24. april i år forlot den russiske oljetankeren «Sunny Liger» Primorsk i Russland, lastet opp med 60 000 tonn russisk diesel, ifølge data Bloomberg har fått tilgang til.
Men siden den forlot den russiske havna har lite gått som mannskapet på tankeren hadde planlagt.
Avvist
Først skal oljetankeren ha forsøkt å legge til i Göteborg, der det ble avvist. Svenske havnearbeidere ønsket ikke å røre skipet eller skipets last.
Derfra gikk turen lenger sør i Europa. Først prøvde tankeren å legge til kai i Rotterdam, der den ble avvist. Det ble også skjebnen da tankeren forsøkte seg i Amsterdam, ifølge Niek Stam, havnesjef i den nederlandske fagforeningen FNV.
- Dersom havnearbeidere andre steder i verden nekter å ta imot lasten vil vi også avslå. Vi gjør det basert på internasjonal solidaritet, sier Stam.

Oligark slakter Russland: - Gisselsituasjon
Dermed ble det nei, nei og atter nei for «Sunny Liger», som nå ligger ankret opp et lite stykke utenfor kystbyen Ijmuiden, nær havneområdet til Amsterdam.
Det er ingen som kan si med sikkerhet hvor lenge oljetankeren blir der, eller hvor den eventuelt vil prøve seg neste gang. «Sunny Liger» seiler under flagget til Marshalløyene, og er sånn sett ikke formelt sett utestengt fra EU-havner.
- Det som er litt vanskelig er at den ikke seiler under russisk flagg, og laster ikke forbudt - den er ikke på sanksjonslista, sa den nederlandske utenriksministeren Wopke Hoekstra fredag, etter at skipet ble nektet å legge til kai i Sverige.

- Kan ha nådd toppunkt
Ingen sanksjoner på energi
For så langt er energisektoren holdt utenfor EUs omfattende sanksjonspakker. Dermed ville det altså ikke være et brudd på sanksjonene å la skipet legge til kai.
I begynnelsen av april vedtok EU et innreiseforbud mot russiske fartøy i havner i EU. Det ble gjort unntaket for medisin, mat, humanitære formål og, det viktigste i denne sammenhengen, energi.
Utestengelsen trådte i kraft 16. april.
Kommende lørdag vil også norske havner stenge for russiske skip. Forbudet gjelder skip over 500 bruttotonn som seiler kommersielt i internasjonal fart, yachter og enkelte lystfartøy og fritidsfartøy.
Selv om energiimport så langt er holdt utenfor sanksjonene, så er det noe som kan komme.

Krisemøte: EUs gass-hodepine
EU toppmøte
I dag møtes EUs energiministre til toppmøte, der russisk olje og gass står øverst på agendaen. Ifølge Bloomberg planlegger EU å forby russisk oljeimport innen utgangen av året, og at man gradvis innfører restriksjoner.
Men det er kraftige motstemmer internt i EU. Ungarn er uttalte motstandere av sanksjoner på energifronten.
- Siden slike beslutninger krever enstemmighet, er det meningsløst for kommisjonen å foreslå sanksjoner som påvirker naturgass og råolje som vil begrense ungarsk innkjøp, sa den ungarske statsråden Gergely Gulyas søndag.
Også Østerrike, Italia og Slovakia skal være lite entusiastiske for et oljeforbud.
Tyskland har uttalt at de ikke er mot et forbud mot russisk olje, og at det er noe de er forberedt på å takle.
Onsdag vil den mye omtalte sjette sanksjonspakka komme opp for diskusjon. Da kan det komme restriksjoner på olje og gass fra Russland.