Ukraina:

- Russland bruker Starlink-teknologi

Ukraina sier de har bevis for at russiske styrker bruker Elon Musks Starlink-teknologi på slagmarken.

MUSK-EID TJENESTE: Starlink er en satellittbasert internettjeneste som gjør internett og dekning mer tilgjengelig og robust, eid av Musk. Foto: Gonzalo Fuentes / Reuters / NTB
MUSK-EID TJENESTE: Starlink er en satellittbasert internettjeneste som gjør internett og dekning mer tilgjengelig og robust, eid av Musk. Foto: Gonzalo Fuentes / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ukrainas forsvar har publisert et lydklipp som de sier beviser at russiske soldater har brukt Starlink-systemer for å kommunisere.

Starlink er en satellittbasert internettjeneste som er eid av Musks selskap SpaceX.

Den består av tusenvis av satellitter som går i lav bane rundt kloden. Det gjør at internettforbindelsen blir svært rask sammenliknet med vanlige satellitter.

Systemet er gjort tilgjengelig for Ukraina - de har fått minst 25 000 slike terminaler.

Det gir dem anledning til å kommunisere med hverandre og omverdenen til tross for at mobilnettet mange steder går ned på grunn av russiske angrep.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj snakket med Elon Musk lørdag 5. mars i fjor. Video: Instagram/zelenskiy_official Vis mer

Musk har imidlertid sagt at det ukrainske forsvaret bare har anledning til å benytte seg av terminalene til ordinær kommunikasjon, ikke til å militære formål.

- Starlink var aldri ment å skulle brukes som våpen, understreket sjefen for Musks selskap SpaceX, Gwynne Shotwell, i fjor.

Ifølge henne har det ukrainske forsvaret blant annet brukt terminalene til å søke opp mål ved hjelp av droner, noe selskapet ikke aksepterer.

- Det er ting vi kan gjøre for å begrense muligheten deres til å gjøre dette. Det er ting vi kan gjøre, og som vi alt har gjort, sa Shotwell i fjor.

Nå skal altså russiske styrker også ha klart å benytte seg av terminalene, ifølge det ukrainske forsvaret. De viser imidlertid bare til en samtale mellom to russiske soldater, og hevder det er bevis, så det er ukjent i hvilken grad Russland faktisk benytter seg av teknologien.