Polens statsminister:

Russisk gasskutt: - Et angrep

– Et direkte angrep på Polen, sier statsminister Mateusz Morawiecki om Russlands stans i gassleveransene.

SVARER PÅ GASSBREMS: Polens statsminister Mateusz Morawiecki går hardt ut mot Russland onsdag. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
SVARER PÅ GASSBREMS: Polens statsminister Mateusz Morawiecki går hardt ut mot Russland onsdag. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag gjorde Russland det klart at verken Polen eller Bulgaria får kjøpe mer gass. Den russiske gassgiganten Gazprom stengte kranene for landene som har nektet å betale i rubler.

Ukraina og EU kaller gasstrupingen for «utpressing». Også Polens statsminister Mateusz Morawiecki går hardt ut mot landet som utfører en brutal krig mot Ukraina.

– Et direkte angrep på Polen, sier han om Russlands stans i gassleveransene onsdag.

– Vi vil håndtere denne utpressingen, denne pistolen rettet mot hodet, på en slik måte at det ikke påvirker polakkene.

Får gass fra Norge

Han forteller imidlertid at Polen ikke lenger vil trenge russisk gass fra høsten. En ny gassrørledning mellom Polen og Norge er i ferd med å bygges. Det ventes at den vil være klar tidligst i oktober.

Før den tid vil nabolandene sørge for gassforsyninger til Polen, forsikrer EU-president Ursula von der Leyen.

Hun sier EUs svar vil bli «umiddelbart og koordinert,» og at det russiske statseide selskapets Gazproms avgjørelse om å stanse leveranser av gass til Polen og Bulgaria skal få minst mulig innvirkning for europeiske forbrukere. Von der Leyen sier Polen og Bulgaria får gass fra sine naboland for å dekke over bortfallet fra Gazprom.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer