Russisk storbank kollapser på børsen

Kraftige sanksjoner fører til at Russlands største bank forlater det europeiske markedet.

TREKKER SEG UT: Den russiske storbanken Sberbank trekker seg ut av Europa. Foto: Jure Makovec / AFP / NTB
TREKKER SEG UT: Den russiske storbanken Sberbank trekker seg ut av Europa. Foto: Jure Makovec / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sberbank, Russlands største bank, kollapser på London-børsen onsdag.

Kursen har falt hele 90 prosent. Det kommer etter to dager med voldsomt fall, på henholdsvis 74 prosent mandag, og 80,10 prosent tirsdag, ifølge Dagens Næringsliv.

Onsdag annonsert banken at den trekker seg helt ut av Europa, som følge av at den har blitt rammet av strenge, vestlige sanksjoner.

- I den nåværende situasjonen har Sberbank besluttet å trekke seg ut av det europeiske markedet, heter det i en uttalelse fra banken onsdag.

Flere av bankens europeiske datterselskaper opplever «unormale uttak av kontanter og trusler mot sikkerheten til ansatte».

Sberbank har virksomhet blant annet i Tyskland, Østerrike, Kroatia og Ungarn, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Rubel-fall

Sberbank er bare en av bankene som nå er hardt rammet av sanksjoner. Vesten - med EU, USA og Storbritannia i spissen - har innført stadig tøffer sanksjoner mot Russland som følge av invasjonen av Ukraina.

Blant annet har EU og USA blitt enig om å fryse store deler av reserven til den russiske sentralbanken. Banken har reserver til en verdi av rundt 640 milliarder dollar i verdens største valutaer.

Det er disse midlene banken skal støtte seg på i dårlige tider, men pengene er til liten hjelp om sentralbanken ikke får tak i dem.

Dette har blant annet ført til at rubelen har svekket seg kraftig i verdi, siden sentralbanken ikke kan gjøre støttekjøp. Mandag falt den russiske rubelen 28 prosent, slik at én amerikansk dollar kostet nesten 120 rubler.

Siden da har rubelen styrket seg noe, men én dollar koster fremdeles så mye som 106 dollar. Til sammenlikning kostet én dollar 75 rubler før den russiske invasjonen.

I et forsøk på å gi rubelen litt nødhjelp har sentralbanken satt styringsrenta kraftig opp. Allerede mandag ble renta satt opp fra 9,5 prosent til 20 prosent, mens onsdag ble styringsrenta satt opp ytterligere ett prosentpoeng.

Swift-sanksjon

I helga ble også EU, USA og Storbritannia enige om å utestenge flere russiske banker fra det internasjonale betalingssystemet Swift.

Det vil gjøre de fleste banktransaksjoner med landet vanskelig. Blant annet vil det være nærmest umulig for finansielle institusjoner å sende penger inn og ut av landet.

Tirsdag kunne Bloomberg komme med en liste over hvilke sju banker dette gjelder. Det er VTS Bank, Bank Rossija, Bank Otkritie, Novikombank, Promsvyazbank PJSC, Sovcombank PJSC og VEB. RF.

Blant bankene som nå kastes ut av banksystemet, er VTB Bank og Bank Rossija. Det sier en ikke-navngitt kilde til nyhetsbyrået Bloomberg.

Sberbank, ble derimot skjermet, men de har nå altså trukket seg ut av Europa.

Som følge av den russiske krigføringen har også flere selskaper bestemt seg for å trekke seg ut av landet, deriblant vil Equinor avvikle sine prosjekter med det statseide selskapet Rosneft, og Oljefondet skal også ut av Russland.

Det er derimot ikke spesielt lett å selge sine verdipapirer i Russland for tida. Moskva-børsen er onsdag stengt for tredje dag på rad, og russerne har lagt ned et forbud mot at utlendinger selger aksjer.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer