Russisk krisegrep: - Veldig risikabelt

Mandag er Moskva-børsen åpen i noen timer for handel i statsobligasjoner. Det kan være nok et tegn på at Russland er finansielt stresset, mener norsk økonom.

KJØPER OBLIGASJONER: Den russiske sentralbanken åpner Moskva-børsen for handel i statsobligasjoner mandag. Foto: Maxim Shemetov / Reuters / NTB
KJØPER OBLIGASJONER: Den russiske sentralbanken åpner Moskva-børsen for handel i statsobligasjoner mandag. Foto: Maxim Shemetov / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

Børsen i Moskva har vært stengt siden 28. februar, etter at den hadde falt brutalt torsdagen og fredagen i forveien, som en følge av Russlands invasjon av Ukraina.

Åpner for handel

Men fredag meldte den russiske sentralbanken at børsen vil holde åpent i noen timer i dag, riktignok ikke for vanlig handel, men for handel i statsobligasjoner.

«For å sikre en balansert likviditet i verdipapirmarkedet og forhindre overdreven volatilitet, har sentralbanken besluttet å kjøpe føderale låneobligasjoner utstedt av den russiske føderasjonen for de beløpene som er nødvendige for å begrense risikoen mot finansiell stabilitet», heter det i en uttalelse fra den russiske sentralbanken.

For å ta obligasjonene først: De blir utstedt for å få tilgang til kapital. Når sentralbanken investerer i Russlands statsobligasjoner, så er det i praksis det samme som å gi landet lån.

Kjøpene gjør sentralbanken ved å «trykke penger».

- Finansielt stresset

Når den russiske staten nå utsteder statsobligasjoner, finnes det ingen andre kjøpere enn den russiske sentralbanken i den nåværende situasjonen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer