosere av passasjerer som stadig kom med uttalelser til støtte for Russlands rolle i Sør-Ossetia og Abkhasia.

Da «Astoria Grande» returnerte mandag, var det med artister som er kjent for å støtte Ukraina-krigen. Mens passasjerene kom i land, veivet demonstranter med Georgia-, Ukraina- og EU-flagg, og ropte slagord mot Vladimir Putin.

Sovjet-sang

Passasjerene satte seg i minibusser - disse ble omgitt av et folkehav som blant annet ropte «Slaver!», ifølge Georgia Today. Egg og flasker ble også kastet mot kjøretøyene.

Ifølge det russiske statlige nyhetsbyrået Ria Novosti svarte passasjerene demonstrantene med «en fredelig framføring» av «Katjusja» - en Sovjet-patriotisk sang populær under andre verdenskrig.

Politiet i Georgia har tatt i bruk tåregass og vannkanoner for å stoppe demonstranter. Video: Formula News / Twitter Vis mer

Store politistyrker barket sammen med demonstrantene, som delvis kom fra et anti-«Astoria Grande»-arrangement i nærheten, i regi av georgiske opposisjonspartier.

23 ble personer arrestert, blant dem en ukrainsk kvinne. Tirsdag forlot «Astoria Grande» Batumi, angivelig en dag for tidlig.

Indre strid

Georgia slites politisk i flere retninger i Russland-spørsmålet. Den proeuropeiske presidenten Salome Zurabisjvili roser demonstrantene for å utfordre «den seineste russiske provokasjonen» - med henblikk på den nylig avbrutte kornavtalen med Ukraina, som også begrenser skipstrafikken i Svartehavet.

Regjeringspartiet Den georgiske drøm søker på sin side tettere kontakt med Moskva, blant annet ved å gjeninnføre flyavganger mellom den russiske hovedstaden og Tbilisi tidligere i år.

Partileder Irakli Kobakhidze fordømmer demonstrasjonene og lar seg også provosere av USAs ambassadør til Georiga, Kelly Degnan. Degnan har i forbindelse med «Astoria Grande»-episodene uttalt at ingen bør forvente at georgierne ønsker turister fra et land som okkuperer deres territorium, velkommen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer