Bare Putins båt ligger fortsatt til kai:

Russland: Bare én yacht igjen

Oligarkenes digre luksusbåter har søkt havner utenfor Russland. Nå er det bare Putins egen båt som fortsatt ligger i en russisk havn.

PUTINS BÅT: Dette dronebildet ble tatt 7. februar i år utenfor Hamburg og viser Putins båt «Graceful». Ifølge tilgjengelige data er nå det noen hevder er Putins båt den eneste som ligger til kai i en russisk havn - resten av oligarkflåten er spredt utover hele verden. Foto: Steffen Mayer / Reuters / NTB
PUTINS BÅT: Dette dronebildet ble tatt 7. februar i år utenfor Hamburg og viser Putins båt «Graceful». Ifølge tilgjengelige data er nå det noen hevder er Putins båt den eneste som ligger til kai i en russisk havn - resten av oligarkflåten er spredt utover hele verden. Foto: Steffen Mayer / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Gjennom å bruke den åpne webtjenesten Marine-traffic har Børsen kartlagt hvor i verden oligarkenes digre yachter nå befinner seg.

Det oppsiktsvekkende er at det bare er en eneste yacht som fortsatt befinner seg i Russland. Den ligger til kai i Kaliningrad i Østersjøen. Båten heter «Graceful» og skal angivelig være eid av ingen ringere enn Vladimir Putin selv.

Ingen av de andre kjente yachtene er i Russland. De er spredt over hele verden (se kart nedenfor). Mange av yachtene ble satt i bevegelse i forbindelse med at både Storbritannia og USA signaliserte at de vil konfiskere båtene. I USA har operasjonen fått navnet Task Force KleptoCapture.

Flere medier melder at flere av yachtene allerede har seilt til Maldivene i Det indiske hav. Maldivene er ikke underlagt det internasjonale regelverket som gjør det mulig å utlevere båter som konfiskeres.

Børsens tracking viser at yachtene er spredt over hele verden og at flere av dem har skrudd av trackingsystemet.

- Dette er i bunn og grunn kapitalflukt. De siste 25 åra har det blitt smuglet enorme summer ut av Russland - altså penger fra skattebetalerne. Til sammen tilsvarer beløpet omtrent et helt norsk oljefond. Et av de tydeligste symptomene på dette er yachtene, sier Åge Borchgrevink som jobber for Helsingforskomiteen og er ekspert på Russland.

KAPITALFLUKT: Åge Borchgrevink i Helsingforskomiteen mener at båtene er symbol på russisk kapitalflukt. Foto: Dagbladet
KAPITALFLUKT: Åge Borchgrevink i Helsingforskomiteen mener at båtene er symbol på russisk kapitalflukt. Foto: Dagbladet Vis mer

- Det er faktisk litt enklere å avdekke eierskapet her enn for eksempel eiendommene i London - som på folkemunne omtales som Londongrad fordi det er så mange russiske oligarker som har kjøpt store eiendommer, fortsetter han.

Han mener at båtene er i Karibien og på Maldivene trolig har en sammenheng med at «disse folkene liker å kose seg».

- Og at de liker seg bedre der enn på Kvitsjøen, sier han.

- Bare et symbol

Selv om båten «Graceful» befinner seg i Russland, er det ingen grunn til å tro at båten er en del av en eventuell fluktplan for Vladimir Putin, mener BI-professor Petter Gottschalk.

- Jeg tror ikke han har tenkt å stikke av! Riktignok er vi godt kjent med at diktatorer fra Afrika gjerne har en fluktplan, men det er neppe forklaringen på at yachten «Graceful» ligger i Russland, sier Gottschalk til Børsen. Han er professor emeritus ved Institutt for ledelse og organisasjon på BI.

- Putin vil naturlig nok være forsiktig med å disponere sine eiendeler på en måte som vekker oppsikt og vil også unngå å gjennomføre internasjonale transaksjoner, mener Gottschalk.

SVIKTER IKKE PUTIN: Professor Emeritus ved BI Petter Gottschalk tror ikke oligarkene vil svikte putin. Foto: BI
SVIKTER IKKE PUTIN: Professor Emeritus ved BI Petter Gottschalk tror ikke oligarkene vil svikte putin. Foto: BI Vis mer

Han mener dessuten det er lite som tyder på at Putins mye omtalte oligark-venner kommer til å svikte den russiske presidenten.

- Husk at definisjonen på en oligark er en styrtrik forretningsperson med betydelig politisk innflytelse. Det forveksles noen gang er med oligopol - altså at et lite flertall styrer. Oligarkenes posisjon er en vekselvirkning mellom rikdom og politisk innflytelse. Og jeg tror ikke disse svikter Putin, selv om vi har sett at enkelte har uttalt seg litt kritisk.

- Er det ikke oppsiktsvekkende at det bare er Putins båt som er i igjen i Russland?

- Det er nesten konspiratorisk å tenke i de baner. Det er nok usannsynlig at de tror på Russlands fall, sier han og legger til:

- Men i det store bildet, er ikke rikdommen selve båtene, de er bare et symbol. Deres enorme inntekter kommer fra gass, kull og stål og andre lønnsomme virksomheter. Det kan hende at konfiskering av båter vil føles som å tape ansikt og sånn sett er det lurt å dra til Det indiske hav.

Dersom yachtene skulle ende opp med å bli beslaglagt, så vil det utløse «bråk og trøbbel», mener BI-professoren.

- De styrtrike eierne vil engasjere verdens beste juridiske kompetanse - og så lenge det ikke er noen legitim rett til å beslaglegge båtene, vil det bli barnemat av en sak for et suverent advokatkobbel. Fra den vinkelen har nok mange vært store i kjeften, inkludert Biden.

Dyrt med båt

De styrtrike oligarkene i Russland har investert tungt i luksusyachter. Private jetfly og spreke biler blir som småtteri å regne om man sammenlikner hva oligarkene har brukt på båt.

Milliardene får nemlig raskt bein å gå på når man kjøper yacht. Styrtrike Alisjer Usmanovs måtte etter sigende ut med mer enn seks milliarder for yachten Dilbar, for eksempel. Til sammenlikning er Kjell Inge Røkkes yacht beregnet å ha en prislapp på et sted mellom 3 og 4 milliarder kroner.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer