Russland-advarsel: Kalde føtter

Kina begynner å ta forholdsregler for å ikke få problemer som følge av sitt forhold til Russland.

SAMARBEID: Det er som regel god stemning når Xi Jinping og Vladimir Putin møtes, men nå skal kineserne ha fått litt kalde føtter som følge av sanksjonene som lammer russisk økonomi. Foto: Sergei Bobylev / TASS Host Photo Agency / Pool via REUTERS / Reuters
SAMARBEID: Det er som regel god stemning når Xi Jinping og Vladimir Putin møtes, men nå skal kineserne ha fått litt kalde føtter som følge av sanksjonene som lammer russisk økonomi. Foto: Sergei Bobylev / TASS Host Photo Agency / Pool via REUTERS / Reuters Vis mer
Publisert

Ettersom de vestlige sanksjonene mot Russland i kjølvannet av invasjonen av Ukraina har blitt stadig hardere, er det Kina som står fram som en stadig viktigere økonomisk samarbeidspartner for russerne.

Det kinesiske lederskapet har så langt uttalt seg skeptiske til de kraftige sanksjonene, og har ikke offisielt gitt noen signaler om at de vil skalere ned sitt økonomiske samarbeid med Vladimir Putins regime.

Legger prosjekt på is

Ting kan likevel tyde på at også kineserne tar forholdsregler og til en viss grad begrenser samarbeidet med Russland.

For ifølge nyhetsbyrået Reuters har det statlig kinesiske selskapet Sinopec Group lagt samtaler om en stor petrokjemisk investering på is. Det samme gjelder for en satsing på gassmarkedsføring i Russland.

Det skal blant annet dreie seg om en investering på opp mot 500 millioner dollar i en ny fabrikk som Russlands største petrokjemiske produsent, Sibur, står bak.

Selskapet framstiller kjemiske produkter av råolje og naturgass.

Der skal det kinesiske selskapet ha fått kalde føtter da de innså at minoritetsaksjonær og styremedlem, Gennadij Timtsjenko, hadde blitt sanksjonert av Vesten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.