Russland med ny advarsel

Spår sjokkpris om USA forbyr russisk olje.

UKRAINA: Mandag 7. mars slapp ukrainas president Volodymyr Zelenskyj en ny video hvor han blant annet adresserer behovet for å boikotte russisk olje. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Et forbud mot russisk olje vil få katastrofale konsekvenser for det globale oljemarkedet, sier Russlands visestatsminister Aleksandr Novak.

- Prisveksten vil bli uforutsigbar – mer enn 300 dollar fatet, om ikke mer, sa Novak til russiske nyhetsbyråer mandag.

Forbudsdiskusjon

Russland er allerede ilagt svært strenge økonomiske sanksjoner etter invasjonen av Ukraina, men vestlige ledere har mandag uttalt at et importforbud mot russisk olje fortsatt er aktuelt.

Diskusjonen førte til et voldsomt hopp i oljeprisen mandag. Nordsjøoljen kostet på et tidspunkt 127 dollar fatet, men den har nå stabilisert seg like over 120 dollar.

Ved inngangen på året var prisen rett under 80 dollar fatet. Prisen gikk sakte, men sikkert oppover, før den gjorde et kjempebyks rett etter Russlands invasjon av Ukraina.

Det hvite hus kom mandag kveld med en uttalelse på at USAs president Joe Biden ennå ikke har bestemt seg for om landet skal forby import av russisk olje, ifølge Reuters.

Den voldsomme prisøkningen kommer etter en økning på 21 prosent i forrige uke.

Den siste uka har likevel prisen på russisk olje tapt seg, mens nordsjøoljen og amerikansk olje har gått i andre retningen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.