Krigen i Ukraina

Russisk korn-exit: - «Worst case scenario»

Lørdag kunngjorde Russland at kornavtalen med Ukraina er over.

EKSPORTSTOPP: Lørdag terminerte Russland avtalen om korneksport. Det vil få store konsekvenser, advarer eksperter. Foto: Sputnik / Reuters / NTB
EKSPORTSTOPP: Lørdag terminerte Russland avtalen om korneksport. Det vil få store konsekvenser, advarer eksperter. Foto: Sputnik / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

Etter Russlands invasjon stoppet eksporten fra en av verdens største leverandører av korn, mais og solsikkeolje - Ukraina.

I juli kom det endelig på plass avtaler med Tyrkia og FN, som Russland og Ukraina hadde inngått separat. Avtalene gjorde det mulig å eksportere mer enn ni millioner ukrainsk korn, som hovedsakelig har gått til den tredje verden.

Det var ikke tidsnok til å hindre en global matkrise, men har gjort sitt for å dempe den. Lørdag kveld, norsk tid, ble det likevel klart at Russland trekker seg fra avtalen.

Klar beskjed fra EU og Nato

Søndag morgen, norsk tid, skriver Russlands ambassadør Anatolij Antonov på Telegram at landet trekker seg fra kornavtalen på grunn av Ukrainas uforsvarlige angrep på russiske fartøy.

Det har ført til at både Nato og EU har kommet med kraftige oppfordringer til Russland om å snu.

- President Putin må slutte å våpenisere matforsyning og avslutte sin illegale krig mot Ukraina. Vi ber Russland revurdere beslutningen og fornye avtalen umiddelbart, slik at maten når de som trenger det mest, sa Natos talsperson, Oana Lungescu, søndag ettermiddag.

NORGE, NAIVE?: Dagbladet ble med statsminister Jonas Gahr Støre ut på plattform Sleipner utenfor Stavanger. Reporter: Marie Røssland. Video: Carina Johansen / Dagbladet Vis mer

- Håpet er knust igjen

Det kommer til å føre til et betydelig hopp i prisene, mener Andrej Sizov i kornanalyseselskapet SovEcon. Han kaller Russlands grep et «worst case scenario» overfor Financial Times.

Også sjeføkonom hos Verdens matvareprogram, Arif Husain, roper varsko.

- I gode tider ville dette vært ille, men i verdens nåværende situasjon er dette noe som må bli løst så fort som mulig, sier han til FT.

Land som Jemen og Somalia vil bli særlig påvirket av at avtalen nå er brutt, forklarer direktør for nødssituasjoner i Øst-Afrika hos International Rescue Committee, Shashwat Saraf.

- Den FN-forhandlede avtalen ga et glimt av håp - nå er håpet knust igjen, sier han til avisa.

Ukrainske myndigheter har uttalt at 218 skip allerede er påvirket, med millioner tonn innhøstede avlinger om bord.

Jobber for russisk comeback

FN og Tyrkia har allerede startet med å få i gang avtalen igjen. I et innlegg på Twitter skriver Tyrkia at forsvarsminister Hulusi Akar er i dialog med partene.

FNs generalsekretær António Guterres har utsatt en reise til Algerie for å fokusere på Russlands korn-exit, som han er «dypt bekymret» over, sa han i en uttalelse søndag.

Russlands utenriksminister Andrej Rudenko har ikke utelukket en gjenopptakelse av avtalen, skriver Bloomberg.

Også USAs president Joe Biden har gått hardt ut mot kornstoppen, som han kaller «fullstendig opprørende». Statssekretær Antony Blinken anklager russiske myndigheter for å bruke mat som våpen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer