Russland-grep forbauser: Brenner opp gass

Ifølge Rystad Energy brenner russerne opp naturgass verdt nesten 97 millioner kroner daglig.

GASS-FLAMME: Dette satelitt-bildet skal vise brenningen av gass ved anlegget i Portovaya nordvest for St. Petersburg. Foto: Copernicus Sentinel/Sentinel Hub/Pierre Markuse
GASS-FLAMME: Dette satelitt-bildet skal vise brenningen av gass ved anlegget i Portovaya nordvest for St. Petersburg. Foto: Copernicus Sentinel/Sentinel Hub/Pierre Markuse Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mens Europa sliter med skyhøye energipriser og ser for seg en hard vinter med mulig rasjonering av gass, brenner Russland opp store mengder naturgass hver dag, ifølge BBC.

Kanalen viser til en analyse fra det norskeide selskapet Rystad Energy, som viser at russerne brenner bort 4,34 millioner kubikkmeter med gass hver dag.

Det betyr gass verdt omtrent 10 millioner dollar, altså nesten 97 millioner norske kroner.

UKRAINA: Brannskader på elkabler førte til at Europas største kjernekraftverk, Zaporizjzja, måtte kobles fra strømnettet - nå nedkjøles reaktorene av dieselaggregat: - Problematisk, sier ekspert Astrid Liland. Vis mer

Oransje flamme

Selskapet mener at gassen som blir brent opp tidligere ville ha blitt eksportert til Tyskland.

Det var finske innbyggere som tidligere i sommer skal ha lagt merke til en stor flamme på himmelen nær gass-anlegget som ligger nordvest for St. Petersburg, i byen Portovaya, nær den finske grensa.

BBC har også bilder fra området, som viser det oransje lyset.

Det er normalt at slike anlegg brenner opp litt gass på grunn av sikkerhet og tekniske grunner, men størrelsen på denne brannen forvirrer ekspertene kanalen har snakka med.

- Jeg har aldri sett et naturgass-anlegg blusse så mye. Fra rundt juni så vi denne enorme toppen, og den forsvant bare ikke. Den har holdt seg unormalt høy, sier Jessica McCarthy, ekspert på satelittdata ved Miami University i Ohio, til kanalen.

Gass til Europa

Mark Davis, administrerende direktør i Capterio, mener brenningen er bevisst.

- Operatører pleier ikke å stenge ned anlegg, i frykt for at det kan være teknisk vanskelig eller kostbart å starte dem opp igjen. Det er sannsynligvis tilfellet her, sier han til BBC.

Anlegget ligger like ved en kompressor-stasjon ved starten av den mye omtalte gassrørledningen Nord Stream 1. Den transporterer årlig 55 milliarder kubikkmeter gass fra Russland til Tyskland, men leverer nå bare 30 prosent av ledningens kapasitet.

Gass-brenningen kan også være knytta til utfordringer med å håndtere de store gassvolumene som tidligere ble levert i ledningen, skriver kanalen.

Det statlig eide russiske gass-selskapet Gazprom har ikke besvart BBCs henvendelser.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer