Russisk milliardær saksøker: - Ingen kjeltring

Den russiske milliardæren Alexej Kusmitsjev saksøker Frankrike etter de tok for seg to av yachtene hans på Rivieraen.

SANKSJONERT: Alexej Kusmitsjev får ikke tilgang til yachten «Le Petite Ourse». Nå har han gått til retten for å få tilbake kontrollen over det luksuriøse fartøyet. Foto: Valery HACHE / AFP / NTB
SANKSJONERT: Alexej Kusmitsjev får ikke tilgang til yachten «Le Petite Ourse». Nå har han gått til retten for å få tilbake kontrollen over det luksuriøse fartøyet. Foto: Valery HACHE / AFP / NTB Vis mer
Publisert

Den sanksjonerte russiske milliardæren Alexej Kusmitsjev saksøker tollmyndighetene i Frankrike, skriver Bloomberg.

Han vil gjenvinne tilgangen til to av yachtene sine, som ligger på den franske rivieraen.

- Ikke kjeltring

Bakgrunnen er at han mener tjenestemenn ikke hadde noen rett til å gå om bord og immobilisere de to yachtene.

Ifølge Kusmitsjevs advokat lot tjenestemennene som om de etterforsket mulige brudd på sanksjoner, men at de fort fant ut at alt var som det skulle.

- Ingen av inspeksjonsrapportene så mye som hinter om mulighetene for lovbrudd, sa advokaten, Philippe Blanchetier, i retten i Paris onsdag.

- Å være russisk og rik gjør det ikke nødvendigvis til en kjeltring.

SANKSJONERT: Alexej Kusmitsjev. Foto: REUTERS / Sergei Karpukhin / NTB
SANKSJONERT: Alexej Kusmitsjev. Foto: REUTERS / Sergei Karpukhin / NTB Vis mer

- Rett til å bruke yachten

Kusmitsjev, som er en av de største aksjonærene i den russiske banken Alfa, ble sanksjonert i mars for sine bånd til Vladimir Putin.

Han har en formue på tett på 7 milliarder dollar, ifølge Forbes, og var en av medgrunnleggerne av den internasjonale investeringsgruppen LetterOne, som eier flere telekomgrupper. Han forlot gruppen i mars.

Nå forsøker han altså å få kontroll over yachtene sine igjen.

- Dersom du har en eiendel som du skal bruke selv, som en yacht, så har du rett til å bruke den selv om den er frosset, sier Blanchetier, ifølge Reuters.

Advokaten argumenterte blant annet med at Kusmitsjev eier biler og eiendommer i Frankrike, som han ikke kan selge eller leie ut på grunn av sanksjonene, men han får fremdeles lov til å bruke dem.

- Jeg vet ikke hvorfor det skal gjøre noen forskjell når det dreier seg om en yacht, sier Blanchetier.

Det som skiller Kusmitsjev fra en rekke andre rike russere med svindyre yachter er at han ikke har benektet at han er yachtenes rettmessige eier.

Frosset eiendeler

Siden Russland invaderte Ukraina har EU, Storbritannia og USA ilagt oligarker og andre rike personer med en tilknytning til Vladimir Putin strenge sanksjoner.

De har blant annet frosset deres midler og eiendeler. Europeiske og amerikanske myndigheter har også gått knallhardt etter rikingenes superyachter, og flere er de luksuriøse fartøyene er beslaglagt.

Kusmitsjevs advokat mener altså at tollmyndighetene i Frankrike gikk lenger enn de har lov til da de tok yachtene i beslag, og nekter den rike russeren tilgang til dem.

Det avviser Marie-Anne Josrolland i de franske tollmyndighetene. Hun sier at hennes kolleger hadde rett til å gjennomsøke yachtene etter spor etter mulige forsøk på å unngå EU-sanksjoner.

I tillegg var de i sin fulle rett til å immobilisere yachtene, samt at det ikke kreves noen mistanker om unndragelse av sanksjoner for å gjennomsøke yachtene.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer