Klimatoppmøte

Russisk milliardær med «Jurassic Park-plan»

Den sanksjonerte, russiske milliardæren Andrej Melnitsjenko dukket opp på klimatoppmøtet i Dubai med en plan inspirert av «Jurassic Park» for å løse et enormt klimaproblem.

PÅ PLASS: Den russiske oligarken Andrej Melnitsjenko deltar på COP28 med en plan for å redusere klimagassutslippene. Foto: AP Photo/Thomas Hartwell
PÅ PLASS: Den russiske oligarken Andrej Melnitsjenko deltar på COP28 med en plan for å redusere klimagassutslippene. Foto: AP Photo/Thomas Hartwell Vis mer
Publisert

NEW YORK (Børsen): Den russiske oligarken Melnitsjenko tjente seg rik på kull og gjødsel. Han er også en av de mange russiske rikingene, som ble pålagt harde sanksjoner fra Vesten, da Russland invaderte Ukraina i 2022.

Nå er han til stede på det store COP28-klimatoppmøtet i Dubai med en plan for å bekjempe metangass-utslippene som skjer når permafrosten i Sibir smelter. Meltnitsjenko ønsker nemlig å gjenskape økosystemet fra den gangen mammutene regjerte på tundraen, melder Bloomberg.

Vil gjenskape økosystem

Med stigende temperatur smelter permafrosten. Det utløser enorme utslipp av milliarder av tonn med metangass, som ligger lagret i den enorme russiske tundraen.

I en påkostet paviljong på klimatoppmøtet - finansiert av Melnitsjenko - presenteres den eksentriske planen om å gjenskape økosystemet i Sibir fra istida for å bremse utslippene.

Der levde blant annet de ullhårete mammutene, som var på størrelse med elefanter, over store deler av den nordlige halvkule. Men mange skal ha dødd ut etter den siste istida for 15.000 år siden, og de siste døde ut for rundt 5 000 år siden, skriver CNN.

Nå kan deltakere på klimatoppmøtet oppleve en digital versjon av hvordan dyr som mammuten, reinsdyr og villhester fra istida beveger seg rundt på tundraen i datidas økosystem.

RØMMER: Russlands invasjon av Ukraina har ribbet flere av Russlands oligarker for noen av deres største verdier. Men noen har klart å komme seg unna. Slik gjorde de det. Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Kunstig gjeninnføring

Melnitsjenko står oppført som «klimatilhenger» på den offisielle nettsiden til COP28. Han har finansiert den 160 kvadratmeter store paviljongen hvor det russiske naturreservatet Pleistocene Park viser fram arbeidet sitt.

Naturreservatet har forøvrig fått navnet sitt etter inspirasjon fra den berømte amerikanske science fiction-filmen «Jurassic Park» hvor dinosaurene kommer tilbake, ifølge Bloomberg.

I naturreservatet på 20 kvadratkilometer nordøst i Sibir har de jobbet med denne ideen i over ti år. Flere russiske selskaper har sponset prosjektet, som skal utvides til 200 kvadratkilometer.

Forskernes omstridte idé er at beitende dyr kan fostre planter som absorberer mer CO2 og dermed reduserer varmen som trekker ned i bakken. De har allerede kunstig innført flere dyr til området. Selv har Melnitsjenko blant annet sponset innføringen av 14 moskusokser.

Før Russland invaderte Ukraina samarbeidet også naturreservatet med det amerikanske selskapene Colossal Laboratories and Biosciences, som har planer om å gjenskape den ullhårete mammuten.

På møte med Putin

Melnitsjenko leder gruppa av sanksjonerte oligarker, som ønsker ulike klimatiltak. Ifølge Bloomberg har han også tatt til orde for et nytt karbonkvotesystem mellom BRICS+-landene. Det omfatter Brasil, Russland, India, Kina, Sør-Afrika samt andre voksende utviklingsland.

Melnitsjenko er verdt 24,9 milliarder dollar (om lag 274 milliarder kroner) på 58. plass over verdens rikeste, ifølge lista til Forbes. Han ble sanksjonert av EU og USA etter at han dukket opp på et TV-sendt møte mellom Russlands president Vladimir Putin og russiske næringslivsledere få timer etter at invasjonen startet i februar 2022.