Polens statsminister:

Russisk gasskutt: - Et angrep

– Et direkte angrep på Polen, sier statsminister Mateusz Morawiecki om Russlands stans i gassleveransene.

SVARER PÅ GASSBREMS: Polens statsminister Mateusz Morawiecki går hardt ut mot Russland onsdag. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
SVARER PÅ GASSBREMS: Polens statsminister Mateusz Morawiecki går hardt ut mot Russland onsdag. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag gjorde Russland det klart at verken Polen eller Bulgaria får kjøpe mer gass. Den russiske gassgiganten Gazprom stengte kranene for landene som har nektet å betale i rubler.

Ukraina og EU kaller gasstrupingen for «utpressing». Også Polens statsminister Mateusz Morawiecki går hardt ut mot landet som utfører en brutal krig mot Ukraina.

– Et direkte angrep på Polen, sier han om Russlands stans i gassleveransene onsdag.

– Vi vil håndtere denne utpressingen, denne pistolen rettet mot hodet, på en slik måte at det ikke påvirker polakkene.

Får gass fra Norge

Han forteller imidlertid at Polen ikke lenger vil trenge russisk gass fra høsten. En ny gassrørledning mellom Polen og Norge er i ferd med å bygges. Det ventes at den vil være klar tidligst i oktober.

Før den tid vil nabolandene sørge for gassforsyninger til Polen, forsikrer EU-president Ursula von der Leyen.

GASS: Russlands statsleder Vladimir Putin krever at all russisk gass skal handles med rubler. Men hvorfor gjør han det? Vis mer

Hun sier EUs svar vil bli «umiddelbart og koordinert,» og at det russiske statseide selskapets Gazproms avgjørelse om å stanse leveranser av gass til Polen og Bulgaria skal få minst mulig innvirkning for europeiske forbrukere. Von der Leyen sier Polen og Bulgaria får gass fra sine naboland for å dekke over bortfallet fra Gazprom.

- I dag feilet Putin nok en gang i sitt forsøk på å skape splid blant europeere, sier hun.

Advarer

På spørsmål om en artikkel i Bloomberg som hevder at ti europeiske selskaper har åpnet kontoer som muliggjør betaling med rubler, kom von der Leyen med en advarsel.

- Å betale for gassleveranser i rubler er et brudd på EUs sanksjoner, med mindre det står i kontrakten. 97 prosent av EUs gasskontrakter sier at betalinger skal skje i euro eller dollar. Russlands krav om rubelbetaling er unilateralt og et kontraktsbrudd, og selskap bør ikke gå med på dette kravet.

Etter Russlands invasjon av Ukraina er Polen blitt et viktig transittland for vestlige våpenleveranser til Ukraina. Samtidig har flere millioner flyktninger krysset grensa fra Ukraina til Polen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer