Trysil

- Russisk rulett med arbeidsplasser

Spesielt to tiltak ryster den populære skikommunen Trysil. - Vi blir filleristet, sier daglig leder for Laaven restaurant.

FRUSTERT: Tommy Åsheim, eier av utestedet Laaven i Trysil, er oppgitt over de nye restriksjonene fra regjeringen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FRUSTERT: Tommy Åsheim, eier av utestedet Laaven i Trysil, er oppgitt over de nye restriksjonene fra regjeringen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert

Den siste uka har vært preget av flere runder med innstramminger og gjeninnføringer av strenge restriksjoner, som for mange oppleves svært inngripende.

Spesielt to tiltak skaper en meget usikker framtid for den populære skikommunen Trysil: Meteren og skjenkestopp ved midnatt.

- Kun 2,5 time etter at skiheisen startet, var det full stopp for afterski. Det var det vi fikk, sier Tommy Åsheim, eier og driver av Trysils største afterskisted Laaven.

- Beintøft

Fredag var dagen alt skulle bli bedre. Da skulle restaurant Laaven åpne sine dører igjen, med en afterski som lengtet etter tørste gjester etter en lang dag i bakken og med en nattklubb klar for hundrevis av danseglade skiturister.

Slik gikk det ikke.

- Vi har ventet i 21 måneder, sier Åsheim til Børsen.

Og legger til:

- Vi hadde gledet oss så mye til vintersesongen og det skulle bli så moro. Så blir vi filleristet. Det er beintøft.

Tiltakene er såpass inngripende at Åsheim mener det er umulig å drifte videre. Etter den nedslående nyheten har han valgt å stenge hele nattklubben, men beholder en slags afterski i restauranten.

- Vi åpner restauranten nå i helga, og skal servere de som kommer. Vi skal ha en form for sittende afterski, men med meter-regelen blir 90-95 prosent av omsetningen borte, sier den daglige lederen.

- Ubegripelig

Åsheim har full forståelse for situasjonen Norge står i, med nye smitterekorder og økende andel innleggelser på sykehus. Likevel savner han bedre støtteordninger til næringslivet fra myndighetene.

- Det er ikke noe problem for oss å bidra og det gjør vi gjerne, men noen må ta denne regninga. Vi venter i spenning, sier den daglige lederen.

Den manglende økonomiske støtten får Åsheim til å rase.

- Myndighetene har ikke kommet med støtteordninger ennå. At vi i verdens rikeste land med 13 000 milliarder på bok, ikke evner å kunne takle det på en annen måte er ubegripelig, sier eieren.

- De kan ikke stenge ned en hel næring og spille russisk rulett med arbeidsplasser. Nå må de bidra!

Han tror restriksjonene som er rettet direkte mot utelivsbransjen vil få store ringvirkninger over lengre tid, fordi det ikke frister for arbeidere å søke seg inn i bransjen slik den er nå.

Milliontap

Med 28 personer på lønningslista for den kommende sesongen, har den daglige lederen blitt nødt til å gjøre store endringer raskt.

Etter innføringen av meteren er antallet inntil videre kortet ned til seks arbeidere, noe Åsheim tar veldig tungt.

- Det er vanskelig å ta inn over seg. Da jeg satt i det møtet på fredag etter 2,5 time drift og fikk nyheten ... Da blir man helt tom. Det er ekstremt vanskelig å fokusere ordentlig. Jeg klarer ikke å forstå at det skjer. Det er trist, sier han.

Inntil videre har han bedt de svenske arbeiderne om å bli i Sverige, slik at de har en mulighet til å beholde sine gamle arbeidsplasser.

- Hvor stort blir det totale tapet?

- Det er umulig å spekulere i, siden vi ikke vet hvor lenge det varer. Hvis det her skal vare hele vinteren så vil nok omsetningstapet målt mot 2019 være bort mot 18 millioner kroner.

Tiltakene som regjeringen bestemte tirsdag varer i utgangspunktet i fire uker, med en vurdering etter to uker.

Dersom tiltakene skulle bli videreført frykter den daglige lederen for ytterligere permitteringer av ansatte.

Krever lønnsstøtte

Når det nå skal komme støtteordninger for bransjen, er det særlig én ting som er viktig for Åsheim.

- Jeg håper virkelig at det er omsetningsgrunnlaget for 2019 og eventuelt fram til mars 2020 som skal legges til grunn, ellers er dette helt ut å kjøre, sier han.

For å unngå permitteringer har både LO, NHO og Virke etterlyst lønnsstøtte, der staten tar en del av lønnskostnadene for kriserammede bedrifter.

Ordningen ble ikke nevnt på pressekonferansen der regjeringen la fram de nye tiltakene. Fredag kunngjorde imidlertid næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) og finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) at arbeidet skal i gang, men de kunne ikke si noe om når ordningen vil være klar.

I tillegg til lønnsstøtten, mener Tommy Åsheim at det vil være helt avgjørende at kompensasjonsordningen får en sesongfaktor for beregningen.

- Vi har ingen sommer som genererer inntekter, vi kan ikke sitte igjen med faste og uunngåelige kostnader fra 1. mai 2022 til 1. desember 2022. Vi må kunne legge inn kostnadene for de månedene vi faktisk driver, sier den daglige lederen for Laaven.

HEMSEDAL-PÅSKE: For mange kan påsken bli en dyr affære. Dagbladet tok Skjærtorsdag turen til Hemsedal. Video: Madeleine Liereng / Dagbladet Vis mer

- Smittesikker aktivitet

Forrige uke registrerte Trysil 22 positive prøver på hurtigtester.

- Heldigvis er skiaktivitet en relativt smittesikker aktivitet, så mye kan så langt gå som normalt. Men innemiljøene må igjen tilpasses med hensyn til avstand og antall. Dette gjelder både spisesteder, butikker, varmestuer og andre innemiljøer, sier Hanna Rydløv, kommuneoverlege i Trysil.

Inntil videre opplever hun at kommunen har kontroll, men at omikronvarianten har satt Norges coronahåndtering i en helt ny posisjon.

- Vi anbefaler fortsatt at alle husstandsmedlemmer går i karantene, noe som ser ut å gi oss bedre kontroll. Vi har en smittesporing hvor vi tar høyde for omikron, men ingen tilfeller så langt er bekreftet, skriver hun på kommunens hjemmesider onsdag.

Kommunen har plikt til å teste alle som har symptomer og alle som er nærkontakter.

- Hvis vi har kapasitet vil vi også hjelpe innreisende og utreisende med testing, men hvis trykket er høyt må disse henvende seg til private aktører, sier Rydløv.

Kommuneoverlegen forventer en stor økning i gjester den neste tida.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer