Invasjonen av Ukraina:

Russisk oligark tapte i retten

Aleksej Kuzmitsjev fikk adressen publisert av franske myndigheter.

FORSØKTE Å SELGE: Aleksej Kusmitsjev forsøkte å selge New York-leiligheten i september. Nå er han sanksjonert av flere myndigheter. Foto: Brendan McDermid / Reuters / NTB
FORSØKTE Å SELGE: Aleksej Kusmitsjev forsøkte å selge New York-leiligheten i september. Nå er han sanksjonert av flere myndigheter. Foto: Brendan McDermid / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

I slutten av februar, som straff for krigen mot Ukraina, satte vestlige myndigheter i gang en klappjakt på russiske oligarker og deres verdier. Flere hundre russere som antas å muliggjøre den brutale krigen har fått verdier frosset og er blitt nektet innreise enn rekke steder.

Blant dem som er sanksjonert av EU er den russiske milliardæren Aleksej Kuzmitsjev (59). I begrunnelsen skriver EU at han er en av Alfa Group-konglomeratets største aksjeeiere, og er antatt som en av Russlands mest innflytelsesrike personer.

Blant annet skal president Vladimir Putins datter, Maria Vorontsova, ha drevet et veldedighetsprosjekt finansiert av Alfa Bank. Det skal Putin ha belønnet med politisk hjelp til bankens investeringsplaner, som takk for bankens lojalitet.

Fryktet for familien

Franske myndigheter publiserte derfor en liste over eiendommer som var fryst i Frankrike som følge av sanksjonene. Der dukket det blant annet opp en leilighet i Paris og en villa på Den franske riviera. Hvem som eier de fryste eiendommene er imidlertid ikke identifisert.

Til tross for det var ikke rikingen spesielt begeistret over å få adressene sine publisert på weben. Ifølge Bloomberg mener Kuzmitsjev at publiseringen satte familien hans i fare, og gikk derfor rettens vei for å få fjernet adressene.

Det fikk han ikke medhold i, og publiseringen ansees som «forholdsmessig» og «tilpasset» til omstendighetene, skriver avisa. Retten har også kommet fram til at publiseringen er nytte i form av å «forhindre utleie av disse eiendommene eller privat salg av selskapsandeler».

RØMMER: Russlands invasjon av Ukraina har ribbet flere av Russlands oligarker for noen av deres største verdier. Men noen har klart å komme seg unna. Slik gjorde de det. Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Beslagla yachter

Det er ikke bare eiendommene til Kuzmitsjev som er fryst. Han er også blant de uheldige oligarkene som ikke rakk å styre yachtene sine til trygge havner. To luksusfartøy til en samlet verdi av 100 millioner dollar, som er koblet til 59-åringen, er beslaglagt av franske myndigheter.

Kuzmitsjev skal imidlertid ha forsøkte å selge unna eiendommen sin i New York før USA fikk sanksjonert ham. Han skal i 2016 ha kjøpt den fireetasjers bygningen kjent som «Atterbury Mansion» for 41 millioner dollar, ifølge finansmagasinet Forbes.

I september i fjor ble luksuseiendommen lagt ut for sagt for samme pris som den ble kjøpt til fem år tidligere. I annonsen står det nå at den er «midlertidig ute av markedet». Leiligheten ble designet av arkitekten Grosvenor Atterbury i 1901.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer