Sjokkpåstand:

- Russisk oligark bak hemmelig avtale

Den russiske oligarken Magomed Musaev hevder han står bak en avtale om et hemmelig oppkjøp av Forbes, ifølge The Washington Post.

INTERNASJONALT: Forbes Magazine er et av verdens ledende finanstidsskrift. Her vises den russiske utgaven. Foto: AFP PHOTO / VLADIMIR SUVOROV / GAZETA / NTB
INTERNASJONALT: Forbes Magazine er et av verdens ledende finanstidsskrift. Her vises den russiske utgaven. Foto: AFP PHOTO / VLADIMIR SUVOROV / GAZETA / NTB Vis mer
Publisert

- Jeg kjøpte nettopp internasjonale Forbes, skal Magomed Musaev ha sagt igjen og igjen til en av sine medarbeidere.

Den russiske oligarken hevdet at han nettopp hadde gjort «tidenes kjøp», og han i hemmelighet er mannen bak avtalen om oppkjøpet av det amerikanske selskapet Forbes Media Group, som blant annet publiserer forretnings- og finanstidsskriftet Forbes.

Det melder den anerkjente storavisa The Washington Post, som hevder de har innhentet fem lydopptak og en video der Musaev skal ha diskutert avtalen med kollegaer.

- Du forstår at når man har nøkkelen til merkevaren med mest global autoritet, så vil denne nøkkelen gi meg tilgang til hvem som helst, fortsatte den russiske oligarken ifølge avisa.

SKAL STÅ BAK: The Washington Post hevder dette er mannen bak en hemmelig avtale om å kjøpe Forbes. Selv nekter den russiske oligarken Magomed Musaev å være innblandet. Foto: LinkedIn
SKAL STÅ BAK: The Washington Post hevder dette er mannen bak en hemmelig avtale om å kjøpe Forbes. Selv nekter den russiske oligarken Magomed Musaev å være innblandet. Foto: LinkedIn Vis mer

- Nekter for innblanding

I mai sa den amerikanske forretningsmannen Austin Russell at han hadde kommet til en avtale om å kjøpe 82 prosent av Forbes, som ble verdsatt til nærmere 800 millioner dollar, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Nyhetsbyrået meldte at det foreløpig ikke var kjent hvordan Russell ville finansiere oppkjøpet, da nyheten først ble kjent.

Selv nekter den 28 år gamle mangemilliardæren for at Musaev står bak oppkjøpet av Forbes.

- Musaev har absolutt ingen involvering i kjøpet av Forbes. Ethvert forslag om noe annet er falskt. Det er ikke en eneste dollar av kapital fra noensomhelst russisk eller kinesisk statsborger eller selskap, inkludert Musaev, sier en talsperson for Russell til Washington Post.

Russell er også grunnlegger og CEO av selskapet Luminar Technologies, som spesialiserer seg på teknologi til selvkjørende biler.

Fristen for å fullføre kjøpsavtalen er 1. november 2023, ifølge nyhetsnettsida Axios.

Forbes' nåværende majoritetsaksjonær, den Hongkong-baserte investeringsgruppa Integrated Whale Media, vil beholde en eierandel på ti prosent til en verdi av rundt 80 millioner dollar, melder Axios.

NEKTER INNBLANDING: Den 28 år gamle mangemilliardæren nekter for at Musaev har spilt en rolle i avtalen om å kjøpe Forbes. Foto: Charles Sykes / AP Images for Luminar Technologies, Inc. / NTB
NEKTER INNBLANDING: Den 28 år gamle mangemilliardæren nekter for at Musaev har spilt en rolle i avtalen om å kjøpe Forbes. Foto: Charles Sykes / AP Images for Luminar Technologies, Inc. / NTB Vis mer

- Opererer med laserpresisjon

Musaev refererer til Russell som oppkjøpets «annsikt», og at hans egen rolle i avtalen skal holdes hemmelig, ifølge videopptakket The Post har innhentet.

- Jeg gjør det mer subtilt. Jeg jobber ikke med en slegge, eller en skalpell, men med en laser, fortalte Musaev ifølge avisa.

De presiserer at det er uklart om Musaev beskriver seg selv som en kongemaker som hadde hjulpet bringe avtalen sammen- og trolig ville få framtidig innflytelse fra sin rolle, eller som en investor som bidro med oppkjøpet gjennom andre.

Musaev kan også ha kommet med overdrevne eller fullstendig falske påstander, skriver avisa.

I sitt første intervju med The Post hevdet Musaev at ethvert forslag om at han hadde kontroll over avtalen var «absolutt tull» og en «grusom myte».

- Jeg har ingen investering i denne transaksjonen og ingen planer om å investere på noen måte i framtida, verken direkte eller indirekte, skrev Musaev seinere i en uttalelse til avisa.

Hjalp med oppstarts-investering

I 2016 hjalp Musaev med å lande en investering på 20 millioner dollar i Russels da nyopprettede selskap Luminar, ifølge rettsdokumenter. Offentlige økonomiske registreringer viser at den tidlige investeringen da var selskapets nest største fra en ekstern aksjonær.

Musaev har fra før lisens til å publisere Forbes Russia, en av dusinvis av lokalspråklige utgaver av Forbes Magazine.

Han har også nære forbindelser til noen av personene som rapporteres å være investorer som støtter Russell, ifølge en tidligere Musaev forretningspartner, Pavel Cherkashin, samt ytterligere tre personer kjent med avtalen, skriver The Post.

«Kanal for utenlandske investorer»

To anynome kilder forteller til avisa at avtalen om oppkjøpet har tiltrukket seg oppmerksomheten til komiteen for utenlandske investeringer i USA.

I august ba de republikanske senatorene Tom Cotton og Marco Rubio den amerikanske finansministeren Janet Yellen, som også leder komiteen, om å gjennomgå kjøpsavtalen.

De to senatorene hevdet at «Russell bare utgir seg for å være hovedkjøper. Det er tydelig at han bare er en kanal for større utenlandske investorer».

- Det er ikke i vårt lands beste interesse å la et stort amerikansk medieselskap bli drevet av enheter med bånd til land som Russland, sier Rubio i en uttalelse til The Post.

Liknende bekymringer om utenlandsk innflytelse ble reist i fjor i en annen iterasjon av en avtale om å kjøpe Forbes - som raskt kollapset.

Avtalen ble kansellert etter at fire amerikanske senatorer ba Yellen om å etterforske saken, på grunn av bekymringer for innblanding fra kinesiske myndigheter.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer