Bare Putins båt ligger fortsatt til kai:

Russland: Bare én yacht igjen

Oligarkenes digre luksusbåter har søkt havner utenfor Russland. Nå er det bare Putins egen båt som fortsatt ligger i en russisk havn.

PUTINS BÅT: Dette dronebildet ble tatt 7. februar i år utenfor Hamburg og viser Putins båt «Graceful». Ifølge tilgjengelige data er nå det noen hevder er Putins båt den eneste som ligger til kai i en russisk havn - resten av oligarkflåten er spredt utover hele verden. Foto: Steffen Mayer / Reuters / NTB
PUTINS BÅT: Dette dronebildet ble tatt 7. februar i år utenfor Hamburg og viser Putins båt «Graceful». Ifølge tilgjengelige data er nå det noen hevder er Putins båt den eneste som ligger til kai i en russisk havn - resten av oligarkflåten er spredt utover hele verden. Foto: Steffen Mayer / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Gjennom å bruke den åpne webtjenesten Marine-traffic har Børsen kartlagt hvor i verden oligarkenes digre yachter nå befinner seg.

Det oppsiktsvekkende er at det bare er en eneste yacht som fortsatt befinner seg i Russland. Den ligger til kai i Kaliningrad i Østersjøen. Båten heter «Graceful» og skal angivelig være eid av ingen ringere enn Vladimir Putin selv.

Ingen av de andre kjente yachtene er i Russland. De er spredt over hele verden (se kart nedenfor). Mange av yachtene ble satt i bevegelse i forbindelse med at både Storbritannia og USA signaliserte at de vil konfiskere båtene. I USA har operasjonen fått navnet Task Force KleptoCapture.

Flere medier melder at flere av yachtene allerede har seilt til Maldivene i Det indiske hav. Maldivene er ikke underlagt det internasjonale regelverket som gjør det mulig å utlevere båter som konfiskeres.

Børsens tracking viser at yachtene er spredt over hele verden og at flere av dem har skrudd av trackingsystemet.

- Dette er i bunn og grunn kapitalflukt. De siste 25 åra har det blitt smuglet enorme summer ut av Russland - altså penger fra skattebetalerne. Til sammen tilsvarer beløpet omtrent et helt norsk oljefond. Et av de tydeligste symptomene på dette er yachtene, sier Åge Borchgrevink som jobber for Helsingforskomiteen og er ekspert på Russland.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.