Russisk gigant krever drapssvar

Russisk aluminiumskjempe med høyst uvanlig uttalelse.

KLAR MELDING: Det russiske selskapet Rusal har bedt om en uavhengig etterforskning etter drapene i Butsja. Foto: Reuters / Ilya Naymushin / NTB
KLAR MELDING: Det russiske selskapet Rusal har bedt om en uavhengig etterforskning etter drapene i Butsja. Foto: Reuters / Ilya Naymushin / NTB Vis mer
Publisert

I starten av mars ble russiske styrker anklaget for å ha drept et stort antall sivile mens de okkuperte byen Butsja utenfor Ukrainas hovedstad Kyiv.

Nær 300 mennesker ble funnet drept, og bilder fra det blodige angrepet har rystet verdenssamfunnet.

Ledere i Vesten har krevd en grundig etterforskning etter hendelsen. Russland har på sin side avvist beskyldninger om krigsforbrytelser i forbindelse med Butsja-drapene.

- Streng straff

Det er høyst uvanlig at store russiske selskaper uttaler seg offentlig om konflikten i Ukraina. Derfor vekker det oppsikt at den russiske aluminium-giganten Rusal nå går ut og krever svar på hvem som sto bak massedrapet i Butsja.

UKRAINA: Fem lik har blitt funnet i en kjeller under et barnesykehus i ukrainske Butsja, ifølge påtalemyndighetene i landet. Foto: Den ukrainske riksadvokatens kontor. Video: Reuters / AP: Vis mer

Selskapet, som er et av verdens største innen aluminiumsproduksjon, etterlyser full etterforskning. Videre bes det om at den gjennomføres av uavhengige internasjonale eksperter. Det melder Reuters.

- Vi støtter en objektiv og upartisk etterforskning av denne forbrytelsen og krever at gjerningspersonene får en streng straff, skriver styreleder Bernard Zonneveld i en offentlig uttalelse, gjengitt av nyhetsbyrået.

Ikke alene

Uten å rette mistanke mot Russland, fordømmer Zonneveld den grusomme handlingen.

- Til tross for brutaliteten i de aktuelle hendelsene i Ukraina, gjør hendelser som dette denne forferdelige tragedien desto mer traumatisk. Vi ønsker alle en rask avslutning på denne konflikten, som ødelegger liv, familier og hele byer. Vi ønsker at de ansvarlige for denne forbrytelsen skal straffes, fortsetter han, ifølge Financial Times.

Rusals grunnlegger og tidligere toppsjef, Oleg Deripaska, har også tatt til orde for at Russland må stoppe krigen mot Ukraina umiddelbart.

Han er selv rammet av sanksjoner fra Vesten.

- Fred er svært viktig. Forhandlinger må starte så fort som mulig, skrev Deripaska på meldingsappen Telegram like etter invasjonen 24. februar.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer