Russland advarer: - Farlig

Russlands utenriksdepartement med kraftsalve mot EU - og en direkte advarsel mot Danmark.

UT MOT VESTEN: Maria Zakharova, talsperson for det russiske utenriksdepartementet, er ikke imponert over EUs nye sanksjonspakke. Foto: Alexander NEMENOV / AFP
UT MOT VESTEN: Maria Zakharova, talsperson for det russiske utenriksdepartementet, er ikke imponert over EUs nye sanksjonspakke. Foto: Alexander NEMENOV / AFP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag presenterte EU-kommisjonen enda en sanksjonspakke, der det blant annet foreslås et forbud mot diamantimport fra Russland.

Nå ser Russlands utenriksdepartement rødt og mener sanksjonspakken kan anses som «hybrid krigføring» fra Vestens side.

LUKSUS: Nye detaljer forteller hva som skal være om bord president Vladimir Putins luksusyacht. Video: FBK, NTB. Reporter: Håvard T-L Knutsen. Vis mer

Det skriver Reuters.

- På grunn av de endeløse sanksjonene mot Russland, har EU blitt Washingtons «nyttige idiot», freser Maria Zakharova, talsperson for det russiske utenriksdepartementet.

- Strammer inn

Den 12. sanksjonspakken har vært under arbeid en stund og er ment å ramme Russland og Putins krigskasse enda hardere.

- Pakken vil inkludere nye eksportforbud, blant dem mot diamanter, og tiltak for å stramme inn oljepristaket. Det er for å redusere inntektene som Russland får fra å selge olje - ikke til oss, men til andre, uttalte unionens utenrikssjef Josep Borrell til pressen mandag, gjengitt av NTB.

Zakharova uttaler på sin side at EUs nye sanksjoner ikke ville oppnå noe og at sanksjonene i stedet «vil skade EU selv».

- Farlig

Hun benytter samtidig anledningen til å sende en kraftig advarsel i retning Danmark. Sistnevnte land skal ha fått i oppgave av EU å inspisere og potensielt stanse tankskip som frakter russisk olje gjennom dansk farvann.

Det skrev Financial Times tidligere i dag.

- Jeg vil bare minne dere på ... At alle fartøy, inkludert russiske, har rett til fri passasje gjennom Østersjøen, sier Maria Zakharova.

- Alle handlinger som strider mot dette bryter med internasjonal lov, advarte hun.

Russland sender omtrent en tredjedel av sin sjøbårne oljeeksport gjennom dansk farvann. Ethvert forsøk på å stoppe disse forsyningene vil dermed føre til høyere oljepriser og potensielt utløse en konfrontasjon med Russland.

- Og dere vet hvor farlig det er, fortsatte Zakharova

Overfor Reuters forklarer imidlertid EU-diplomater at det ikke foreligger offisielle sanksjoner som målrettet rammer aktiviteten til russiske tankskip.

Den danske regjeringen har foreløpig ikke uttalt seg i saken.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer