Russland-grep forbauser: Brenner opp gass

Ifølge Rystad Energy brenner russerne opp naturgass verdt nesten 97 millioner kroner daglig.

GASS-FLAMME: Dette satelitt-bildet skal vise brenningen av gass ved anlegget i Portovaya nordvest for St. Petersburg. Foto: Copernicus Sentinel/Sentinel Hub/Pierre Markuse
GASS-FLAMME: Dette satelitt-bildet skal vise brenningen av gass ved anlegget i Portovaya nordvest for St. Petersburg. Foto: Copernicus Sentinel/Sentinel Hub/Pierre Markuse Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mens Europa sliter med skyhøye energipriser og ser for seg en hard vinter med mulig rasjonering av gass, brenner Russland opp store mengder naturgass hver dag, ifølge BBC.

Kanalen viser til en analyse fra det norskeide selskapet Rystad Energy, som viser at russerne brenner bort 4,34 millioner kubikkmeter med gass hver dag.

Det betyr gass verdt omtrent 10 millioner dollar, altså nesten 97 millioner norske kroner.

Oransje flamme

Selskapet mener at gassen som blir brent opp tidligere ville ha blitt eksportert til Tyskland.

Det var finske innbyggere som tidligere i sommer skal ha lagt merke til en stor flamme på himmelen nær gass-anlegget som ligger nordvest for St. Petersburg, i byen Portovaya, nær den finske grensa.

BBC har også bilder fra området, som viser det oransje lyset.

Det er normalt at slike anlegg brenner opp litt gass på grunn av sikkerhet og tekniske grunner, men størrelsen på denne brannen forvirrer ekspertene kanalen har snakka med.

- Jeg har aldri sett et naturgass-anlegg blusse så mye. Fra rundt juni så vi denne enorme toppen, og den forsvant bare ikke. Den har holdt seg unormalt høy, sier Jessica McCarthy, ekspert på satelittdata ved Miami University i Ohio, til kanalen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer