Krigen i Ukraina:

Russisk exit: - Pengene er tapt

Den danske investoren mener virksomheter kan se langt etter investeringene sine.

HODEPINE: Russlands stadig strengere regler kan gjøre det vanskelig for vestlige selskaper å trekke seg ut. Foto: Shutterstock / NTB
HODEPINE: Russlands stadig strengere regler kan gjøre det vanskelig for vestlige selskaper å trekke seg ut. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

På fredag er det nøyaktig ett år siden Russland invaderte Ukraina. Som straff har en rekke vestlige selskaper trukket seg ut av Russland. Det byr på en rekke problemer.

Investeringssjef i det danske pensjonsfondet Akademikerpension, Anders Schelde, sier til Finans at virksomhetene må belage seg på at investeringene deres i Russland er tapt.

- Pengene er tapt. Jeg tror det blir veldig vanskelig å få ut noen av investeringene man har i Russland. Kommer du til å fortsatt eie selskapene? Er du sikret rettigheter? Får du med overskudd tilbake til Danmark? Hvis du lykkes med å selge, får du i det hele tatt penger ut av landet, spør han.

Strengere regler

Russland har nemlig strammet til regelverket for å hindre kapitalflukt. I starten av året innførte landet blant annet krav om godkjennelse av salg fra myndighetene. Blant annet kan selskapet bli nødt til å gi en «rabatt» på 50 prosent av verdien for å få lov til å selge.

Landet krever også at selskapet benytter russisk revisor. Dersom kjøpesummen ikke betales innen 1-2 år må virksomheten betale en «exit-skatt» tilsvarende 10 prosent av salgsprisen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer