Siden Ukraina-invasjonen har oljeprisen skutt voldsom fart, og prisstigningen knyttes til krigen og Vestens sanksjoner mot russisk oljeeksport.
Flere land har tatt til orde for å stanse import av russisk olje, som en reaksjon på Ukraina-angrepet. Et argument er at Russland bruker inntektene til å finansiere krigen.

- Gir Putin mer makt
Det gjelder imidlertid ikke alle.
Siden begynnelsen av mars er seks millioner fat russisk olje blitt lastet og er på vei til India. Det er en betydelig oppgang, og New Delhi planlegger å kjøpe enda mer russisk olje på «billigsalg», ifølge bransjeeksperter, melder CNBC.
Asia-giganter trapper opp
Ifølge kanalen får nemlig Kina og India kjøpt russisk olje rundt 20 prosent under markedspris. Med dagens oljepriser vil det innebære over 20 dollar rabatt per fat.
Ifølge oljeanalytiker i Arctic Securites, Ole-Rikard Hammer, er det ingen tvil om at den russiske oljen nå rabatteres i markedet.
- Det må de for å få flyttet den, og det har å gjøre med sanksjonene, og ikke så mye direkte - bare USA har et importforbud, men det er betydelige direkte sanksjoner mot banker, sier Hammer til Børsen.

Norsk Moskva-veteran slakter sanksjonene
Flere aktører, som forsikringsselskaper og rederier, har i stor grad trukket seg vekk fra handel av frykt for å rammes av sanksjoner, ifølge oljeanalytikeren.
- Mange også av moralske årsaker. Så det er en risiko å være involvert i russisk oljehandel, legger han til.
- Bør ikke politiseres
India framholder at de er i sin fulle rett til å kjøpe russisk olje billig. De mener landets legitime energitransaksjoner ikke bør «politiseres», ifølge The Hindu.
- I dag er den indiske regjeringens motivasjoner økonomiske, ikke politiske, sier Samir Kapadia, handelssjef for offentlige forhold i konsulentselskapet Vogel Group, til CNBC.

Russlands helomvending: - Ganske historisk
- Det er vanskelig å ikke ta 20 prosent rabatt på råolje når du importerer 80–85 prosent av oljen din. Spesielt i kjølvannet av pandemien og en bremset global vekst, legger han til.
Panikkreaksjon
Også Kina, landet som til vanlig kjøper soleklart mest russisk olje, forventes å oppskalere hamstringen av billig russisk olje framover, ifølge analytikere.
At de to Asia-kjempene kjøper mer russisk olje framover, kan bidra til å sende prisen opp, skriver CNBC.
Men ifølge Hammer vil en russisk eksport av rabattert olje til Kina og India snarere kunne føre en negativ prisreaksjon - og forklarer:

- Mistenkelige Russland-transaksjoner
- Hvis du tar utgangspunkt i at markedet frykter et bortfall av russisk oljeeksport pga. sanksjoner, trekker det oljeprisen opp. Hvis det kommer ny informasjon om at noen er villig til å handle russisk olje likevel, og til rabatterte priser, så vil det trekke prisen ned.
Hammer legger til at det er en usikker situasjon og flere forhold som spiller inn, men viser til et eksempel på hvordan markedet reagerer på frykten for et russisk bortfall:
- Markedet trodde innledningsvis at den russiske eksporten ville gå mot null, da fikk du 140 dollar fatet som en panikkreaksjon.
- En vanskelig situasjon
Ifølge IEA er Russland den største eksportøren av olje til globale markeder.
Landet eksporterte rundt 10,5 millioner fat olje om dagen i fjor, ifølge NTB.
Men kjøperne står ikke lenger i kø. Det til tross for at etterspørselen i verden er stor, noe som har fått prisen til å skyte i været.
- Hvor vanskelig er det for Russland å selge olje nå?

Vedum: Blir ingen bensinkrisepakke
- Vanskelig vurdering. Den russiske oljen handles normalt uten store avvik fra Brentoljen (nordsjøoljen), men nå handles den på rabatt med opp mot 30 dollar (ca. 25 % p.t.) pr. fat. Det sier seg selv at er et uttrykk for en vanskelig situasjon, sier Hammer og legger til:
- Det er en helt eksepsjonell rabatt for denne oljen som normalt prises på linje eller litt under nordsjøolje.
- Vesten vil opprettholde presset
USA innførte oljeimportforbud tidligere denne måneden, mens Storbritannia varslet at de ville stanse russisk import i løpet av året, ifølge NTB.
Både Ukraina og enkelte EU-land forsøker å presse fram et forbud mot import av russisk olje og gass. Flere er imidlertid sterkt imot at EU skal forby russisk oljeimport.

Russland med «klokkehevn»
På spørsmål om Kina eller India kan handle uten noen politiske følger, svarer Hammer:
- For Kinas del tror jeg det kan være todelt, at statsselskapene kan handle en del, de har tilgang på kreditt og tonnasje, men de mindre privateide raffineriene møter de samme typer utfordringer som andre. Det er vanskelig å få finansiert transaksjonene, forsikring og skaffe tonnasje, sier Hammer og legger til:
- Så jeg tror ikke India og Kina til sammen vil gjøre at Russland vil kunne fortsette eksporten normalt. Jeg tror Vesten ønsker å holde presset på den russiske oljeeksporten i hvert fall så lenge det pågår krigshandlinger.