Russisk rikingbyks tross sanksjoner

Det blir stadig flere russiske milliardærer, og den samlede formuen deres har økt kraftig, ifølge Forbes.

VED PRESIDENTENS BORD: Putin har holdt regelmessige møter med oligarkene siden han kom til makta i 2000. Bildet er tatt ved et møte i Kreml i 2018. Ved bordet foran den russiske presidenten sitter Viktor Kharitonin, Sergei Frank, Alisjer Usmanov og Roman Trotsenko. Foto: Dmitry Dukhanin/Kommersant/Sipa USA
VED PRESIDENTENS BORD: Putin har holdt regelmessige møter med oligarkene siden han kom til makta i 2000. Bildet er tatt ved et møte i Kreml i 2018. Ved bordet foran den russiske presidenten sitter Viktor Kharitonin, Sergei Frank, Alisjer Usmanov og Roman Trotsenko. Foto: Dmitry Dukhanin/Kommersant/Sipa USA Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er litt overraskende at de har blitt rikere, sier NUPI-forsker og Russland-ekspert Jakub Godzimirski til Børsen.

Russlands ultrarike har sett formuene sine ese ut siste året, til tross for de massive vestlige sanksjonene mot Moskva etter Ukraina-invasjonen.

Det melder Forbes i sin ferske World's Billionaires-liste publisert denne uka.

- Paradoks

Den samlede formuen til russiske milliardærer steg fra 353 milliarder dollar i 2022, til 505 milliarder dollar i år. Det er cirka 5380 milliarder kroner.

- Det er et veldig sammensatt bilde. Noen har blitt mye, mye fattigere, mens andre har blitt mye rikere. Det er et paradoks, og ikke minst veldig motstridende, sier seniorforsker ved Institutt for forsvarsstudier, Ingvill Moe Elgsaas til Børsen.

Godzimirski peker på flere forhold som kan forklare utviklingen.

- Veldig mange av dem opererer på det russiske markedet, og selv om man hadde store forventninger og forhåpninger om at sanksjoner vil slå sprekker i russisk økonomi, har det ikke skjedd, sier han og fortsetter:

- Den krympet riktignok med 2,2 prosent, men det var mindre nedskalering enn man hadde regnet med.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.