Oljekutt:

Russland fnyser av oljekutt

Etter ukevis med diskusjoner er EUs oljekutt et faktum. Russland er ikke imponert.

SKREMMES IKKE: Oleg Morozov, stedfortreder for statsdumaen i Russland, virker ikke å la seg avskrekke av EUs oljekutt. Foto: Sipausa / Tass / NTB
SKREMMES IKKE: Oleg Morozov, stedfortreder for statsdumaen i Russland, virker ikke å la seg avskrekke av EUs oljekutt. Foto: Sipausa / Tass / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Seint mandag kveld kunne EU endelig fortelle at de var kommet til enighet om den sjette sanksjonspakka mot Russland. Etter diskusjoner i flere uker, der Ungarn har stilt seg kraftig på bakbeina, ble løsningen å kutte all olje som fraktes sjøveien til Europa.

Ungarn får dermed fortsatt meske seg med den russiske oljen som kommer via rørledninger, som i denne omgang er unntatt fra embargoen. Sanksjonspakka dekker to tredjedeler av oljeimporten fra Russland.

Dette svarer Russland

Ikke mange timer etter at oljekuttet var et faktum, var Russland på banen.

- Våre tap fra den europeiske embargoen vil være minimale. Over tid vil de bli fullstendig dekket av tilleggsinntekter, sier Oleg Morozov, stedfortreder for statsdumaen i Russland, til Ria Novosti.

Han understreket også at europeiske land vil fortsette å kjøpe russisk olje, og viser nok til blant andre Ungarn.

- I deres rekker vil det uunngåelig dukke opp avstand mellom de landene som vil bli tvunget til å finne smutthull for samarbeid med Russland. Det er et forbrukermarked for russisk olje i verden. Prisen er god, sier han videre.

Siden krigen startet 24. februar har EU-land importert russisk olje for rundt 30 milliarder euro, ifølge et sporingsverktøy satt opp av den uavhengige forskningsorganisasjonen Centre for Research on Energy and Clean Air (CREA).

- Ikke dramatisk

Sjefstrateg i Nordea, Erik Bruce, sier til Børsen at det varslede oljekuttet ikke kommer som noen stor overraskelse.

- Det er vel egentlig som ventet. Nå må Europa hente oljen sin andre steder, og Russland må sende oljen sin til andre områder. Det tilsier høyere oljepris, men jeg tror noe av dette allerede har vært priset inn, så det ser ikke ut som om det er noen store reaksjoner i oljemarkedet, sier han.

SJØVEIEN STENGES: Å kjøpe russisk olje fra sjøveien er nå forbudt. Her fra Murmansk i Russland i 2013. Foto: Bjørn Frantzen / NTB
SJØVEIEN STENGES: Å kjøpe russisk olje fra sjøveien er nå forbudt. Her fra Murmansk i Russland i 2013. Foto: Bjørn Frantzen / NTB Vis mer

Han mener oljemarkedet kommer til å strammes inn noe framover, men at prisen vil stabilisere seg.

- Jeg tror ikke dette betyr så veldig mye for norsk økonomi. Det er risiko for enda større forstyrrelser til markedet, men sånn situasjonen er, tror jeg ikke det vil være dramatisk, sier han.

OLJE: Seniorforsker ved Fridtjof Nansen Instituttet, Marie Byskov Lindberg, forklarer hvordan EU-parlamentets nye forslag om importforbud mot russisk olje for EU-medlemmer kan påvirke oss i Norge. Video: Dagbladet TV / Reporter: Ivan Larsson Vis mer

Bruce forklarer at oljeforbudet kommer til å ramme Russland, men at landet fortsatt vil få solgt oljen sin.

- Det ser ut til at Russland klarer å finne alternative leveranser for oljen, til eksempelvis Kina og India. Det er klart at det blir vanskeligere, den må transporteres på nye måter, og de må selge oljen med rabatt. Det kommer til å ramme Russland, men oljeprisen er høy og de får nok solgt det mest av oljen på sikt. Så noe voldsomt slag er det ikke, mener han.

Han tror imidlertid det å strupe gasstilgangen vil være et mye hardere slag, men at dette er urealistisk da dette også vil ramme Europa hardt.

- Frykten

Debatten om importforbud har rast innad i EU de siste ukene. Foreløpig gjelder boikotten kun russisk olje fraktet sjøveien og ikke olje sendt via rørledninger, som Ungarn er avhengig av.

- Ungarn har beskyldt EU for å ikke ha en god nok plan for hvordan man skal erstatte energien fra Russland. Det vil bli et problem på kort sikt, altså hvordan man skal vri seg vekk fra denne betydelige importen av gass og olje, sier Kari Due-Andresen, sjeføkonom i Akershus Eiendom, til Børsen.

- Hvilke konsekvenser får EUs russiske oljekutt for Europa og Norge?

- Frykten er at det vil bli tøft økonomisk og at energikostnadene vil bli vesentlig høyere. Vi ser at gassprisene har økt, og oljeprisen steg også umiddelbart etter EUs beslutning. Faren med høyere energikostnader, er at det også vil påvirke oss i Norge.

Andresen presiserer at situasjonen samtidig er todelt:

- Vi tjener mye mer penger på vår egen energieksport. Oljefondet fylles opp. Samtidig trekker situasjonen opp prisen på strøm. All energi, transport og driftskostnader øker. Det vil bidra til ytterligere press på kostnader og prisvekst framover, som allerede er betydelige. Det vil forlenge, og kanskje forverre problemet med høy prisvekst.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer