Krigen i Ukraina:

Russland advarer: Krever økonomiske grep

Den russiske sentralbanken varsler flere grep for å redde russisk økonomi.

VIL BRUKE MER: Russlands sentralbanksjef Elvira Nabiullina vil senke styringsrenta og bruke mer av statskassa. Foto: Reuters/Sergei Karpukhin
VIL BRUKE MER: Russlands sentralbanksjef Elvira Nabiullina vil senke styringsrenta og bruke mer av statskassa. Foto: Reuters/Sergei Karpukhin Vis mer
Publisert

Vestens sanksjoner mot Russland etter invasjonen av Ukraina går hardt ut over Russlands økonomi. I mars hadde landet en inflasjon på 7,51 prosent, som er det høyeste den har vært på siden 1999.

Tidligere denne uka varslet sentralbanken i landet at de vil gjøre ytterligere grep for å hjelpe økonomien på riktig vei, blant annet senke renta og bruke mer av statskassa.

- Perioden der økonomien kan leve på reserver er begrenset. Allerede i andre og tredje kvartal vil vi gå inn i en periode med strukturell transformasjon og jakten på nye forretningsmodeller, sa landets sentralbanksjef Elvira Nabiullina under et møte mandag, ifølge Reuters.

- Russiske produsenter må lete etter nye partnere, fortsatte hun.

Ytterligere rentekutt

Verdensbanken har anslått at Russlands økonomi kommer til å krympe med 11 prosent i år. Mandag sa Vladimir Putin selv at Russland nå må bruke av statsbudsjettet sitt for å støtte økonomien i landet.

Tidligere i april kutta den russiske sentralbanken styringsrenta med 3 prosent fra 20 til 17 prosent, etter at de hevet den drastisk i løpet av krigens første dager, da sanksjonene traff landet.

SANKSJONER: Guy Verhofstadt, belgisk parlamentsmedlem kom med en tordentale i EU-parlamentet mot sanksjonene som har blitt rettet mot Russland. Vis mer

Sentralbankens styre har sitt neste møte 29 april, hvor det nå ser ut til at Elvira Nabiullina vil gå inn for å kutte renta enda mer. Hun taler også for at banken framover skal ha større mulighetsrom til renteforandringer.

- Vi må ha muligheten til å kutte styringsrenta fortere. Vi må legge forholdene til rette for å øke tilgjengeligheten av kreditt for økonomien, sa hun ifølge Reuters.

Men selv om inflasjonen i Russland er høy, vil ikke sentralbanken gjøre alt hva de kan for å få den ned. Det vil nemlig hindre virksomheters muligheter for å tilpasse seg situasjonen, ifølge banksjefen.

Hun har et mål om å få inflasjonen ned til 4 prosent i 2024, når økonomien har tilpasset seg sanksjonene fra vesten.

Vil gå rettens vei

Hun opplyste også om at landets regjering planlegger å gå til «rettslige skritt mot sanksjoner på det som omtales som Russlands «krigskasse», som er den russiske sentralbankens utenlandsreserver. Den er på godt over 600 milliarder dollar, og rundt halvparten er gjort utilgjengelig for Russland.

Det vakte oppsikt da Vladimir Putin krevde å få betalt for olje- og gasseksport i rubler. Den russiske valutaen falt kraftig i kurs etter invasjonen av Ukraina, og det ble sett på som et grep for å få den russiske valutaen opp igjen.

I starten av april hadde også rubelen hentet inn igjen nesten alt den hadde tapt siden krigen.

Mandag sa likevel den russiske presidenten at prosessen rundt å bytte valuta på utenlandske transaksjoner må gå fortere.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer