Russland bekrefter: Forlenger kornavtale

Kornavtalen mellom Russland og Ukraina utvides med to måneder. Det bekrefter talspersonen til Russlands utenriksminister Sergej Lavrov.

BEKREFTER: Russlands utenriksminister Sergej Lavrovs talsperson kom med nyheter om avtalen på en pressekonferanse onsdag. Foto: Natalia Kolesnikova / AFP / NTB
BEKREFTER: Russlands utenriksminister Sergej Lavrovs talsperson kom med nyheter om avtalen på en pressekonferanse onsdag. Foto: Natalia Kolesnikova / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan hevdet onsdag at kornavtalen mellom FN og Tyrkia er forlenget med to måneder, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Dette bekreftes av Russlands utenriksministers talsperson Maria Zakharova onsdag.

Svært viktig

Dette vil føre til at Ukraina får eksportere sine landbruksprodukter over Svartehavet uten frykt for angrep fra russiske styrker, skriver NTB. Tyrkia og FN står bak forhandlingene om avtalen.

Ukraina og Russland er begge blant verdens største matvareprodusenter, og da Russland gjennomførte sin invasjon av Ukraina i februar 2022 bidro det til å øke matprisene kraftig verden over.

Kornavtalen har derfor blitt svært viktig for verdens matvaresikkerhet siden den ble inngått i fjor sommer, og er blitt forlenget flere ganger.

Ifølge det russiske utenriksdepartementet er avtalen forlenget for å hjelpe landene som trenger det. Men russerne fastholder at de ikke har endrtet mening om stiuasjonen.

Ukrainas visestatsminister Oleksandr Kubrakov sier på sin side at de ønsker fortsettelsen av avtalen velkommen, men at den må implementeres på effektivt vis og at Russland ikke må få bruke mat som våpen og utpressingsmiddel. Det skriver NTB.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.