Gasslekkasjen i Østersjøen:

Russisk skip vekker oppsikt

Et russisk frakteskip beveget seg i sneglefart nær den skadde gassrørledningen helga før trykket plutselig falt.

SENKET FARTEN: Det russiske oljefraktskipet SGV Flot senket farten og lå gjennom helga i nærområdet til gassrørledningen Balticconnector. Video: Myshiptracking.com. Reporter: Vegard Krüger / Dagbladet TV. Vis mer
Publisert

Finlands statsminister Petteri Orpo har slått fast at lekkasjen på gassrørledningen mellom Finland og Estland sannsynligvis skyldes eksterne årsaker.

En talsperson for det finske kriminalpolitiet slår fast:

- Skadene kan ikke ha oppstått av naturlige årsaker. Størrelsen tilsier at dette er resultat av en villet handling, sa talspersonen på en pressekonferanse i Helsinki tirsdag.

Ble i området

Det var natt til søndag at trykket i gassrørledningen falt brått.

Nå avdekker finske medier oppsiktsvekkende skipsbevegelser i nærområdet fra fredag til søndag.

Oljefraktskipet «SGV Flot» senker tydelig farten i nærheten av gassrørledningen Balticconnector fra klokka 20 fredag til søndag kveld. Det viser data fra Myshiptracking, skriver Iltalehti.

Se video øverst i saken!

Det var Helsingin Sanomat som først omtalte de påfallende bevegelsene til «SGV Flot».

HASTIGHET: Her senker det russiske oljefraktskipet farten fredag. Først søndag er det tilbake i normal hastighet. Grafikk: Vegard Krüger, Dagbladet
HASTIGHET: Her senker det russiske oljefraktskipet farten fredag. Først søndag er det tilbake i normal hastighet. Grafikk: Vegard Krüger, Dagbladet Vis mer

Data fra Myshiptracing viser at «SGV Flot» er helt nede i en hastighet på 1,1 knop i timen, tilsvarende om lag 1,8 kilometer i timen.

Eierne av rederiet sier at skipet senket farten på grunn av dårlig vær. Les hele deres kommentar lenger ned i artikkelen.

- Umulig å fastslå

Ifølge Estlands marinesjef Jüri Saska beskriver skadene i et intervju med den estiske kringkasteren ERR:

- Gassrørledningen er dekket med betong, og det ser akkurat ut som om noen har rykket den til side, sier han.

- Det ser ut som den er trukket fra den ene siden, som en vannslange som sitter fast bak beinet ditt og du har dratt den etter deg, forteller han.

Oberstløytnant Geir Hågen Karlsen, som er hovedlærer ved Forsvarets høgskole, sier at det er for tidlig å trekke noen konklusjoner:

VANLIG: Hovedlærer Geir Hågen Karlsen ved Forsvarets høgskole vil ikke trekke konklusjoner akkurat nå. Foto: Marie Røssland / Dagbladet
VANLIG: Hovedlærer Geir Hågen Karlsen ved Forsvarets høgskole vil ikke trekke konklusjoner akkurat nå. Foto: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer

- De siste meldingene som kommer fra estiske myndigheter, sier at det ser ut som om rørledningen har fått et slag på den ene siden, og at slaget har medført lekkasjen. De mener at det kan skyldes et anker, men det er en usikker vurdering. Det antydes også av det norske seismologiske instituttet Nordsar. Så per nå er det ikke mulig å fastslå hvorvidt dette er tilsikta sabotasje eller et uhell, sier Hågen Karlsen til Børsen.

Oppdaget rystelser

Tirsdag kveld meldte Norsar, som spesialiserer seg på seismologi og seismisk overvåkning, at de oppdaget det som mulig er en eksplosjon langs den finske kysten av Østersjøen kl. 01.20 (lokal tid i Finland) søndag.

FANGET OPP: Norsar fanget opp rystelser ved gassrørledningen Balticconnector søndag natt. Foto: Skjermdump, Norsar
FANGET OPP: Norsar fanget opp rystelser ved gassrørledningen Balticconnector søndag natt. Foto: Skjermdump, Norsar Vis mer

Ifølge Norsar er hendelsen estimert til å ha en styrke på 1,0, som er mindre en Nord Stream-eksplosjonen i september 2022.

Ifølge kilder i utenriks- og sikkerhetspolitiske miljøer, mener finske myndigheter at Russland står bak, skrev Iltalehti i går. Dette ble ikke bekreftet under den finske regjeringens pressekonferanse tirsdag.

Geir Hågen Karlsen presiserer at russiske fartøy ofte seiler gjennom Finskebukta.

- De har store havneanlegg innerst i bukta, så det er helt normalt at det er russiske fartøy der, sier han.

Bruker alle skip

Ståle Ulriksen, høyskolelektor og forsker ved FHS/Sjøkrigsskolen, sier til Børsen at den russiske maritime doktrinen som kom i fjor sommer, er at man kan bruke alle skip, uansett eierskap, til alt.

- Der er det ingen hemninger, sier Ulriksen.

- Er det sannsynlig at Russland står bak?

- Det vet jeg ikke. Når man ser hvor mye rykter og rare historier som har dukka opp etter Nord Stream, så har jeg ikke lyst til å spekulere i det før vi vet noe mer. Men vi vet jo hvordan den internasjonale situasjonen er, russerne er bekymret for finsk medlemskap i Nato, og det er et sterkt fokus på den nordvestlige flanken av Russland, sier Ulriksen til Børsen.

- Høye bølger

«SVG Flot» eies av det russiske rederiet Baltic Fuel Company. Sjefen for rederiets kommersielle avdeling, Mihail Kasatkin, sier at skipet ble liggende på grunn av dårlig vær.

OLJETANKER: «SVG Flot» oppgis å være 119 meter lang, over 13 meter bred og med en lastkapasitet på 3300 tonn. Foto: Dimitry Frolov/Marinetraffic
OLJETANKER: «SVG Flot» oppgis å være 119 meter lang, over 13 meter bred og med en lastkapasitet på 3300 tonn. Foto: Dimitry Frolov/Marinetraffic Vis mer

- Værdata viser at det var 25-30 sekundmeter vind. Bølgene var opptil tre meter høye. Skipet ble liggende et par dager, før det gjenopptok ruta, sier han til Helsingin Sanomat.

Kasatkin påpeker også at «SVG Flot» er over 40 år gammel.

«SVG Flot» seilte ut fra Sankt Petersburg onsdag 5. oktober og ankom Kaliningrad i dag.

«SVG Flot» kom også i nyhetsbildet i februar i fjor. Da meldte russiske myndigheter at det var ett av to fartøy som skulle ha blitt truffet av ukrainske missiler.

Det russiske nyhetsbyrået Tass meldte 22. februar, samme dag som Russlands invasjon av Ukraina startet, at «SVG Flot» hadde blitt antent og at en person var skadd i det angivelige angrepet i Azovhavet.

- Sterke krefter

Myshiptracking er en av flere tjenester som følger bevegelsene i skipstrafikken over hele kloden. Kartleggingen er basert på signaler fra fartøyenes AIS-sendere som fortløpende oppgir posisjonen.

Ikke alle skip har AIS-sendere aktivert hele tida, og spesielt militære fartøy skrur disse av.

Estlands forsvarsminister Hanno Pevkur forteller om omfattende skader:

- Skadene på rørledningen Balticconnector ble forårsaket av ganske sterke krefter, sier han til Reuters.

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg sa tidligere i dag at Nato er klare til å bidra i etterforskningen.

- Dersom det kan bevises at det var et angrep på gassledningen i Østersjøen, møtes det av et samlet og besluttsomt svar fra Nato, sa Stoltenberg under et pressemøte med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj før Natos forsvarsministermøte onsdag.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer