Russland med ny advarsel

Spår sjokkpris om USA forbyr russisk olje.

UKRAINA: Mandag 7. mars slapp ukrainas president Volodymyr Zelenskyj en ny video hvor han blant annet adresserer behovet for å boikotte russisk olje. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Et forbud mot russisk olje vil få katastrofale konsekvenser for det globale oljemarkedet, sier Russlands visestatsminister Aleksandr Novak.

- Prisveksten vil bli uforutsigbar – mer enn 300 dollar fatet, om ikke mer, sa Novak til russiske nyhetsbyråer mandag.

Forbudsdiskusjon

Russland er allerede ilagt svært strenge økonomiske sanksjoner etter invasjonen av Ukraina, men vestlige ledere har mandag uttalt at et importforbud mot russisk olje fortsatt er aktuelt.

Diskusjonen førte til et voldsomt hopp i oljeprisen mandag. Nordsjøoljen kostet på et tidspunkt 127 dollar fatet, men den har nå stabilisert seg like over 120 dollar.

Ved inngangen på året var prisen rett under 80 dollar fatet. Prisen gikk sakte, men sikkert oppover, før den gjorde et kjempebyks rett etter Russlands invasjon av Ukraina.

Det hvite hus kom mandag kveld med en uttalelse på at USAs president Joe Biden ennå ikke har bestemt seg for om landet skal forby import av russisk olje, ifølge Reuters.

Den voldsomme prisøkningen kommer etter en økning på 21 prosent i forrige uke.

Den siste uka har likevel prisen på russisk olje tapt seg, mens nordsjøoljen og amerikansk olje har gått i andre retningen.

«Banditter»

Årsaken er rett og slett at folk ikke tør å kjøpe russisk olje, i frykt for at man kan komme til å bryte noen sanksjoner, eller at USA forbyr oljen.

Vladimir Peskov, talsperson for Vladimir Putin, sa på fredag at vestligere ledere «oppfører seg som banditter» i måten de svarer på Russlands invasjon av Ukraina. Moskva kommer til å svare, ifølge ham.

- Dette innebærer ikke at Russland er isolert. Verden er altfor stor til at Europa og USA kan isolere et land, og særlig et land på Russlands størrelse. Det fins mange andre land i verden, sa Putins talsmann, som advarte USA mot å innføre sanksjoner mot russisk olje- og gasseksport.

FULL BRANN: Denne videoen skal vise to oljedepoter i Zjytomyr og Tsjernihiv i full brann etter to luftangrep. Video: State Emergency Service of Ukraine/Telegram Vis mer

For å forsøke å tøyle den voldsomme prisstigningen har USA og en rekke andre land bestemt seg for å slippe 60 millioner fat fra sine reserver på markedet.

Det har så langt ikke før til en prisnedgang, og det er kanskje heller ikke så rart når man tar med i regnestykket at Russland produserer over 10 millioner fat hver dag. De står med det for 10 prosent av verdens oljeproduksjon.

Skulle den russiske visestatsministeren få, og prisen kommer opp i over 300 dollar fatet, rett vil det være en pris man aldri har vært i nærheten av noen gang tidligere i historien. Rekorden skriver seg fra juli 2008, da prisen var oppe i hele 147,5 dollar fatet.

Truer med å stanse gassleveranser

Mandag kveld truet også Russland med å stanse gassleveransene gjennom Nord Stream 1-rørledningen, ifølge uttalelser fra landets visestatsminister til statlig russisk TV.

Den åpne trusselen ble ifølge det tyske nyhetsbyrået DPA fremført av visestatsminister Aleksandr Novak mandag.

Gassledningen Nord Stream 1 er 1.224 kilometer lang og går langs bunnen av Østersjøen fra Russland til Tyskland.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer