Russland advarer: - Kornavtalen kan kollapse

Utenriksminister Sergej Lavrov gir FN det glatte lag, og truer med trekke seg fra kornavtalen med Ukraina, dersom organisasjonen ikke oppfyller Russlands krav.

UT MOT FN: Russlands utenriksminister Sergej Lavrov på besøk i Kanyas hovedstad Nairobi. Foto: Det russiske utenriksdepartementet via Reuters / NTB
UT MOT FN: Russlands utenriksminister Sergej Lavrov på besøk i Kanyas hovedstad Nairobi. Foto: Det russiske utenriksdepartementet via Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov ankom mandag Kenya, som en del av Kremls sjarmoffensiv i Afrika.

Der truer han med at kornavtalen som sikrer trygg eksport av mat fra Ukraina ikke lenger vil være operativ, med mindre FN oppfyller sine krav i avtalen organisasjonen har med Russland.

De to avtalene ble inngått samtidig i fjor sommer.

Avtalen mellom FN og Russland innebærer at FN skal hjelpe Russland med å overvinne eventuelle hindringer for eksport av korn og gjødsel i tre år.

Utenriksministeren hevder at avtalen «overhodet» ikke blir oppfylt.

- Hvis alt fortsetter som nå, og det vil det tydeligvis, vil det bli nødvendig å gå ut fra at avtalen ikke lenger fungerer, sier Lavrov, ifølge Reuters.

FN har foreløpig ikke besvart påstanden.

Usikker forlengelse

Ukraina og Russland er begge blant verdens største matvareeksportører.

Russlands angrepskrig bidro til en prisgalopp på mat verden rundt, inntil de gikk med på å opprettholde trygg eksport av landbruksprodukter fra Ukraina over Svartehavet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.