Russisk skip etterforskes - dukket opp i Norge

Signalet fra den finske slepebåten forsvant før avreise til Istanbul. Så dukket det opp i St. Petersburg, etter det finske myndigheter etterforsker som et «grovt brudd» på sanksjonsreglene. En måned seinere seilte skipet Norge på langs.

ETTERFORSKES: 71,5 meter lange «Thetis» står i sentrum for en finsk etterforskning. Finske tollmyndigheter mistenker et forsøk på sanksjonsomgåelse etter at skipet dukket opp i St. Petersburg, og seinere har seilet under russisk flagg. Foto: Alfåns Håkans
ETTERFORSKES: 71,5 meter lange «Thetis» står i sentrum for en finsk etterforskning. Finske tollmyndigheter mistenker et forsøk på sanksjonsomgåelse etter at skipet dukket opp i St. Petersburg, og seinere har seilet under russisk flagg. Foto: Alfåns Håkans Vis mer
Publisert

Gjennom august og september har slepebåten «Thetis» skapt overskrifter i finske medier. Skipet seiler i dag under russisk flagg, og står i sentrum for en finsk etterforskning.

I september seilte skipet langs Norge - både i og utenfor norske farvann, viser data fra Kystverket.

Det finske selskapet Alfons Håkans solgte slepebåten til det Hongkong-baserte selskapet Vase & Glaze i begynnelsen av juli.

Det fortalte administrerende direktør Joakim Håkans til den finske avisa Helsingin Sanomat i august.

Avtalen var at skipet skulle fraktes fra den finske byen Turku til et verft i Istanbul.

Før frakten ble imidlertid skipets posisjonsdata skrudd av, ifølge Iltalehti, og «Thetis» ble «usynlig» - før det dukket opp i St. Petersburg

Finske tollmyndigheter bekrefter overfor avisa at «Thetis» ble overlevert til en russisk slepebåt i Østersjøen, før det endte opp i Russland.

- Lurt

I en uttalelse på sine nettsider 19. september hevder Joakim Håkans at selskapet er blitt «lurt».

- Vi forholder oss til gjeldende sanksjoner, og selger ikke under noen omstendigheter utstyr til Russland, direkte eller indirekte, heter det i uttalelsen.

Kjøperens forklaring på kursendringen var at verftet i Istanbul ikke kunne ta det imot, ifølge Håkans.

Selskapet framholder også at de i forkant av salget gjennomførte grundige undersøkelser av kjøperen, og at ingenting tydet på noen tilknytning til Russland.

Undersøkelsene ble gjort i samarbeid med det danske brokerselskapet Haglund Shipbrokers, som formidlet handelen, ifølge Håkans.

At skipet endte opp i Russland, kom som «en overraskelse og et sjokk» for både Alfons Håkans og Haglund Shipbrokers, heter det i uttalelsen.

NORGE RUNDT: Den gule linjen markerer slepebåtens seilas rundt Norge. Den tynne grå linjen utenfor den norske kysten markerer Norges territorialgrense, som går 12 nautiske mil fra de såkalte grunnlinjene. Skjermdump: NAIS / Kystverket
NORGE RUNDT: Den gule linjen markerer slepebåtens seilas rundt Norge. Den tynne grå linjen utenfor den norske kysten markerer Norges territorialgrense, som går 12 nautiske mil fra de såkalte grunnlinjene. Skjermdump: NAIS / Kystverket Vis mer

Etterforskes

17. august meldte finske tollmyndigheter i en pressemelding at de mistenker at saken dreier seg om et forsøk på sanksjonsomgåelse, og har innledet etterforskning.

- Vi undersøker saken som et grovt brudd på regelverket, uttalte Petteri Nevalainen, sjef for det finske Tollvesenets enhet for etterforskning av økonomisk kriminalitet, i pressemeldingen.

29. september meldte de finske tollmyndighetene at etterforskningen fortsetter, og at flere personer er avhørt i saken.

«Ut ifra etterforskningen er det grunn til å mistenke at saken handler om et forsøk på å omgå sanksjonene», heter det i pressemeldingen.

Alfons Håkans skriver på sine nettsider at de bistår etterforskingen på alle måter de kan.

På nettsidene til Hongkong-baserte Vase & Glaze, som etter eget utsagn selger «stilfulle kvalitetsvarer for hjem og interiør», er det ingen nettbutikk og ingen produktbeskrivelser.

Ifølge Iltalehti er nettsida laget med en russisk tjeneste, og en rekke russiske nettsider befinner seg på samme server. Dagbladets undersøkelser bekrefter dette.

Dagbladet har tatt kontakt med Alfons Håkans, men har foreløpig ikke fått svar på henvendelsen. Det har ikke lykkes Dagbladet å komme i kontakt med Vase & Glaze.

Nytt navn

20. september skrev den finske avisa Turun Sanomat at «Thetis» nå går under navnet «Titan». Avisa skrev at skipet var på vei til Murmansk, med planlagt ankomst 29. september.

Data fra Kystverket viser at «Titan» seilte langs Norge mellom 23. og 28. september.

Fra 24. september klokka 19.38 til 25. september klokka 01.16 var skipet innenfor det norske sjøterritoriet.

Det var det også 23. september mellom klokka 16.16 og 16.49.

Fartøyer som fører flagget til andre stater har rett til å gjennomføre en «rask og uavbrutt» gjennomfart gjennom en kyststats sjøterritorium - en såkalt uskyldig gjennomfart.

25. august kontaktet Dagbladet Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) på bakgrunn av opplysninger om at skipet seilte langs den norske kysten.

- Vi er kjent med fartøyet, og overvåker rutinemessig den maritime trafikken i våre nærområder. Utover det kommenterer vi ikke andre nasjoners fartøy, skrev Hanne Olafsen, kommandersersjant og talsperson ved FOH, i en e-post til Dagbladet.

Da Dagbladet igjen tok kontakt 4. oktober, svarte oberstløytnant og senior talsperson Reidar Flasnes:

- Forsvaret vil ikke kommentere det nevnte skip utover at vi kjenner til seilasen. Forsvaret overvåker norsk territorialfarvann og har god kontroll i våre nærområder.

I NORSK SJØTERRITORIUM: Fra 24. september klokka 19.38 til 25. september klokka 01.16 var skipet innenfor det norske sjøterritoriet. . Skjermdump: NAIS / Kystverket
I NORSK SJØTERRITORIUM: Fra 24. september klokka 19.38 til 25. september klokka 01.16 var skipet innenfor det norske sjøterritoriet. . Skjermdump: NAIS / Kystverket Vis mer

Nummer avslører

På sine nettsider skrev Alfons Håkans at IMO-nummeret til «Thetis» er 8203141.

Det er det samme IMO-nummeret som oppgis for Titan på Kystverkets nettsider og en rekke sjøtrafikknettstedet, som Marinetraffic.com.

Et IMO-nummer er et unikt identifikasjonsnummer utstedt av Den internasjonale sjøfartsorganisasjonen.

Dersom «to skip» med ulike navn oppgir samme IMO-nummer på ulike tidspunkter, finnes det i utgangspunktet bare én mulig forklaring, ifølge rådgiver Eivind Kallevik i Sjøfartsdirektoratet: Det er samme skip.

Han understreker at han uttaler seg på generelt grunnlag.

- Et IMO-nummer er unikt, og følger fartøyet fra fødsel til død - helt uavhengig av eierskifte, skifte av kallesignal, flaggstat og så videre. Det er på en måte fartstøyets fødselsnummer, sier han til Dagbladet.

- Ikke lov

Alle fartøy på over hundre bruttotonn tildeles et IMO-nummer fra Den internasjonale sjøfartsorganisasjonen, forklarer Kallevik - enten det dreier seg om handelsskip, lasteskip, passasjerskip, fiskefartøy eller annet

- Så hvis et skip forsvinner ett sted i verden, og det et annet sted dukker opp et skip med nytt navn og nytt flagg - men samme IMO-nummer - er den eneste forklaringen at det er samme skip?

- Ja. Det stemmer. Det er unikt for skipet. Det er den helt soleklare forutsetningen, sier Kallevik.

Den eneste alternative forklaringen, ifølge Kallevik, er at skipet bevisst oppgir et falsk IMO-nummer.

- Det er teoretisk mulig, men det ville vært rart. IMO-nummeret er unikt for et skip - fra start til mål. To skip kan ikke ha samme IMO-nummer. I så fall er det sendt ut falsk AIS-data - posisjonsdata - noe som ikke er lov.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer