- Russland har mistet Europa for alltid

Russland taper energikampen, mener energitopp.

KRISE FOR RUSSLAND: Lederen for Det internasjonale energibyrået (IEA) Fatih Birol er tirsdag i Oslo. Der sier han at Russland har mistet sin største energikunde, Europa, for alltid. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
KRISE FOR RUSSLAND: Lederen for Det internasjonale energibyrået (IEA) Fatih Birol er tirsdag i Oslo. Der sier han at Russland har mistet sin største energikunde, Europa, for alltid. Foto: Beate Oma Dahle / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Russland har mistet Europa som sin største energikunde for alltid, sier administrerende direktør for Det internasjonale energibyrået (IEA), Faitih Birol, under Equinors høstkonferanse i Oslo tirsdag.

Like etter statsminister Jonas Gahr Støre gikk han på scenen for å fortelle hvordan han ser på nåtid og framtid med tanke på energisituasjonen i verden.

- Russland taper

Og for Russland ser det altså ikke løst ut, ifølge Birol. Enn så lenge har de store inntekter, men Birol peker på det bare er midlertidig.

- Russland taper energikampen. Europa var svært avhengig av Russland, men det var også motsatt, sier Birol, og peker på at da krigen brøt ut gikk 75 prosent av russisk gasseksport og 54 prosent av russisk oljeeksport til Europa.

Birol delte også et tall som trolig vil få det til å kaldt nedover ryggen på de med økonomisk ansvar i Russland.

Ifølge IEAs analyser vil Russland, fram til 2030, taper 1000 milliarder dollar, sammenliknet med hva anslagene var før krigen.

For når Russland mister sin største kunde for alltid, så må de se andre steder for å selge varene sine.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer